Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Et grønt ordskifte

Et grønt ordskifte

 

Det grønne skiftet ble bare fine ord, som har mistet sin kraft og grønnfarge allerede, i likhet med trærne utenfor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2015 kl 11:17

BITTER SMAK. Kaffen smakte kanskje ikke like godt for de som hadde satt sin lit til regjeringens løfter om et grønt skifte i norsk politikk. Men ordene deres har visnet og mistet sin grønnfarge i likhet med høstbladene utenfor. Foto: Maria Trondsen

Vår felles økonomi er på alles tunger. Statsbudsjettet. Men det er noe som skurrer. Det ikke bare skurrer, men det skrangler og rister.

Det stemmer rett og slett ikke.

Jeg registrerer at Siv Jensen er den første finansministeren i nyere tid som ikke har penger å legge inn i oljefondet. Med fallende oljepriser og en offentlig sektor som ikke blir mindre med årene, er ikke dette en langsiktig og trygg løsning. Men mer som en kortvarig nytelse, før det er slutt for godt på det svarte gullet.

Det er mer som en kortvarig nytelse, før det er slutt for godt på det svarte gullet


Årets budsjett skulle følge en grønn linje. Men det ser ut som at finansministerens miljøtiltak begrenser seg til reduserte avgifter for skipsfarten.

Bedre og mer effektiv samferdsel er et stikkord. Men her er pengene øremerket bilistene. «Tidenes jernbanesatsing», som Jensen har snakket så varmt om, lar visst vente på seg.

Ministeren kan imidlertid skryte av et solid kapitalinnskudd i klimafondet. Vi skal altså øke bruken av bil, kjøre mindre tog og betale oss elegant ut av situasjonen. For penger har vi da nok av. Imens stiller vi krav til U-landsindustrien om å skjerpe seg.

Har de råd til å omstille driften sånn uten videre?

Det grønne skiftet som regjeringen hadde lovet, har visst mistet sin kraft og grønnfarge allerede, i likhet med trærne utenfor.

- Dette er ikke et grønt skifte, men et grønt ordskifte, uttaler en rasende Bellona-leder Frederic Hauge.

Dette er ikke et grønt skifte, men et grønt ordskifte

Med sterkere satsing på bredbånd i bynære strøk om mindre i distriktene signaliserer regjeringen en videre nedbygging av distriktene. På samme måte som det skjer med landbruket.

Mens vi er godt i gang med å dra fram alle minusene i årets budsjett; det er et problem at regjeringen øker framkommeligheten, men satser for lite på trafikksikkerhet.

Trygg Trafikk er redd man ikke når det nasjonale målet om å få ned antall ulykker på veiene.

Regjeringen går inn for en videre retur av flyktninger. Det har ikke rot i virkeligheten. Fordi de fleste som kommer nå, vil få opphold, og da må mottak og integrering komme i første rekke.

Det er trist for idrettslagene å måtte ta inn over seg at det ser ut som om man nedprioriterer breddeidretten. For det skal heretter bevilges mindre penger til bygging av idrettsanlegg. Det kan spøke for anlegg som ikke er bygget ennå, men som har fått godkjent planene sine.

Ellers kommer det kanskje som en skuffelse på enkelte at det blir dyrere å gå på kino, museum, tivoli og fotballkamp.

Og så koster det 25 kroner mer i året å se på NRK sine TV-sendinger.

Ellers kommer det kanskje som en skuffelse på enkelte at det blir dyrere å gå på kino, museum, tivoli og fotballkamp

Men det er helt sikkert mange gledelige og positive sider ved årets statsbudsjett også. Som at pensjonister som er gifte og samboere heretter skal få like mye penger som de enslige pensjonistene.

Selv gleder jeg meg i skrivende stund over at produksjonstilskuddet til aviser fortsetter som før. Dermed er det ikke sikkert det blir sånn mange tror. At papiravisen er utdøende. Men at den er en art i endring, er det ingen tvil om.

Det medfører både omstilling og nedskjæring.

Landslaget for lokalaviser (LLA) mener derfor avisene bør få penger til omstillingsprosessen. Det er jeg enig i. Sånn at det ikke går på journalistikken løs.

Glem ikke at lokalavisen både fungerer som en lupe, og kalles selve limet i lokalsamfunnet.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!