Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Hva er egentlig nyheter?

Hva er egentlig nyheter?

 

En nyhet i lokalavisa kan være veldig forskjellig fra en nyhet på en riksdekkende TV-kanal.

Tekst:

Publisert:

Spørsmålet jeg stiller har nok et svar som fortjener mye mer plass og oppmerksomhet enn et synspunkt på et par tusen tegn. Likevel er det en ting jeg har bitt meg merke i.

Innholdet som presenteres som «nyheter» er veldig varierende. Hva du får servert innenfor denne kategorien er avhengig av hvilken kanal vi får servert nyhetene fra.

En nyhet i lokalavisa kan være veldig forskjellig fra en nyhet på en riksdekkende TV-kanal.

Ikke minst kan nyheter, og dens innhold, variere veldig fra hvem som presenterer den. Det eksempelet som motiverer meg, er for eksempel forskjellen mellom hva NRK har som sine nyheter, og hva TV2 kommer med i samme kategori.

Jeg tror ikke det er mange som er oppmerksomme på denne forskjellen, men når man legger merke til det, blir skillet så ekstremt tydelig. Kanskje til og med uutholdelig.

En nyhetssending i beste sendetid hos TV2 kunne like godt skiftet navn til «hvor ille går det i verden i dag?».

Det er akkurat som om de legger all sin sjel i å finne ut hvor mange bilulykker det har vært i løpet av dagen, hvor forferdelig det norske helsevesenet er, og ikke minst: hvor mye det koster å ha innvandrere i Norge.

Er det virkelig dette, og kun dette, som er nyheter?

Selvfølgelig er det viktig å skrive om de forholdene i samfunnet som ikke fungerer som de skal. Et dypdykk i makrotall innenfor innvandringspolitikken må også gjennomgås av media, som jo tross alt er den fjerde statsmakt.

Problemet, eller i hvert fall min frustrasjon, oppstår idet kun den negative siden av saken blir belyst. Når en femten minutters nyhetssending er gjennomsyret av reportasjer om ulykker og generelt saker med negativt utfall.

Jeg blir rett og slett i dårlig humør etter å ha sett 21-nyhetene på TV2. Jeg får dårlig samvittighet for at jeg har det bra.

Er det sånn det skal være? Er det virkelig dette som er nyheter?

Dessverre, så er det jo ikke uten grunn at kanalen har lagt opp nyhetssendingen sin slik. Det er et faktum at vi mennesker er nysgjerrige. Kanskje spesielt når det gjelder ulykker og når det kommer til å høre om andres uheldige situasjoner.

Det er ikke til å stikke under en stol at de sakene som blir mest lest på Saltenpostens nettsider, inneholder stikkord som utforkjøring, fratatt førerkort, slåssing, og det som verre er.

Det er her min hyllest til NRK kommer inn i bildet. De er, som en venn av meg sier, en riksdekkende lokalavis. Selvfølgelig har de en stor fordel i å ha lokale kontorer i hele landet. Ikke minst så er de jo ikke avhengige av reklame- og annonseinntekter for å få hjulene til å gå rundt.

Likevel er de modige nok til å bruke minuttene i deres beste sendetid til å fortelle de gode historiene.

De opplyser ikke bare om den anspente situasjonen på Krimhalvøya, men også om to venninner i Harstad som bestemte seg for å henge opp lapper med budskap om kjærlighet rundt om i byen.

Dette er jo også nyheter! Nyheter er ikke synonymt med forferdelige ting. Likevel er det dette vi klikker oss inn på, og som en konsekvens er det også det som blir presentert i media.

Heldigvis er det slik, i hvert fall for Saltenpostens del, at solskinnshistoriene også får mye oppmerksomhet.

Leif Lindstrøms utstrakte hånd til de med dårlig økonomi, den sterke historien om Arne Richard Kristiansen og hans positive innstilling etter sykkelvelten, og Kaptein Larsens suksessåpning i helgen er noen av de mest leste sakene våre de siste dagene.Det beviser at solskinnshistoriene er vel så interessante som de litt vanskelige historiene. Det er viktig å skrive om begge.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!