Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Det finnes ingen skjebne

Det finnes ingen skjebne

FULLMÅNE. Foto: Mona Stegen

Jeg tror alt er og blir tilfeldig. Noe annet er bare for vanskelig å akseptere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.02.2016 kl 13:09

Av og til er visstnok noe så lite som én millimeter nok. Det skal ikke mer til. Det kan være forskjellen på seier og tap, heder og ære. Forskjellen på liv og død.

I hverdagen er det lett å se forbi hvor marginal vår eksistens er. Det kjennes ikke som en tilfeldighet at ting er som de er, men når man stopper opp og tenker over det, så er det akkurat det det er.

Tilfeldig. Ikke planlagt i det hele tatt.

Jeg skjønner de som synes det er litt ubehagelig å tenke på. Det er ikke nødvendigvis verken trygt eller godt å se for seg at alt vi gjør ikke nødvendigvis har en sammenheng.
Jeg tror vi mennesker ofte kan se oss blinde i jakten på nettopp det. Men sammenheng vil bare bidra til å forklare, aldri gjøre noe med det.

Å tro på skjebnen gir en trygghet som kanskje kan sammenlignes med å tro på en skaper. Den setter ting i system, selv om det ikke nødvendigvis er sant.

Det er heller ikke så lett å ta inn over seg hvor små de tilfeldige marginene faktisk er. Ett sekund for sent eller for tidlig, og det kan ha dramatiske konsekvenser, både på godt og vondt.

Jeg har ikke vært i mange trafikkulykker, men alle de jeg har vært i hadde hatt et helt annet utfall om jeg hadde vært nøyaktig det samme stedet et sekund før eller etter.

Da en fauskemann omkom før jul i 2014 på strekningen mellom Rognan og Fauske, husker jeg at jeg tenkte at livets tilfeldigheter nesten ikke er til å takle.
Bilen han kjørte ble truffet av en isblokk som løsnet 70 meter over veibanen. At den da skulle falle slik at den ble kastet over gjerdet i veikanten og i tillegg treffe akkurat der den gjorde, er helt uforståelig.

Det er snakk om tideler av sekunder, og kanskje ikke det en gang. Noe som hadde måttet startet to måneder i forveien, da den første snøen kom.

Jeg husker at jeg tenkte der og da at det ikke finnes en skjebne. Det går ikke an, for noe sånt som dette kan ikke være bestemt på forhånd.
Det kan jeg bare ikke akseptere.

Det som fikk meg til å stoppe opp å reflektere litt over dette temaet, var så tilfeldig at det ikke kunne oversees.

På vei til jobb i forrige uke, kjørte jeg avgårde på samme strekning som mannen jeg snakket om tidligere, mens fullmånen jobbet seg stadig lenger opp på himmelen.
Det var så fint som bare fullmåne om vinteren kan være, og det i seg selv hadde satt et smil om munnen på meg.

Men etter et stykke, så ser jeg at månen ligger helt perfekt på åskammen på andre siden av fjorden. Og etter som jeg kjører, så er retningen på veien, hastigheten på bilen, banen på månen og jorda, lyset fra sola og hellingen på åskammen akkurat sånn at det ser ut som månen triller nedover fjellet.

Helt perfekt, helt tilfeldig.

Det er så vakkert å se at det er mulig å oppleve slike øyeblikk, uten å tenke over at det var noe annet enn et helt tilfeldig sammentreff av en hel masse forskjellige ting.
Og det skjer over hele verden, hele tiden.

Jeg liker tilfeldigheten, det er mye bedre enn at alt er bestemt på forhånd.

Det er det som faktisk gir mye av livet mening, og det er ikke så rent lite.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!