Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

En framtid med bismak

En framtid med bismak

 

Forsvinner bia, forsvinner også multer, epler, appelsiner, nøtter, meloner - og trolig verdens matvaresikkerhet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.07.2015 kl 10:20

I dagens avis kan du lese om birøkterne Thor og Ågot Sveen om holder til på Kines i Sørfold. De har holdt på med birøkting i nesten tjue år.

Dette har aldri vært noe levebrød for paret, men heller en hobby av interesse.

Thor fortalte at jo mer han lærte seg om bier, jo mer skjønte han at han ikke kunne. Han omtaler biene som et «fryktelig fascinerende samfunn».


Den fascinasjonen klarte han å smitte over på meg. Jeg har i utgangspunktet lite peiling på disse insektene, men noe har jeg likevel fått med meg. Noen kjappe søk på internett gir meg mer kunnskap.

Bier er nytteinsekter som jakter på nektar, og overfører blomsterstøv (pollen) fra han- til hunplanter. De oppsto for 110-130 millioner år siden, på samme tid som blomsterplanten gjorde sitt inntog på jorda.


Det finnes mellom 20.000 og 30.000 arter i verden, deriblant «kun» 208 kjente arter i Norge.


Noen av biene produserer som kjent honning. Dette skjer ved at de flyr fra blomst til blomst og samler nektar, som fylles i honningblæren. Når den er fylt opp, flyr den tilbake til bikuben.

Bia må besøke mellom 50 og 1.000 blomster for å fylle honningblæren sin. Effektiv som den er, kan den i løpet av én dag rekke mellom 10 til 15 turer. Det betyr at bien tar for seg mellom 500 og 15.000 blomster hver dag.


De kvikkeste biene er innom langt flere blomster enn ord jeg klarer å skrive gjennom en arbeidsdag - selv på en god dag.


I kubens «varemottak» arbeider husbiene med å gjøre nektar om til honning ved å redusere vanninnholdet. Bisart som det er, bruker den tungen til å rulle nektardråper fram og tilbake. Dermed tørker nektaren ned, og enzymer tilsettes.

Bia tar for seg mellom 500 og 15.000 blomster hver dag.


Etter dette legges nektaren inn i en celle hvor resten av det overflødige vannet fordampes. For å hjelpe til med tørkeprosessen, kan husbien vifte kraftig med vingene sine for å øke luftgjennomstrømningen i kuben.


Fascinerende, ikke sant?


Ikke fullt så fascinerende, men heller trist og skremmende, er det at mange arter av både bier og humler er i ferd med å forsvinne. De siste tiårene er 15 arter utryddet i Norge.

Dette har satt et større fokus på de pollinerende insektene. Ikke fordi det kan ramme honningproduksjonen, men fordi det kan ramme jordens matproduksjon.


Biene er blant insektene som er med på å bestøve vekster vi trenger, blant annet det vi spiser. Frukt, bær og annen mat, faktisk mellom 15 og 30 prosent av det vi spiser, er avhengig av pollinering.


Biedød er derfor viktig å avverge. Om ikke må vi klare oss uten multer, epler, appelsiner, nøtter, meloner og mye annet.

Biedød er viktig å avverge


Forskere mener at så mye som 84 prosent av Europas blomstervekster er avhengig av bier og deres kolleger for å formere seg. Selv om mye av bestøvningen også skjer via vind, er dette aldri så presist som når insekter utfører jobben.


Naturen har et komplekst samspill, der forskere fortsatt har store kunnskapshull, så hvorfor biene forsvinner finnes det ingen fullgode svar på. Likevel vet vi at reduksjonen skjer parallelt med et mer effektivt jordbruk, nye plantevernmidler og endret klima.

Forskere mener at så mye som 84 prosent av Europas blomstervekster er avhengig av bier og deres kolleger for å formere seg.

I tillegg er det i stor grad slutt på vakre blomsterenger og kulturbeiter, en biotop biene foretrekker og der de får leve sitt liv i fred.


Dersom vi ikke gjør noe, kan vi stå overfor en trussel mot matvaresikkerheten i verden.


Så med dette i bakhodet, vil jeg råde flere til å gjøre som Thor og Ågot Sveen - bidra til å redde verden.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!