Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvilken boks er du?

Hvilken boks er du?

MANGE BOKSER. Det er mange bokser mennesker blir plassert i, mer eller mindre frivillig.

Det er mange bokser man kan plassere mennesker i, mer eller mindre frivillig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2016 kl 12:55

Har du noen gang hørt denne vitsen?

«En ateist, en crossfitter og en veganer kommer inn på en kafé? Grunnen til at jeg vet det er at de alle fortalte meg hva de var med en gang.»

Hvis det var uklart, så er crossfit en type styrketrening, som er veldig i vinden akkurat nå. Og de som holder på med det blir gjerne veldig revet med, og vil gjerne ha flest mulig med på aktiviteten.

Det samme kan man vel si om ateister og veganere også. De vil alle misjonere sitt syn.

Jeg har tenkt en god del på de forskjellige båsene mennesker blir plassert i, frivillig eller ufrivillig.

For eksempel var det siste episode av «Norske rednecks» i forrige uke. En serie jeg har hatt som «guilty pleasure» gjennom mørketiden.

Det var en ren tilfeldighet at jeg begynte å se på. Kjenningsmelodien og bilder av fulle mennesker på camping ga ikke umiddelbart mersmak.

Likevel fulgte jeg med i noen minutter, og før den første episoden var over hadde jeg bestemt meg for å se på dem alle.

«En redneck. Det er en bondetamp», sier en av de norske redneckene i introen til hver episode.

Før jeg vente meg til programmet syns jeg det var merkelig at de konstant presiserte at de var redneck, og trodde først det var selve journalisten som ba dem om det.

Helt til jeg skjønte at de faktisk hadde en redneck-forening, med en Facebook-gruppe med over 30.000 følgere.

Like tilfeldig begynte jeg å se på en australsk dokumentarserie, som handler om Hipstere.

Fra den ene boksen til den andre.

For er det en ting som definerer hipstere, så er det at ingen hipster vil innrømme at han er hipster.

Likevel er det så lett å få øye på en hipster. Eksempelvis kan du se etter det lange skjegget, tatoveringer og vintage-klær.

Jeg husker Richard Dawson si noe lignende om ateister i den ene boken hans. Det var ifølge han en vanskelig oppgave å finne ut hvor mange ateister det er i verden. Fordi det er omtrent like lett å organisere en gruppe ateister, som det er å organisere katter.

Den australske journalisten Samuel Johnson prøver å finne ut hva som gjør en hipster til en hipster, men han går også inn for å finne ut hvorfor hipsterbølgen har kommet akkurat nå.

Han innleder med å drøfte rundt hvilke bokser som eksisterte i gamle dager. Han finner ut at da var det mer naturlig at du tilhørte den boksen du vokste opp i. Var du oppvokst på bondegård, så var du bonde. Vokste du opp med hippier eller musikere, så tilhørte du den sjangeren.

I dag har vi blitt mer eller mindre like, alle sammen. Og mange har forutsetninger til å gjøre det de vil, og bli hva de vil. Ikke bare karrieremessig tydeligvis.

I første episode dro han til en typisk hipsterbutikk, der butikksjefen hadde en interessant synsvinkel på hipstermoten. Han mente at alle hipstere prøvde å skille seg ut, men at de likevel endte opp med å ligne hverandre. Noe som førte til at journalisten dro den parallellen over hele hipsterbølgen. Han spekulerte i om at den vestlige verden har blitt så lik, at folk desperat prøver å skille seg ut.

Det ene medlemmet i redneck-foreningen var ikke en bondetamp, hun var ei byjente som tilfeldigvis elsket livstilen. Hun bodde mye penere enn hovedpersonene i serien, men hun følte seg som en av gjengen uansett.

Jeg har alltid hørt at man ikke skal sette mennesker i bås. Men i mange tilfeller er det kanskje ikke så ille? Det virker derimot til at det er veldig moderne å være i en bås, akkurat nå.

Alle vil føle en tilhørighet, enten det er tilhørighet til en stor gruppe likesinnede, eller en tilhørighet til sin egen jakt på individualitet.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!