Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt:

Ferie i midnattssol-land

Ferie i midnattssol-land

HERLIG SOMMERKVELD. Midnattssola er magisk og ikke rart at mange vil oppleve den. Foto: Sylvia Bredal

Sommernatt, sommernatt, åh for ei sommernatt. Kæm vil vel legg sæ når sola skinn?

Tekst:

Publisert:

Sommernatt, sommernatt, åh for ei sommernatt. Kæm vil vel legg sæ når sola skinn?

Barna er inne sin siste uke for dette skoleåret, så er det sommerferie for dem. Heldiggrisene. De gleder seg til å være lenger oppe enn foreldrene, og minstemann gleder seg til lange lekedager på SFO.

- Ja, for da får vi minst spille en time for dagen på data, fortalte han meg gledesstrålende i går.

Jeg prøvde meg med at det er viktig å fortsette å lese litt gjennom hele sommerferien, eller så glemmer vel han av hele alfabetet før han begynner i 2. klasse. Men det falt altså ikke i god jord.

- Du leser jo for meg om kveldene, hvorfor skal jeg lese da?

Sånn sett er 7-åringene søte. De ser ikke for seg et liv uten mamma og pappa, og lever i nuet og tenker maks framover til morgendagen.

Selv om jeg i fjor skrev noen kritiske ord om hvor lenge denne sommerferien er, så skal jeg ikke gjøre det nå. Jeg skal heller være positiv til at de nå er blitt ett år eldre så da kan vi vel kreve at de lager middag til vi kommer hjem, rydder hus, setter på ei maskin med klær, klipper plen og ellers holder kjøkkenet strøkent. Smilefjes.

Hva skal du gjøre i ferien? Det er spørsmål som stilles hyppig i disse dager.

Noen svarer Syden, andre Norges-ferie, noen nevner festivaler og noen skal i bryllup og på slektstreff. Noen skal litt av hvert og mest mulig, mens andre igjen ønsker å gjøre minst mulig.

Jeg er av den typen som egentlig har lyst å gjøre mest mulig. Og aller helst mens sola skinner, både dag og natt i vårt vakre fylke.

- Vi merker at nordmenn ønsker å feriere i eget land, og også sin egen landsdel. Jeg tror kanskje trenden med å leve sunt, være aktiv, og gjøre ting man liker, er en del av det bildet, sier reiselivssjef Hilde Bjørkli i Nordnorsk Reiseliv til NRK Nordland.

Hun tror at folk lar seg inspirere av sosiale medier og bilder av folk som har vært på fisketurer eller sykkeltur på vidda.

Fortsatt er det tyskerne som dominerer blant de ferierende som tar turen nordover til midnattsol-land. Og mange av dem skal til Nordkapp. Jeg har ikke hørt om noen i min omgangskrets som har det målet for sommeren.

For et par uker siden møtte jeg to sveitsiske jenter inne på kafeen Oasen på Rognan. De hadde måttet avlegge det lokale verkstedet en visitt med sin gamle camper som de reiser Skandinavia rundt med.

Etter Rognan ble det først til Lofoten, og så nordover til Nordkapp og videre over til Finland og ned. De var vilt begeistret over fjordene på Vestlandet. De hadde ikke trodd at postkortene virkelig stemte overens med virkeligheten. Og gjett om de gledet seg til å oppleve midnattssola.

Ja, hvem gjør ikke det. Det gjør vi også selv om vi bor i et område som byr på det spesielle lyset og stemninga hver sommer. Men så spørs det da når og om godværet kommer. Litt har vi jo fått, men ikke nok.

Det er derfor alltid en risiko og legge på reise sørover til Trøndelag eksempelvis eller over til Sverige, eller til og med hoppe på et fly til Syden. For enn om sola bryter gjennom skylaget her hjemme i nord? Nei, da er det vondt å sitte en annen plass og lengte til hytta i Steigen.

Men om sola ikke viser seg, så blir det fort kjedelig å stirre i gråvær og regn og se på Sommeråpent hvor fantastisk de har det på Østlandet.

A pro pos aktiviteter i sommer: Ifølge Innovasjon Norges turistundersøkelse i fjor sommer kom det frem at norske og utenlandske turister har nokså like aktiviteter på planen når de ferierer her til lands. På topp hos begge gruppene ligger «oppleve naturen», tett fulgt av «spise lokal mat og drikke lokale drikkevarer».

Jeg slutter meg til den og legger til samvær med familie og gode venner i tillegg.

Sommernatt, sommernatt, deilige sommernatt, utaførr vinduet søng en vind.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!