Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt:

En ferie til irritasjon

En ferie til irritasjon

 

Så har vi kommet til vinterferie. Mens jeg sitter på jobb, ligger barna og drar seg til over klokken elleve og sitter resten av dagen foran en skjerm....

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2016 kl 11:18

Enda sola skinner fra blå himmel og skiløypene lokker.

Når jeg kommer hjem flyter det sikkert over på kjøkkenet, og jeg blir beskyldt for å være sur og masete, fordi oppvaskmaskina ikke er tømt, og skittentøyskurvene er like fulle som da jeg dro i morges.

Før det er gått et døgn så har de også snudd døgnet på hodet...

En gang, for flere år siden, da jeg var skoleelev selv, så elsket jeg vinterferie.

Jeg pleide å være med en venninne på hytta på Oppdal, og det ble alpinbakke, bortoverski, kortspill-kvelder og diskotek med årene. Men det var ikke akkurat snakk om å få ligge og dra seg utover morgenen.

Ennå kan jeg godt høre den høylytte bankinga på døra som vi ble vekket av klokka halv ni.

- Nå er det frokost, opp med dere, kommanderte far i huset med den reneste offiser-ordre, og vi turte ikke annet enn å adlyde.

Hadde jeg vært hjemme, så hadde sikkert ferien vært ganske kjedelig, for mamma og pappa var som regel på jobb, og det ble ikke de store utfartene på oss.

For lærerbarn er/var sikkert vinterferien et flott avbrekk årlig. Men for veldig mange andre som må på jobb og må la barna regjere hjemme, så kan det være en utfordring. For hva skal barna fylle dagene med?

Heldigvis har Fauske kommune et utvidet tilbud til ungdommer i ferien. Mandag, i går, holdt Fauskebadet åpent, og onsdag utvider de også åpningstiden sin. I dag går det også buss til alpinanlegget i Sulis, samt at det blir mulighet til å gå på kino på dagtid et par ganger i uka.

Så lenge barna gikk i barnehagen så var vinterferien helt ok for vår del. Også minstemann, som går på skolefritidsordningen, har gledet seg til vinterferien.

For da kan han altså få være på SFO hele dagen, og ikke bli avbrutt i perlinga av x antall Star Wars-figurer og Mine Craft-figurer.

Vinterferie var det allerede for deler av landet i forrige uke, og for delte hjem, hvor halve familien bor i en annen del av landet, så har man altså heller ikke denne ferie samtidig.

Aftenposten skrev i går på nett at bare en av fire planlegger å ta vinterferie, og at disse første vinterferie-dagene oppsto både før og under krigen som brenselsferie. Kalde vintre gjorde at det var vanskelig å varme opp kalde skolehus.

Jeg har også lest om dansker som dro til fjells i nord og sør for å komme seg på skiferie på vinteren, og at ønsket om å komme seg ut på ski og få frisk luft er forbundet med denne ferien.

Flere undrer seg over hvorfor man har denne ferien, og er den egentlig til det beste for våre barn? Mange synes også høstferien kommer for kort tid etter åtte ukers sommerferie, og vinterferien er da bare åtte uker etter juleferien. Etter vinterferien er det bare tre uker til påskeferien. Det blir sikkert en fin arbeidsøkt. Etter en ferie tar det noen dager å få ungene konsentrert og inn i rutinene igjen, og siste uka før en ferie, så går de raskt inn i feriemodus igjen.

Vinterferie er nok ikke det beste for barna om det betyr at det blir en inaktiv ferie hvor de kun sitter inne og ferierer med øynene klistret til skjerm.

Som foreldre har man selvsagt et ansvar for å stille krav til ungene om aktivitet, mosjon og ellers ta ansvar og få arbeidsoppgaver.

Det kan være lettere sagt enn gjort. I morgen skal jeg i alle fall lage en «Dette må gjøres»-liste og legge på kjøkkenbordet...

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Eventyret starter nå

Det blir spennende å følge planene videre til stamfiskanleggene i Sørfold.

Interessante svar fra ungdom

Saltenposten skrev i lørdagens avis om resultatene av spørreundersøkelsen Ungdata på Fauske. Den var oppe i Ungdomsrådet forrige uke, og lederen av rå...

Ikke glem å se etter lys

Det er lett å bli deppa når mørketida setter inn. Men under den mørke høsthimmelen finnes det utrolig mange lyspunkter.

En fornyelse

Enkelte dro på smilebåndet da vi fortalte i Saltenposten om de ambisiøse planene til Fauske hotell.

Takk for turen!

Tar du det som en selvfølge at turen du går er skiltet og tilrettelagt?

Grønt er skjønt

Nordmenn har et kjøttforbruk som resten av verden ikke kan kopiere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!