Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Herlige charterdager

Herlige charterdager

Charterferie til Mallorca og Cala D'Or FOTO: Sylvia Bredal

Så har jeg sannelig vært på charterferie - igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.06.2015 kl 13:11

Jeg innrømmer glatt at jeg har vært på flere turer tidligere, men jeg er ikke så stolt av det.

Jeg ser ikke på meg selv som en charterturist, men av og til hiver jeg meg med på en tur, fordi solhungeren er så stor, eller fordi det er en spesiell anledning (forrige gang en 70-årsdag).

Min lille gutt har blitt stor og skal begynne på skole til høsten. Dermed var det fristende å ta en førsesong-tur til Mallorca med min søster og hennes jevnaldrende sønn. Det er ingen hemmelighet at man kan få tak i veldig mye rimeligere billetter utenom skoleferien.

Og så er det trygt og bekvemt å reise på en ferdigtur.

Man bare må sørge for å ordne pass, rekke flyet og sette seg på riktig buss når man ankommer Syden (det ubestemmelige landet med stor S). Fra hotellet er det som regel kort vei til strand eller basseng, og så kan man egentlig bare ligge og spise der om man vil.

Til og med menyene er skrevet på norsk, svensk, tysk eller engelsk.

Og det er pizza, burger, biff, pølser og pasta bolognese. Det er så vidt man hører noen snakke spansk rundt seg.

Man har ulike mål med utenlandsreiser. Denne gangen var det at gutten skulle få leke og oppholde seg i vann så mye som mulig. Og det fikk han.

I tillegg fikk min søster og jeg pratet, svømt og kjent solen varme de bleke kroppene våre. Hjemme striregnet det, og da var det bare å nyte den blå himmelen og de 28 varmegradene enda litt mer.

Selv om jeg ikke liker å dra på charterturer, så har jeg da mange hyggelige og rare minner fra disse. Selve flyreisen kan være litt av en studie av mennesker. Noen tar på seg en annen ham når de har tatt seg fri fra jobb og stramme tøyler hjemme. Enheter alkohol kunne bli mange, før det ble innført en grense på dette nylig.

I tillegg husker jeg storrøkeren foran meg en gang, som røkte så mye at min venninne svimte av grunnet dårlig luft og risting i løse seter med Balkan air på vei til Bulgaria. Røyking er heldigvis ikke tillatt på de fleste fly, og en kvinne som fyrte opp en røyk på en flytur fra Tromsø i fjor, fikk hele 15.000 i bot for lovbruddet (den ble riktignok redusert til 7.000 kroner i retten grunnet kvinnens økonomi, og kanskje fordi hun var så full at hun ikke husket hendelsen).

Fra hjemturen denne gang kommer jeg til å huske at min sønn slo seg fullstendig vrang, da han i utgangspunktet ikke fikk vindusplassen.

Entusiastisk applaus når en lander ved ankomst til feriedestinasjonen er også et charterfenomen jeg aldri har forstått meg på.

Mallorca er vel ganske likt Kanariøyene. Det er ikke så billig lenger som det en gang var å spise og drikke ute. Men ikke ser en tiggere og ikke mygg. Ikke ei firfisle en gang.

Euroene får fort vinger når det viser seg at kjøkkenet er så trangt at det knapt nytter å trakte seg en kopp kaffe der. Og det går ikke an å gå inn eller ut gjennom ytterdøra om man skal lage noe på kjøkkenet.

Hva er det så jeg ikke liker med charterferiene?


Jeg liker å se hvordan folket i dette landet egentlig bor, å snakke med dem, oppleve deres kultur, natur og finne de små bortgjemte plassene, hvor ikke nærmeste stemme i øret snakker skandinavisk eller tysk...

Jeg synes også det er litt flaut å vise vår rikdom og ødsling med penger på steder hvor månedslønna deres er så mye lavere enn vår, og arbeidsledigheten så høy. Ifølge en restauranteier vi besøkte, står nesten fem millioner spanjoler uten arbeid. Og i 2013 var arbeidsledigheten på hele 27 prosent.

For øvrig har Mallorca klart seg ganske godt gjennom krisa. De har lenger sesong enn på fastlandet.

Visse du forresten at Mallorca var første kapittel i det norske chartereventyret som startet sommeren 1959? Og at den siste nyheten er charterturer til Albania, dog fra Sverige.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!