Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Gratulerer med de 50

Gratulerer med de 50

Fauske svømmeklubb har hatt mange markante personer, som har bidratt til klubbens suksess som topp- og breddeklubb. På toppen troner nok uansett trenerlegenden Inge Karlsen. FOTO: Espen Johansen

Fauskes idrettsstolthet, Fauske svømmeklubb, feirer 50 år i helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2015 kl 17:11

Få (om noen) enkeltpersoner, lag eller foreninger har satt Fauske så grundig på kartet over tid som Fauske svømmeklubb.

Klubben som runder 50 år i år, og behørig markerer det i dag, har vært et levende bevis på at geografi og stedsstørrelse ikke er noen hindring for å komme seg opp og fram i verden.

Det tok sju år fra klubben ble dannet til Marita Karlsen tok de to første medaljene for senior, bronse på 100 meter butterfly i NM 1972. De to bronsemedaljene ble starten på en medaljesanking ingen av de som startet klubben kunne drømt om.

Marita selv tok fantastiske 46 individuelle medaljer.

Fauske svømmeklubb har tatt 45 individuelle gull, 50 sølv og 61 bronsemedaljer i norske mesterskap siden da. I tillegg kommer ni gull, 19 sølv og 19 bronse i stafett.

Anført av den nå legendariske treneren Inge Karlsen ble Fauske svømmeklubb en maktfaktor i norsk svømming. Klubben er, selv etter en lang periode uten å hevde seg på norsk toppnivå fra 1991 til 2008, den dag i dag blant de 20 beste klubber gjennom tidene, og da snakker vi om en idrett som hadde eksistert i 50 år før klubben i det hele tatt ble stiftet.

Mot slutten av 1970-tallet fikk Marita Karlsen selskap som medaljeplukker i NM av Bjørg Strand, Bjørn Pedersen, Vigdis Karlsen, Geir T. Hokland og Kjell Georg Eilertsen.

1980-tallet ga oss Lise Lotte Nylund (nå Lise Lothe), som enere på damesiden, og nå kom herrene med for fullt. Sturla Vestly ledet an, og plutselig kom flere av Norges beste svømmere flyttende til Fauske. Dariusz «Darek» Paczuski, Roger Enersen, Tor Erik Djupos og Bent Brask svømte inn til medaljer for klubben, og nåværende landslagstrener Petter Løvberg sto ved roret årene 1984-86.

1990-tallet ga bare to medaljer, og FSK var fraværende på seierspallen i senior-NM, selv om man var gode på juniornivå, fra 1991 til 2008.

Da ble Fauskebadet åpnet, etter at klubben en lang periode hadde vært uten basseng. I den perioden ble svømmerne busset eller kjørt til trening på Rognan og noen ganger Tverlandet. Hver dag, noen dager to ganger om dagen. Det sier noe om entusiasmen.

Asbjørn Olsen var noe så sjeldent som leder i en svømmeklubb uten basseng.

Det var hans egen datter som skulle markere klubben igjen. Etter noen gode juniorår, med blant annet fjerdeplass i NM, tok Trine Lene Austrøne Olsen bronse på 200 medley i NM langbane 2008. Det ble den første av 12 medaljer på tre år for Finneid-jenta.

Fauske svømmeklubb har hatt perioder som toppklubb, men det er som breddeklubb FSK har vært aller viktigst.

Gjennom Barnas svømmeskole, og svømmetrening fra de minste til de største, som regel inndelt i fire ulike nivåer, har klubben sørget for at utallige barn og unge i nærområdet har blitt trygge i vann, fått god trening, konkurrert, dratt på turer og knyttet vennskapsbånd – mange av dem for livet.

Tidene og samfunnet har forandret seg, og FSK med dem. For å ta opp kampen med de store byene, har klubben ansatt en av Norges beste og mest ambisiøse trenere, inngått samarbeid med Olympiatoppen og er med på tilbudet «Utvidet toppidrett» på Fauske videregående.

Det har allerede fått noen av Nord-Norges mest lovende svømmere til å trekke til Fauske og klubben håper å ta ytterligere steg framover – uten at det går på bekostning av å være en knallgod breddeklubb.

Takk for innsatsen, alle dere som har bidratt med smått og stort. Og takk til dere som nå skal bringe den stolte klubben videre.

Svømming er, i tillegg til en flott idrett, en livreddende egenskap.

Gratulerer til Fauskes sånn sett viktigste idrettslag med jubileet, og lykke til de neste 50!

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!