Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

God lov i Frankrike

God lov i Frankrike

Mye av frukten som kastes, kastes fordi den ikke ser bra nok ut. FOTO: Gro Smith

Nå blir det slutt på matkasting fra butikkene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2015 kl 19:12

Frankrike har vedtatt en ny lov som forbyr de store matvarekjedene å destruere usolgte matvarer.
Forrige torsdag ble loven enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen. Som følge av loven pålegges supermarkedene å donere usolgt - men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

Nå må alle de store matvarekjedene i Frankrike heretter inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som skal formidle de usolgte matvarer til dem som trenger det. Hver franskmann kaster mellom 20 og 30 kilo mat i året, og til sammen blir dette mat for nærmere 170 milliarder kroner.

Målet til den franske regjeringen er å halvere mengden mat som kastes innen 2025.

I Norge kastet vi i fjor i gjennomsnitt 46,3 kilo matvarer hver, til sammen 231.000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner.

Kommunikasjonssjef i Matvett AS, Anne Marie Schrøder, sier til NTB at de synes dette er et veldig bra og spennende tiltak, men at de representerer hele matbransjen i Norge, og ikke vet hvordan alle ledd stiller seg til en eventuell innføring av en slik ordning her til lands.

Matvett eier og driver ForMat-prosjektet som skal bidra til å redusere matsvinnet i Norge med 25 prosent innen utløpet av 2015.

Å starte med butikkene virker som en god idé, men det må ikke stoppe der.

Matkasting er et problem i Norge, og sløsingen av edle produkter er enorm. Det er bra for både miljøet og husholdningsøkonomien at kastingen reduseres.

Og man kan definitivt utnytte ressursene bedre.
Fiskerinæringa kan bli bedre på å bruke hele fiske, og jeg vedder på at man kan bli bedre også på emballasje – noe som forresten ikke gjelder bare i matveien.

Matforskningsinstituttet Nofima er ifølge Dagbladet allerede i gang med utvikling av emballasje som bedre beskytter og bevarer maten. I følge dem er fire av de åtte viktigste grunnene til at forbrukerne kaster mat, knyttet til måten den er pakket inn på.

Noe mat må nok kastes, en nullvisjon vil være umulig og tullete. Men at frukt og grønnsaker kastes ut av butikkene fordi de ikke tilfredsstiller kundenes krav til utseende (ikke smak eller kvalitet), setter oss alle i et dårlig lys. Er vi virkelig kommet dit?

Jeg har selv sett hva som ligger i konteinerne utenfor butikkene på Fauske.
Langtidsmørnet biff, sjokolade, spekemat. Alle kastet grunnet datomerking, men alle varer som holder seg godt – i alle fall mer enn datoen sier.

Jeg skjønner at ferskvare skal være ferskvare, men mengdene var til å bli både oppgitt og trist av.


Derfor er det smart, det de gjør i Frankrike nå.
At frukt og grønt blir dyrefor er helt topp. Grisene i bingen er neppe like kritiske som vi er på om et eple ser pent ut eller ikke – eller om gulrota er for bøyd.
Noen butikker har allerede slike avtaler, men det gjør ingenting om man får det svart på hvitt i lovverket.

En ordning á la den i Frankrike vil føre til at man har mer kontroll på situasjonen.
Nå er det folk som forsyner seg ukritisk av det som kastes, mens man med en slik ordning kan la fagfolk vurdere hva som er mulig å fortsatt bruke og hva som må destrueres.

Vi som forbrukere har selvsagt også et ansvar og potensial for å skjerpe oss. Frysere, kjøleskap og kjøkkenskap fylles med godsaker, ofte fordi de er på tilbud – ikke fordi vi trenger det.

Men er det noe poeng i å kjøpe noe til halv pris, som du deretter glemmer at du har og til slutt kaster? Ikke annet enn at du bare kastet bort litt penger i stedet for mye.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!