Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

- Et gjennombrudd

- Et gjennombrudd

SAMLER PENGER. Prosjektansvarlig Tom Vidar Karlsen har jobbet med å skaffe penger til filmen «Slavemerket». Her er han i deler av den gamle smeltehytta i Sulis. Foto: News On Request

Et gjennombrudd for norsk film kommer også Slavemerket til gode.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.01.2016 kl 20:08

Når Tom Vidar Karlsen og selskapet News On Request har fått med seg Storyline Studio AS for produksjonen av filmen Slavemerket, er det på mange måter et gjennombrudd for denne filmen. Dette selskapet borger ikke bare for kvalitet og seriøsitet, men de har gjennomføringskraft. Det er viktig i denne sammenheng.

Det nye selskapet Storyline Nor skal stå for filmen. De har dermed Storyline Studio i ryggen med sine nær 50 ansatte. Dermed har de tatt et svært langt sted for at vi skal få se filmen fra Lapplands Helvete, som Sulis ble kalt av de svenske og finske rallarene. Like mye som det faktum at News On Request og Tom Vidar Karlsen kommer til å være i mål med den lokale andelen på ti millioner kroner til prosjektet starter.

Dermed har to viktige faktorer falt på plass for filmen. En tredje viktig faktor er at Norge omsider har skaffet samme betingelser som i andre land for film. Vi har fått ei insentiv-ordning for film, som gjør at Norge blir et filmland og ikke bare et land hvor man drømmer om å lage film. Denne insentiv-ordningen betyr at staten tilbakebetaler 25 prosent av de produksjonskostnadene et filmprosjekt bruker i Norge.

Dette kan man blant annet gjøre, fordi det er antatt at verdiskapningen rundt en stor filmproduksjon uansett vil overgå disse 25 prosentene i form av lønn til norske arbeidere, leie av utstyr, overnatting, matservering og andre servicefunksjoner. Staten skal altså, ifølge teorien, alt i alt og i et større bilde, ta inn et større beløp i form av skatter og avgifter og moms, enn det man tilbakebetaler til filmproduksjonsselskapet.

En slik ordning finnes i alle land som trekker større internasjonale filmproduksjoner. Og nå er Norge i startgropen, med den pågående «Snømannen»-innspilling som første eksempel. I filmindustrien er det nå en frykt for at ordningen skal falle sammen før den kommer i gang. Årsaken til dette er at staten har satt av bare 45 millioner.

Søknadsfristen for den nye norske insentiv-ordningen for film gikk nylig ut. Det ligger nå fire gode søknader på bordet som forteller at dette kan bli en suksess! Men skal de innfris som forventet, måtte insentiv-potten dobles for at alle fire filmene skal komme med.

Selvsagt vil det ha stor betydning for Slavemerket at staten og regjeringen øker rammen. Det vil i så fall være kostnadsfritt, fordi filmpengene vi snakker om får staten tilbake i form av moms og andre inntekter. Tar vi også med hva dette vil skape burde denne potten økes snarest.

Det var både spennende og gledelig å være til stede på Storkontoret da nyheten om Slavemerket ble sluppet. Der satt ei forsamling med sponsorer og andre interesserte. Fauske kommune og næringsselskapet Fauna stilte også med en fyldig delegasjon. Litt spesielt var det å høre ordfører Jørn Stene påstå at kommunen sin satsing med to millioner kroner til filmprosjektet var kynisk satsing, fordi de forventet å få så mye tilbake med denne filmsatsingen.

Det er ingen tvil om at framveksten av fagbevegelsen i Lapplands Helvete er ei betydningsfull historie ikke bare i norsk men også nordisk sammenheng. For her snakker vi om forløperen til fagbevegelsen i Norden. Det er ei historie som er verdt å ta rede på. Historien som tente gnisten til en fagbevegelse som har hatt så stor betydning for utviklingen. Jeg ser fram til at filmingen kan starte 13. januar 2017 og ha premiere 17. mai 2018. To datoer som skulle passe bra både til filmstart og premiere.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!