Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

En fortvilet datter

En fortvilet datter

KLAGER PÅ NYTT. Camilla Johansen (26) stod fram i Saltenposten og fortalte historien om sin syke mor for sju måneder siden. Nå har hun sendt ny bekymringsmelding til Fylkesmannen. Arkivfoto: Arild Bjørnbakk

Camilla Johansen burde ha fått svar fra Fylkesmannen langt tidligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.02.2015 kl 10:28

Det er sju måneder siden Sulis-jenta Camilla Johansen (27), som i dag er bosatt i Bodø, sendte bekymringsmelding til Fylkesmannen i Nordland, rådmannen, ordfører og politikere i Fauske kommune. Der uttrykte datteren og vernepleieren - som hun undertegnet sitt brev med - sin fortvilelse over situasjonen for moren.


I Fauske kommune havnet denne saken på politikernes bord i kommunestyret, og gikk videre til rus og psykiatritjenesten. Tjenesten har omorganisert seg selv, men det er ikke noe mer penger, heller mindre penger til tjenesten.

Et annet problem for denne tjenesten er at de mange prosjektene som Fauske kommune var med på, medførte at de ble tilført både penger som igjen gjorde at de hadde flere hender og flere hoder til å ta seg av rus og psykiatri. Men nå er prosjektene borte, og dermed er det også færre til å jobbe på enheten.

Les også: Ingen tilfeldighet

Fylkesmannen satt på denne saken i sju måneder før fylkeslegen besvarte brevet fra Camilla. Da ble hele klagen avvist på grunn av formalfeil. Det var moren som skulle ha skrevet bekymringsmeldingen, var svaret som de kom med.

Det holder ikke mål at Fylkesmannen bruker sju måneder på å bestemme seg for at det er formalfeil i en sak av en slik karakter.

Her er det ei datter som også har faglig kunnskap om det området hun klager om. Hun burde raskt fått svar fra Fylkesmannen, som etter min mening må kvitte seg med flisespikkerier og formaliatøv og heller være opptatt av realiteten i saken. Ja, etter min mening er dette rett og slett ikke godt nok av Fylkesmannen i Nordland, som har tilsynsmyndighet i slike saker.

De må våre mer opptatt av å være til hjelp for de som trenger det, enn opptatt av slike formaliteter. Om det er et regelproblem, ja så burde fylkesmannen ta dette opp for å få endret slike håpløse regler.

Nå har imidlertid mor og datter i fellesskap sendt ny bekymringsmelding hvor det er moren som skriver under. Så får vi bare håpe at det ikke går sju nye måneder denne gang hos Fylkesmannen.

Bekymringsmeldingen handler om hvordan legetjenesten og helsetjenesten behandler Camillas syke mor. En bekymringsmelding om at det ikke er noe døgnvakt, eller døgntelefon de kan henvende seg til. Noe som ville skapt trygghet for de det gjelder.

Tilbudet på Erikstadtunet er redusert fra det det en gang var. Ikke minst fordi de har mistet prosjektmidler. De har mistet treffpunkter der beboerne kan ha den gode samtalen med hverandre og hjelpe hverandre.

Les også: Tar opp kuttene i rus og psykiatri

Også Pasientombudet i Nordland fattet interesse for saken og har bedt om å få bekymringsmeldingen som Camilla Johansen har skrevet, uten at det har skjedd noe mer fra den siden.

Dette gjelder psykiatri, et felt hvor de fleste partier på Stortinget er enige i at det er for dårlig. Men der stopper det også, ingen av dem er villig til virkelig å ta det krafttaket som må til for å bedre forholdene.

Leder for rus og psykiatritjenesten i Fauske, Aud-Helene Dragland, skal ha ros for den åpenhet som hun viser om den tjenesten hun har ansvar for.

Hun forklarer og dokumenterer hvordan de har snudd hver stein på enheten for å få mer ut av de pengene som blir tildelt dem.

Hun er like åpen om at kommunene i Salten må få til et samarbeid som kan bedre forholdene for denne gruppen, både for akutt-tjeneste og en bedre tjeneste for øvrig. Det er et for stort løft for en kommune. Men skal denne tjenesten bli bedre må det utløses mer statsmidler til rus og psykiatri.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!