Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Det er høst i lufta

Det er høst i lufta

SESONGSKIFTE. Grågåsplogen er et flott syn, men minner også om at den varme årstida er på hell og at høsten er på tur. Arkivfoto: Jan Steen

- I går så jeg grågåseplogen på vei sørover, og jeg hadde lyst å rope at den skulle snu. Så glad er jeg i sommeren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.08.2016 kl 14:41

«Æ e mæst glad i når grågåsa kjæm», synger Kari Bremnes.

I går så jeg grågåseplogen på vei sørover, og jeg hadde lyst å rope at den skulle snu. Så glad er jeg i sommeren.

Selv om vi nå får noen sommerdager på tampen, så er det blitt mørkt om kveldene, og mye kjøligere i lufta.

I forrige uke så haglet det faktisk på min moders terrasse i Trondheim. Jeg var til stede, og lurte på hvorfor jeg hadde pakket med meg sommerklær i bagen.

De første dagene på jobb etter en lang ferie kan være tøffe. Det mangler ikke på arbeidsoppgaver, men kroppen er i en gå-sakte-aksjon

. Det virker i alle fall sånn. I morges klarte jeg det kunststykket å helle et par desiliter ris opp i brødbollen. Og det etter jeg hadde hatt oppi grovt mel i fra før av.

Jeg trodde det var noe kruskakli jeg skulle «for-sunne» den kommende brøddeigen med, men det var altså en pakke med villris jeg drysset i.

Jeg dro fra hele brødbollen og har en sorteringsjobb å gjøre når jeg kommer hjem. Skulle hatt hjelp av Askepotts duer, men har bare en glupsk hane og ei høne i hønsegården.

Tilbake til hverdagen på jobb så er agurktiden i ferd med å ta slutt. Neste uke er det på'n igjen med skolestart for mange, tilvenning i barnehage og politiske møter.

Saltenpostens lesere vil dessuten få tre papirutgaver av avisa igjen.

Noen vil glede seg over det, mens andre synes resultatet på nett har vært mye bedre i sommer enn tidligere, og at de to avisene vi har hatt har vært fyldige og interessante.

Mange spente elever teller ned til skolestart ved ny skole i Fauske. I Valnesfjord skjer det nå tydelige ting på skoletomta, og det er et godt tegn for nyskolen i bygda.

I sommer fikk jeg spørsmål i fra en trønder-venn om hvordan skolesituasjonen og den økonomiske situasjonen i Fauske er. Det er jo ikke akkurat en kort novelle fortalt over en middag.

Men jeg prøvde så godt jeg kunne, og fortalte om tre byskoler som skulle bli til en større skole. Men så kom det et maktskifte i politikken, og dermed sitter vi med samme struktur som før, en større nyskole med kanskje en del tomme rom, samt en skole i Valnesfjord og en relativt ny og for stor skole i Sulis - hvor det også skal bygges ny barnehage.

Og elevtallet da? Spurte han.

- Det går ned, svarte jeg, men la til at Fauske kommer til å vokse framover, på grunn av nærheten til Bodø.

Interessen for boligtomter øverst i Hauan er stor, og mange venter på boligtomt-prosjektet i Valnesfjord.

Fortsatt er det i alle fall mange spørsmål som det skal bli interessant å få svar på utover høsten.

Hvor mye koster denne strukturen? Hvor mange elever er det som heller vil gå på nyskolen enn den den skolen som ligger nærmest, hvordan blir trafikksikkerheten?

Hva med den ledige kapasiteten på nyskolen? Hva vil kostnadene for nyskolen i Valnesfjord ende på?

Og vil man klare å bemanne Sagatun som er blitt rustet opp for millioner? Kanskje man heller må flytte barnehagen inn i Sagatun?

Hva med bassenget på Fauske og i Sulis? Utgiftene står i kø, mens de store bedriftsetableringene lar vente på seg. Kommer det en til bedrift på Finneid? Vil det bli mer utbygging på Krokdalsmyra? Nå blir det byggeboom i Valnesfjord, og hva skal kommunen gjøre med tomme skole-lokalet til Kosmo skole, det gamle Rådhusbygget og hva med brannstasjonen?

Klarer vi å holde oss lenge borte fra Robek-lista?

Noen ganger hadde det vært artig å se ti år framover i tid, gitt.

Først skal nå jeg dra hjem å få orden på brøddeigen, så tar vi de neste sakene utover høsten og våren - og vips så er grågåsa på tur nordover igjen.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!