Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Det store valget

Det store valget

På rekrutteringsmessa kan elevene få innblikk i ulike yrker og skolevalg. Det kan komme godt med når de skal søke på skole til neste år. Arkivfoto

Det er ikke enkelt å bestemme seg for hva man skal bli «når man blir stor».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.11.2016 kl 09:42

Det nærmer seg det store valget. Elever i 10. klasse står på terskelen til videregående skole, og om noen måneder må de ha bestemt seg for hva de vil gjøre.

For noen er det kanskje enkelt å velge skole. De har allerede en formening om hva de har lyst til å jobbe med i framtiden, og vet hvilken vei de må gå for å komme dit.

Andre famler fremdeles i blinde, usikker på hva som passer for dem og hva de skal gjøre etter ungdomsskolen.

Søknadsfristen for de fleste er 1. mars. Det er ennå noen måneder til, men allerede nå i høst er utdanningsvalg et tema på skolene.

Tirsdag 22. og onsdag 23. november skal det være utdanningsmesser i Saltdal og på Fauske, der 10. klassinger fra Indre Salten kan få et innblikk i de valgmulighetene som er på de skolene.

Vanligvis har det kommet ut en avis i forbindelse med messa, men i år satser de to videregående skolene på å nå elevene gjennom sosiale medier.

De som er på Facebook, Snapchat eller Instagram kan få info om Fauske videregående under emneknaggen Ditt valg 2016, mens emneknaggen for Saltdal videregående er Din Fremtid.

Også i Saltenposten har vi valgt å ha mer oppmerksomhet på skole og utdanning, noe det gikk an å lese om i avisen allerede forrige uke.

Der fortalte blant annet tre elever som går anleggsteknikk på Søbbesva om hvordan det var å komme til Fauske for å gå på skole og bo på hybel.

I torsdagens avis blir det også lesestoff om ungdom og utdanningsvalg, og neste uke venter enda mer.

Vi håper det kan være med på å gjøre elevene i 10. klasse og foreldrene deres mer bevisste på de mulighetene som er i nærområdet, og at de får et bedre innblikk i skolehverdagen sett fra elevenes synsvinkel.

Selv hadde jeg en høvelig klar formening allerede på ungdomsskolen om at jeg ville bli journalist, og dermed var det lett å velge skole.

Det ble allmennfag, som det da het, på Fauske videregående. Allerede i løpet av de tre årene der kunne jeg ombestemme meg mange ganger om hva jeg skulle gjøre videre. Sånn sett ble det nesten en utsettelse av det egentlige utdanningsvalget.

De som har lyst til å jobbe som for eksempel rørlegger, kokk eller barne- og ungdomsarbeider må være enda mer nøye enn meg på hva de velger etter ungdomsskolen.

Allerede etter to år på videregående skole skal de som regel ut som lærling i en bedrift.

En skal være ganske moden for å gjøre det rette valget når man er rundt 16 år, tenker jeg.

Da er det greit å tenke på fjellvettregelen om at «det er ingen skam å snu». For det er det faktisk ikke.

Jeg kjenner flere som har endret linje mens de har gått på videregående skole. En gikk fra idrettsfag til restaurant- og matfag, for så å gå tilbake til idrettsfag.

Det må være rom for å forandre mening underveis. Det er jo nettopp når man får mer innblikk i fagfeltet at man lærer om at man finner ut om det er noe som man har lyst til å holde på med.

Etter hvert som man kommer videre i et eventuelt utdanningsforløp, og når man kommer ut i arbeidslivet, får man vite enda mer om alle yrkesmulighetene som er.

Det er utrolig mye man kan arbeide med som man ikke aner noe om når man sitter der med søknadspapirene til videregående skole.

Til sist burde jeg muligens ha sagt noe om de som faktisk ikke ønsker å søke om plass på videregående skole rett etter ungdomsskolen.

De som har lyst til å gå på folkehøgskole, eller kanskje jobbe et år. Det er også et valg, men jeg tror uansett at det viktigste er å ha en viss struktur i hverdagen, slik at overgangen til en eventuell senere skolegang ikke blir for stor.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!