Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

En viktig arena

En viktig arena

STOR INNLEVELSE. Elever kastet seg over oppgavene til Finneid Sveis på gründercampen under rekrutteringsmessa i Saltdal tirsdag. FOTO: Sverre Breivik

Tirsdag og onsdag denne uka har tiendeklassingene fra hele Indre Salten fått gjort seg kjent med studietilbudet i de videregående skolene i distriktet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2012 kl 15:46

Tirsdag var det Saltdal videregående skole som var vertskap. Eleven fikk besøke ulike studieretninger, fikk snakke med flere bedrifter og gjøre seg kjent med mange yrker. Der kunne de snakke med sykepleiere, politi, kraftselskap, Forsvaret og mange andre.

I tillegg var det i år som i fjor en egen gründercamp der elevene i mindre grupper skulle løse en konkret utfordring for en bedrift. De fikk bruke sine kreative evner kombinert med økonomisk sans og kunnskap til beste for bedriften.

I fjor var det tre bedrifter som presenterte sine utfordringer for elevene og på slutten omvendt. Da presenterte elevene løsningene sine.

I år var det Finneid Sveis som presenterte en konkret utfordring for rundt 80 elever fra tre ulike skoler. Elevene kastet seg over oppgavene og noen hadde faktisk løsninger som Dag-Egil Rugås og søsteren Gry-Janne Rugås kunne ta med seg tilbake og jobbe videre med.

Denne måten å jobbe på er genial og i de fleste tilfellene kommer det mye godt ut av dette. Gry-Janne Rugås var den som i sin tid, da som styremedlem i Fauske Næringsforum, lanserte ideen om en rekrutteringsmesse. Motivet var et tettere samarbeid mellom skolen og næringslivet med fokus på å gjøre elevene mer kjent med næringslivet i området.

At elevene i tiende klasse får et slikt tilbud hvert år der de får besøke studiestedet og samtidig få treffe næringslivet tror jeg er gull verd. At de krydrer det med en Gründercamp er helt genialt.

Bedriftene som har prøvd dette, vet at det ligger en mulig gevinst i det. For elevenes vedkommende så vil nok de presenterte utfordringene kverne rundt i hodet lenge etter at dagen er over. Det aller viktigste er nok at elevene blir nysgjerrig, velger en utdannelse og søker jobb i området.

- Denne måten å jobbe på er genial


Det går godt for mange i næringslivet, elevene har mye å velge mellom. Det handler om å lage gode møtesteder med godt innhold. Da kommer også resultatene.

Skolene trenger et sterkt næringsliv, og næringslivet trenger motiverte elever som senere kan jobbe for dem. Kampen om elevenes hoder og hender blir stadig tøffere. Det må vi bare innse. De som vinner er nok de som løfter blikket og ser noen år framover. Det er før de tar utdanningsvalgene at det er viktig å fortelle hva som skal til.

Rekrutteringsmessa så dagens lys første gang i 1999. Det startet med ei stor messe i Fauske idrettshall. Det tok ikke lang tid før den utviklet seg i dagens retning, og jeg tror de har funnet en form som fungerer svært godt også i noen år til.

Gjennom et utstrakt samarbeid mellom mange aktører, på tvers av skole, næringsliv og kommunegrenser bygges det opp en kompetanse som er avgjørende. Som region har vi et ansvar å tenke på det beste for alle. De unge elevene må få vite at vi bryr oss om dem samtidig som vi tenker samfunnsutvikling regionalt. Det igjen betyr at vi må ved enhver anledning utøve press på myndighetene slik at det er et godt skoletilbud der elevene bor, samtidig som det må legges enda bedre til rette for pendling.

Rekrutteringsmessa er viktig og kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer. En viktig arena for både ungdommene, skolene og det private og offentlige arbeidsliv. Kampen om kvalifisert og motivert arbeidskraft er en utfordring der de som er smartes har en tendens til å vinne. Til alle dere ungdommer der ute.

Vit at det er bruk for dere. Ta gjerne høyere utdannelse et annet sted, men kom tilbake og berik lokalsamfunnet og næringslivet her i regionen. Til arrangørene og skolene; Vel blåst og takk for at dere lar elevene få denne verdifulle kunnskapen.

Det er ikke sikkert det har blitt lettere å velge, men økt kunnskap om hva som rører seg der ute er alltid bra.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!