Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt:

En ferie til irritasjon

En ferie til irritasjon

 

Så har vi kommet til vinterferie. Mens jeg sitter på jobb, ligger barna og drar seg til over klokken elleve og sitter resten av dagen foran en skjerm....

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2016 kl 11:18

Enda sola skinner fra blå himmel og skiløypene lokker.

Når jeg kommer hjem flyter det sikkert over på kjøkkenet, og jeg blir beskyldt for å være sur og masete, fordi oppvaskmaskina ikke er tømt, og skittentøyskurvene er like fulle som da jeg dro i morges.

Før det er gått et døgn så har de også snudd døgnet på hodet...

En gang, for flere år siden, da jeg var skoleelev selv, så elsket jeg vinterferie.

Jeg pleide å være med en venninne på hytta på Oppdal, og det ble alpinbakke, bortoverski, kortspill-kvelder og diskotek med årene. Men det var ikke akkurat snakk om å få ligge og dra seg utover morgenen.

Ennå kan jeg godt høre den høylytte bankinga på døra som vi ble vekket av klokka halv ni.

- Nå er det frokost, opp med dere, kommanderte far i huset med den reneste offiser-ordre, og vi turte ikke annet enn å adlyde.

Hadde jeg vært hjemme, så hadde sikkert ferien vært ganske kjedelig, for mamma og pappa var som regel på jobb, og det ble ikke de store utfartene på oss.

For lærerbarn er/var sikkert vinterferien et flott avbrekk årlig. Men for veldig mange andre som må på jobb og må la barna regjere hjemme, så kan det være en utfordring. For hva skal barna fylle dagene med?

Heldigvis har Fauske kommune et utvidet tilbud til ungdommer i ferien. Mandag, i går, holdt Fauskebadet åpent, og onsdag utvider de også åpningstiden sin. I dag går det også buss til alpinanlegget i Sulis, samt at det blir mulighet til å gå på kino på dagtid et par ganger i uka.

Så lenge barna gikk i barnehagen så var vinterferien helt ok for vår del. Også minstemann, som går på skolefritidsordningen, har gledet seg til vinterferien.

For da kan han altså få være på SFO hele dagen, og ikke bli avbrutt i perlinga av x antall Star Wars-figurer og Mine Craft-figurer.

Vinterferie var det allerede for deler av landet i forrige uke, og for delte hjem, hvor halve familien bor i en annen del av landet, så har man altså heller ikke denne ferie samtidig.

Aftenposten skrev i går på nett at bare en av fire planlegger å ta vinterferie, og at disse første vinterferie-dagene oppsto både før og under krigen som brenselsferie. Kalde vintre gjorde at det var vanskelig å varme opp kalde skolehus.

Jeg har også lest om dansker som dro til fjells i nord og sør for å komme seg på skiferie på vinteren, og at ønsket om å komme seg ut på ski og få frisk luft er forbundet med denne ferien.

Flere undrer seg over hvorfor man har denne ferien, og er den egentlig til det beste for våre barn? Mange synes også høstferien kommer for kort tid etter åtte ukers sommerferie, og vinterferien er da bare åtte uker etter juleferien. Etter vinterferien er det bare tre uker til påskeferien. Det blir sikkert en fin arbeidsøkt. Etter en ferie tar det noen dager å få ungene konsentrert og inn i rutinene igjen, og siste uka før en ferie, så går de raskt inn i feriemodus igjen.

Vinterferie er nok ikke det beste for barna om det betyr at det blir en inaktiv ferie hvor de kun sitter inne og ferierer med øynene klistret til skjerm.

Som foreldre har man selvsagt et ansvar for å stille krav til ungene om aktivitet, mosjon og ellers ta ansvar og få arbeidsoppgaver.

Det kan være lettere sagt enn gjort. I morgen skal jeg i alle fall lage en «Dette må gjøres»-liste og legge på kjøkkenbordet...

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!