Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En langsom start

En langsom start

STREKK DEG. En god strekk er svært undervurdert, og frigjør masse slaggstoffer som sitter fast i kroppen når du sitter mye stille. Trener du yoga får du strukket kroppen masse, og samtidig roer man ned i en stresset hverdag. FOTO: Yoga North

- Mange blant oss er ferdig allerede med årets treningsøkt og dropper ut av treningssentrene en for en. Gå heller for en rolig start.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.01.2016 kl 11:13

Ser på kalenderen at vi har kommet langt uti januar. Det betyr at mange blant oss allerede er ferdig med årets treningsøkt.

Det gjelder de blant oss som kjører ei sånn supereffektiv økt de tre første ukene av året, for så å ta det ganske med ro de 49 resterende. Det spørs bare hvor effektivt det egentlig er.

Selv unngikk jeg faktisk å gå på en sånn smell denne gangen. Men det har nærmest blitt en folkebevegelse, det å innta tredemølla i januar. For så pådra seg belastningsskader og deretter trekke seg slukøret tilbake i sofaen.

Treningssentrene bekrefter nok en gang at denne trenden er et faktum.

Altfor mange kaver og maser seg gjennom årets første måned. Med skyhøye ambisjoner og altfor liten tålmodighet. Løfter, pusher og stepper med et indre bilde om en perfekt kropp, framfor å finne gleden ved selve aktiviteten.

Det å trene med høy intensitet og uten motivasjon fører ofte til at man pådrar seg belastningsskader. Hvorfor i all verden skal man tvinge seg selv inn på et treningsstudio hvis man syns det er gørr kjedelig? Man trenger jo ikke gjøre dørstokkmila mye lengre enn den er i utgangspunktet.

For å sitte og dra i et par svette håndtak og se noen vektskiver gå opp og ned er vel ikke nettopp toppen på spenning. I hvert fall krever det at man varierer på øvelser og gir seg selv progresjon.

Men for alt i verden ikke gjør så mye stress ut av det.

Og ikke overdriv.

I hvert fall ikke innendørs på apparater og tredemøller, der treninga fort blir veldig statisk.

Og det mange av oss ikke tenker på i denne rusen over de blanke, sylferske arkene, i iveren etter å bli en bedre utgave av oss selv i det nye året, er at også psyken trenger å være rustet for alt det nye.

Du trenger ikke å legge opp tre faste treninger i uka, starte dagen med en hjemmelagd grønnsaksjuice, spise fisk annenhver dag og få minst åtte timers søvn for å være et vellykket menneske. Selv om det unektelig høres ut som en god sunnhetsplan.

Men for all del, ikke alt dette på en gang - det er poenget mitt.

Hvorfor ikke heller starte januar litt tilbakelent?

Som en betrakter av verden og ditt eget liv?
Litt som en katt, altså.
Aner du hvor mye du gjør for kroppen din bare ved å ta en god strekk i ny og ne?

Slaggstoffer frigjøres fra ledd og muskler, slik at de sendes ut av systemet. Og næring og oksygen kommer inn.

Det er derfor jeg har glemt alt annet dette året, og kun har fokus på dette ene; å strekke seg.

Altså, jeg har begynt på grunnkurs i yoga. Styrketrening og kondisjon? Tja, jeg putter det inn sånn etter hvert, der det måtte passe.

Januar skal ikke få bli krampemåneden igjen. Med lyskestrekk og overbelastede knær. Jeg tenker det er mye bedre å sette av denne første måneden til å skaffe seg overblikk, tenke på hva man har lyst til, og ikke minst hva som er realistisk.

Gjerne sett opp en liten liste.

Men trekk så fra minst halvparten av punktene.

Det beste er om du står igjen med bare ett mål som er viktig for deg å gjennomføre.


For mange er poenget med å trene det å få overskudd, også mentalt. Man frigjør endorfiner, altså selve lykkehormonet, når man trener seg varm og svett.

Men hvis man lar starten på året bli et jag der man forsøker å være med på flest mulig aktiviteter og å rekke innom flest mulig timer på treningssenteret, kan det motsatte skje. At du bare blir sliten.

Jeg vil gå så langt som å si at treighet er undervurdert.

Så hvorfor ikke starte det nye året i langsomhetens navn?

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!