Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

En god historie

En god historie

NHO-LEDERE. Regionlederne i NHO var denne uken på besøk hos Wenberg Fiskeoppdrett og fikk en gjennomgang av Salten Aqua-konsernet som Wenberg er en del av. Foto: Arild Bjørnbakk

Det lukter ikke fisk, det lukter penger.

Tekst:

Publisert:

For noen dager siden kunne vi lese om frustrasjon i Avisa Nordland fordi Bodø ikke har et eneste oppdrettsselskap i ei næring som har over 1.000 arbeidsplasser i Saltenregionen.

Ei næring som i samme område produserer over 100.000 tonn matfisk. Til sammenligning produseres det 250.000 tonn i hele Nordland.

Jeg mener det er greit at Bodø ikke har noe firma innen oppdrett, at du må til nabokommunene for å finne denne næringen. Det er greit fordi Bodø har så mange andre fordeler de kan spille på for å utvikle seg videre.

Derfor er det greit at utviklingen av denne næringen skjer i nabokommunene. I kommuner som er langt mindre og ikke har så store utviklingspotensialer som i Bodø.

Nylig var regionlederne i NHO på besøk hos Wenberg-brødrene i Leivset-fjæra. Der fikk de høre om Edelfarm, om Gifas og Wenberg.

De tre familieselskapene som står bak konsernet Salten Aqua. De fikk høre historien om de tre Wenberg-brødrene som var blant de første her i landet som startet med fiskeoppdrett.

Allerede i 1974 var de i gang i fjæra, først på hobbybasis. I 1988 startet de på med fulltidsdrift. Nå er det brødrene Geir (konsernsjef) og Ørjan (driver familieselskapet) Wenberg som viderefører familiedynastiet.

Og i Saltdal sitter familien Øksheim med andre og tredje generasjon inne i Edelfarm, som sammen med Lorentzen-familien gjennom Gifas er eierne av konsernet Salten Aqua.

Det som startet som en hobby er nå et konsern med godt over 100 ansatte. De omsatte for 1,3 milliarder kroner siste året og hadde et resultat på bunnlinjen på 150 millioner kroner. Det lukter penger av deres arbeid.

Den gode historien dreier seg om hvordan tre oppdrettsfamilier har fått det til med en milliardomsetning. Tre familier som hver på sin plass har svært stor betydning på de stedene de er lokalisert. De er like viktig i Saltdal og på Fauske som i Gildeskål. Og som konsernsjef Geir Wenberg liker å si det, vi snakker om småbedriftsfordel på hver vår plass.

Det er ingen tvil om at dette konsernet og de tre familiene har funnet sin modell, hvor de har kontroll over hele produksjonskjeden fra begynnelse til slutt. Fra rogn til eksport.

To av selskapene, Wenberg og Edelfarm, er inne i Skjerstadfjorden. En fjord som er helt spesiell og svært så velegnet for lakseproduksjon. Det har både sammenheng med stor tilstrømning av ferskvann, men også dybden og den store gjennomstrømningen av vann, samt at vi snakker om en terskelfjord på grunn av Saltstraumen.

Det finnes mange andre terskelfjorder, men få eller ingen av dem er over 500 meter dyp og har en så stor gjennomstrømning av vann. Samtidig som ferskvannet piskes inn i sjøvannet på en slik måte at lusa ikke klarer å overleve.

Nylig samlet Salten Aqua over 50 personer til et dialogmøte omkring denne fjorden. Formålet med seansen var å presentere ulike undersøkelser som er gjort i forbindelse med Skjerstadfjorden og oppdrett.

I tillegg til å få oversikt over ulike interessekonflikter rundt næringa. Oppdretterne ønsker å fortsette med slike møter, minst en gang i året. De vil være med å bidra i forvaltningen av fjorden.

Det spesielle med denne fjorden er de også har ei elv - Saltdalselva - som er i verdensklasse. Det er ikke bare laksefiske som gjør Saltdalselva spesiell. Der finnes også ekstremt stor sjøørret. Størrelsen er helt unik.

Fjordfiskerne og Frisk Skjerstadfjord har jobbet i mange år sammen med oppdrettsnæringa allerede. Kunnskap er den viktige nøkkelen til forvaltning av fjorden og elvene rundt.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!