Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Gjør alle til laks

Gjør alle til laks

FÅR KJØPE. Marine Harvest Norway får kjøpe deler av industriområdet i Elvkroken. Der skal de bygge et stamfiskanlegg, som i første byggetrinn kan bli rigget tilsvarende som dette anlegget i Trøndelag. Det er et av de to store prosjektene som er på beddingen nord i Sørfold.

De to stamfiskanleggene som planlegges i Sørfold kan få mange positive ringvirkninger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.02.2016 kl 14:39

Nylig fikk innbyggerne i Sørfold vite mer om planene for de to stamfiskanleggene som Salmobreed Salten og Marine Harvest vil etablere i kommunen.

Folkemøtet på Kobbelv vertshus i begynnelsen av måneden var godt besøkt, og de som var der virket positive.

Salmobreed Salten, som eies halvt om halvt av det lokale firmaet Salten stamfisk og det internasjonale Salmobreed, skal bygge et anlegg på industriområdet i Sørfjorden. Kostnadene er beregnet til 350 millioner kroner, og de håper å kunne sette spaden i jorda til våren.

Mye av grunnarbeidet er allerede gjort, men prosjektet ble lagt på is en periode. Nå har de utviklet planene, og ønsker også å få utvidet reguleringsplanen slik at de har muligheter til å bygge ut.

Marine Harvest Norway (MHN) hadde fra før av en opsjonsavtale med Sørfold kommune om å kjøpe deler av industriområdet i Elvkroken. Nå har kommunestyret vedtatt å selge dem en tomt der på 9,2 dekar. I tillegg får de opsjon på kjøp av 8,7 dekar.

MHN vil ikke gå ut med hvor stort deres prosjekt er kostnadsmessig, men flere antyder at de to anleggene til sammen vil koste rundt 500 millioner kroner å bygge.

Les også: Det nye lakseeventyret

Stamfiskanleggene er i sum en av de største utbyggingene som har vært i Sørfold.

Nyetableringer er positivt, ikke minst når det er snakk om å etablere næringsvirksomhet i et område av kommunen med negativ befolkningsutvikling. Siden 2003 er to skoler lagt ned på nordsida.

Mange har tro på at etableringene kan snu den negative trenden.

De to anleggene kan gi arbeid til rundt 30 personer. I tillegg til at de trenger folk som er utdannet som for eksempel veterinærer, kom det fram på folkemøtet at også de som ikke har relevant utdanning kan ha mulighet for jobb. Det er ikke uvanlig at de som jobber i oppdrettsbransjen tar utdanning og fagbrev etter hvert.

De nye arbeidsplassene kan føre til økt bosetting i området. Dersom de nyansatte har familie, betyr det både mer arbeidskraft til kommunen og flere barn i barnehage eller skole.

Les også: Drift fra sommeren 2017

Stamfiskanleggene kan også få positive ringvirkninger på andre måter. Marine Harvest har fra før av vært opptatt av å handle lokalt når de kan. I tillegg gis det stadig tilskudd til lag og foreninger fra Marine Harvest-fondet.

Det er spennende og flott når noen satser i næringslivet, men det er ikke bare positive sider ved det. Etableringen i Elvkroken skal ikke hindre allmenn bruk av veien og dypvannskaia, men noen av dagens leietakere på området må flytte på seg. Enten innenfor industriområdet eller ut derfra.

De som bor i nærheten av industriområdene må dessuten regne med at det kan bli både støy, støv og økt trafikk i de rundt to årene byggetiden varer.

I Sørfjorden vil de trolig asfaltere veien mellom E6 og industriområdet, slik at folk både kan nyte finværet og henge ut klesvasken uten å bli nedstøvet.

På folkemøtet ble det stilt spørsmål både om støy og annen forurensning. Representanter fra begge selskapene opplyste at det ikke blir snakk om noe særlig lyd fra anleggene, kun suselyd fra viftene. De vil bli plassert gunstig i forhold til bebyggelsen.

Når det gjelder utslipp, er det krav om at avløpsvannet skal renses, og at tørrstoffet som blir igjen tas hånd om. Dessuten bruker slike anlegg like mye kraftfôr på ett år som et matfiskanlegg gjør på én dag.

Da Salten stamfisk begynte å planlegge anlegg på industriområdet i Sørfjorden, intervjuet jeg en av de som har fritidshus i området. Han fryktet at idyllen ville bli ødelagt når det ble startet opp industri i nabolaget. Den gangen svarte Sørfold kommune med at de prioriterer næring foran fritid, og slik er det fortsatt.

Det er nok fortsatt noen skeptikere til planene om stamfiskanlegg, men på folkemøtet tror jeg at de fikk svar på mye av det de lurte på. Og at de ble beroliget.

Som pensjonisten Anny Carlsen sa det: «Og ellers så er dere hjertelig velkommen!»

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!