Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt:

Drømmen om nordlyset

Drømmen om nordlyset

SALGSVARE. Nordlyset er blitt en salgsvare, og man trenger ikke reise langt for å treffe på folk som har en drøm: Å få oppleve nordlyset. Foto: Frida Kalbakk

Jeg har vært ute og reist i helga og ved to anledninger fikk jeg fortalt om nordlyset.

Tekst:

Publisert:

Noe jeg fikk litt overraskende spørsmål om, i en taxi til Moss, blant annet.

Denne høsten har vi nordlendinger blitt bortskjemte av det flotte fenomenet. Etter møtet med to tilfeldige mennesker i helga, så skjønner jeg at nordlys er ikke alle forunt å oppleve.

Fredag kveld sto jeg på Gardermoen. Flybussen til Fredrikstad og Moss var full, dermed måtte de sende med i taxi. Vel, jeg var ikke alene om å bli sendt med taxi altså.

Tre biler måtte bestilles på min rute, grunnet togstreiken. Reisen til Moss tar over en time, og da er det greit å prate litt underveis.

Den første halvtimen snakket et kjærestepar ved siden av meg høylytt til hverandre i baksetet på hollandsk (ikke så pent språk å høre på etter ti minutter). Mens i framsetet snakket sjåføren med mannen fra Steinkjer om alt mellom himmel og jord.

Etter hvert ble vi en passasjer mindre og jeg gikk fram og satte ved siden av sjåføren - av asiatisk opprinnelse. Da var en ny samtale på gang.

- Kommer du fra utlandet nå?

- Nei, svarte jeg. Jeg kom i fra Bodø.

Stille.

Sjåføren vet sikkert lite om Bodø. Men han liker å kjøre rundt med nordlendinger, forteller han. De er så hyggelige bestandig, prater og ler.

Så begynner vi å snakke om været. Og jeg må nevne at solen skinte i Bodø da jeg dro, mens her regner det. Og jeg forteller om de flotte kveldene vi har hatt med nordlys, kveld etter kveld.

- Hva er egentlig nordlys, spør sjåføren som har kjørt drosje i over ti år i Norge, men aldri vært lenger nord enn til Elverum.

Spørsmålene blir flere. Når ser vi det? Kan vi se det om sommeren? Er det også på dagen? Hvorfor er det bare nordpå?

Jeg blir litt overrasket, men prøver å svare så godt jeg kan. Jeg får litt flashback til utenlandske turister som spør om hvor midnattsola er om dagen.

Sjåføren forteller også om en drøm han har: Å kjøre hele kysten opp og ende opp nordpå.

For noen dager siden skrev vi om nordlys-turister fra Malaysia som tar den lange reisen for å oppleve nordlyset på Nordnes på noen få dager. Og det med kjøretur fra København-Saltdal, fram og tilbake.

Utenlandske gjestedøgn i Nord-Norge om vinteren har økt med 378 prosent siden 2006. Det var samme år som Innovasjon Norge og flere begynte å markedsføre nordlyset.

Troms har hatt den største økningen siden 2006, Nordland kommer på andre plass. Dette er bare begynnelsen, tror jeg.

Søndag var det hjemreise for min del, og på flybussen ved siden av med sitter en dame og sukker. Flybussen er forsinka, og vi skal begge rekke et fly som går på samme tid, men til ulike sted.

Hun skal til Bergen og innerst inn i Hardangerfjorden. Hun er ikke hjemme før ni om kvelden. Jeg forteller om min reise og sjekker været på mobilen. Og igjen blir været et tema og jeg nevner nordlyset.

Damen ser på meg med større interesse og sier: - Jeg har aldri opplevd nordlys, jeg.

Hun har heller ikke vært langt nord i landet, men det har hun virkelig et ønske om. Hun spør mer om nordlyset, og jeg svarer så godt jeg kan.

Jeg opplyser også at ofte lyger fotografiene om nordlyset, og at fargene forsterkes.

Men et bilde viser ikke hele himmelen med stjerner eller måneskinn i fjorden samtidig, og hvor fort nordlyset kan forandre seg, fra minutt til minutt, eller fra kveld til kveld.

Nordlyset må bare oppleves, for å kunne forstå. Og det flotte er at man kan ikke se seg lei på det. Selv ikke for en nordlending.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!