Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Ei stolt dugnadsbygd

Ei stolt dugnadsbygd

 

For en stor del av Saltdals befolkning er Blåfrost-festivalen trolig det største høydepunktet i året.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2016 kl 15:04

Uken involverer alle generasjoner, og det er garantert en eller flere aktiviteter som appellerer til nettopp deg.

Det er ikke bare navnet i seg selv som fenger. Det gjør også innholdet.

Blåfrostfestivalen er i gang, og det med en smakfull start av det sjeldne slaget. Blåfrostprofilene Andreas Spørck og Trond Svendgård innfridde slik som både forventet. Interessen for gourmet-aftenen var stor, og en kveld måtte utvides til to aftener.

De kunne sikkert hatt en til, vil jeg tro.

Tirsdag var det ungdommens kulturmønstring på Slipen, og de siste dagene har også skoleelever vært involvert både i sentrum, og i dag er det Turbomesse, en slags elev-bedriftsdager.

I kveld er det duket for to utsolgte konserter med Hekla Stålstrenga, samt utsolgt ungdomskonsert på Slipen med Morgan Sulele og The Main Level.

Litteratur-foredrag har det vært to av denne uken, samt bilde-utstillinger. Det med to vidt forskjellige tema: Den samiske historien i Saltdal og hjemmebrentens Norges-historie.

Saltdalingene uttrykker også stor stolthet over at de har en slik festival, og mange frivillige melder seg til tjeneste.

Noen legger ned svært mange timer og står på både sent og tidlig. Saltdal er ei dugnadsbygd, og de viser at de kan få til det mest utroligste, som å omskape et gammel båt-slip til en restaurant.

Blåfrost-festivalen trekker innbyggere fra nabokommunene, og det var flere fauskeværinger som nøt 11-rettersmiddagen.

- Dette hadde vi aldri fått til på Fauske, var det noen som sa til meg.

Hvorfor ikke? Er det manglede stolthet over Fauske som plass eller er det mindre dugnadsvilje.

I forbindelse med store idrettsarrangement så har jo også Fauske vist at vi kan hvis vi vil. Jeg vil nevne danse-VM og NM på ski, begge i 2012.

Men det var engangs-arrangement, som ikke følger noen blå tråd slik som Blåfrosten gjør.

Blåfrosten er en godt innarbeidet tradisjon, som har fått utvikle seg med årene. Til og med barnehagebarna blir tidlig involvert og engasjert i Blåfrost-festivalen, og de har i år sin egen konsert på Slipen.

Det er i fra i kveld den virkelig store konserthelga braker løs. Billettene til Blåfrost-konserthelga forsvant fort.

I løpet av den er flere generasjoner på fest. Selv om jeg ser at de eldste har falt i fra, sammenlignet med noen år tilbake.

Fraflytta saltdalinger har bestilt flybilletter for lenge siden for å komme seg hjem, og en kjenner at en virkelig gleder seg til å nyte to kvelder med musikk og god stemning.

Musikk-minnene er mange fra Blåfrosten. Denne gangen er det ikke akkurat noen store navn for meg som kommer, men forhåpentligvis blir jeg positivt overrasket. Og jeg er sikker på at Madcon og Nico & Vinz kommer til å lage liv og røre.

Mange går nok og forventer at de virkelig store skal komme en gang, men aner ikke hvor mye penger de krever.

Og så er det jo nettopp det at de største navnene i Norge har vært på Blåfrost, slik som Sivert Høyem, Karpe Diem, Kaisers Orchestra, Dum Dum Boys, Morten Abel, Datarock, Katzenjammer, Jarle Bernhoft og Violet Road eksempelvis.

Jeg savner Raga Rockers på lista her, men i tillegg har en rekke andre store norske visesangere gjestet Saltdal kirke i forkant av den store helga. Samt noen utenlandske godbiter som Mew og Lissie.

Det beste er å gå festivalen med åpnet sinn og lyttende ører. En ting er sikkert, har en først vært på en Blåfrost-festival så har en lyst å komme tilbake - år etter år.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!