Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Hvordan bli flere?

Hvordan bli flere?

BYTTE BOLIG. Flere av de godt voksne bør bytte ut eneboligene sine med leilighet. Samtidig må det bygges flere leiligheter i Indre Salten, mener vår skribent. Foto: Sylvia Bredal

Ingen av kommunene i Indre Salten har særlig mye å skryte av når det gjelder befolkningsutvikling.

Tekst:

Publisert:

Det har gått tilbake for både Fauske, Saltdal og Sørfold de siste 20-30 årene. Det har rett og slett vært en lang, svak nedtur hvor vi stort sett bare har blitt færre og færre.

Riktignok har denne utviklingen gått svakt nedover. Går vi tilbake på 70- og 80-tallet var det langt flere i Sørfold. Ikke minst skapte tiden med kraftutbygging og fergefri E6 mye positiv utvikling i kommunen.

På samme måte var Fauske godt over 10.000 og i Saltdal var de godt over 5.000.

Nå vet vi alle at nedbyggingen av gruvevirksomheten i Sulis fra midten av 70-tallet kostet Fauske dyrt.


På samme måte gikk det kraftig nedover da det nærmest over natta forsvant mange hundre arbeidsplasser på Vensmoen i Saltdal som følge av HVPU-reformen.

Både i Saltdal og på Fauske har vi liksom aldri kommet over disse tapene av arbeidsplasser. Vi har ikke kommet skikkelig på pluss, og nærmet oss 10.000 og 5.000.

Vi blir hengende etter uten å få noe fart.

Selvsagt er arbeidsplasser et sterkt bidrag for å få fart på befolkningsutvikling.

Men det er ikke bare arbeidsplasser som kan gjøre noe med dette.

Når vi ser på befolkningsutvikling kan vi ikke komme utenom pendling. Vi vet at over 1.300 av Fauskes befolkning pendler til og fra jobb.

edre kommunikasjon og ikke minst et Agendatoget har endret på mye. Det er langt lettere å pendle, og flere velger å gjøre det.

Men hva kan vi gjøre for å få fart på befolkningsutviklingen i Indre Salten igjen?

Jeg mener at det som kan ha mest betydning er at det bygges flere leiligheter. Vi burde sette oss ambisiøse mål med å få på plass 100 nye leiligheter i Fauske, minst 50 leiligheter i Saltdal og 25 i Sørfold i løpet av en tre til femårsperiode.

Kommunene burde gå i kompaniskap med de entreprenørene som bygger leiligheter og lage en ambisiøs plan.

Ikke minst burde de koble inn Indre Salten Boligbyggelag som er operativ i alle disse tre kommunene.

Når jeg mener at vi først og fremst bør få flere leiligheter, er det også med tanke på de godt voksne som sitter med sine eneboliger. Godt voksne med barn som for lengst er flyttet ut. Jeg er sikker på at mange av dem godt kan tenke seg mindre eller mer lettstelt bolig.

Mange av dem er nok lei av å male, rydde hage og ikke minst fjerne snøen på vinteren. Men skal denne gruppen bli interessert i å flytte over i leilighet, bør disse bygges sentralt på Fauske i Saltdal og i Sørfold.

Dersom de godt voksne selger seg ut, burde de unge flytte inn i boligene. Dermed kan de unge få etablere seg langt rimeligere. De kan komme seg inn på boligmarkedet for 2,5 til fire millioner kroner, i stedet for å bygge ny bolig selv.

For mange av de unge er det et for stort løft å må ut med fire til seks eller syv millioner kroner for en ny enebolig.


Min baktanke med at det må bygges flere sentrumsnære leiligheter er like mye at de unge dermed kan komme seg rimeligere til på boligmarkedet. Dersom dette settes litt i system og snakkes mer om, kan det ha stor betydning for befolkningsutviklingen.

Etter min oppfatning er flere boliger det som kan bety mest for en positiv befolkningsutvikling i Indre Salten. Derfor bør kommunene snarest lage en plan for flere leiligheter sammen med boligbyggelaget og entreprenørene. Det kan bli et skikkelig pluss i folketallet.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!