Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Den aller største gaven

Den aller største gaven

FOTO: Siv Dolmen

Man skal gi av seg selv, sies det. Det burde vi ta bokstavelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2015 kl 10:04

Jeg husker dagen godt. Den startet som stort sett alle andre dager på skolen. Vi strømmet inn i klasserommet, og læreren kom inn med protokollen under armen.

At vi ikke var fulltallige denne dagen var heller ikke så oppsiktsvekkende. Det hender ofte at en og annen pult i klasserommet er tom, unger blir jo sjuke med jevne mellomrom.

Men denne dagen var spesiell. Jeg så det med én gang. Læreren vår hadde en veldig alvorlig mine over ansiktet som stort sett alltid var blidt.
Han fortalte at grunnen til at en pult var tom, var at klassekameraten min var på sykehus med noe som het hjertesvikt.


Jeg ante ikke hva det var, men fikk vite etter hvert at han måtte ha et nytt hjerte. Der og da skjønte jeg sikkert ikke hva det betød.

Unger er vel sånn at vi tar det meste for gitt, selvfølgelig var det bare å bytte det ut.


I dag vet jeg at det slettes ikke er så enkelt. Det er mange som dør i køen. Tilgangen til organer i Norge er bare halvparten så stor som behovet.

Det burde være mulig å få gjort noe med det, og få gjort det før det er for sent. For mange av de som venter i årevis, kan få et helt fullverdig liv.


Om bare redningen kommer tidsnok.Heldigvis kom ikke hjelpen for sent for min kamerat. Han fikk nytt hjerte, og lever godt den dag i dag.

Men han gjør det fordi noen mistet en kjær. Og fordi de tok det livsviktige valget om å gi noen andre en sjanse til å leve videre.


Men det triste er at stadig flere av oss sier nei. Vi vil ikke gi bort våre egne eller våre kjæres organer. Og statistikken øker alarmerende fort.

Leger er pålagt å spørre om donasjon i de tilfellene det kan være aktuelt. I 2012 sa 17 prosent av de spurte nei. I 2014 var det økt til 28 prosent.

Det er mildt sagt urovekkende, og ikke så rent lite oppsiktsvekkende.

Grunnen til hvorfor det er sånn er vi nødt til å finne svaret på.


Vi har aldri vært mer avansert i legevitenskapen enn nå. Det er nærmest ingenting som er helt umulig lenger, og mange av transplantasjonene som gjøres i dag er nærmest blitt rutine.

Men det hjelper så utrolig lite om ikke tilgangen til organer å sette inn holder følge.

Kanskje er det en ubehagelig påminnelse om vår egen mortalitet. Det er ikke hyggelig å tenke på at man skal dø en gang, og i hvert fall ikke om det skulle skje tidlig.


Men faktum er der. Vi skal alle dø.

Absolutt alle, rubbel og bit.


Vi kan diskutere og krangle om nesten alt på denne lille blå kula vi bor på, men det eneste uomtvistelige faktum vi har å forholde oss til, er at en dag er det over.

Det er mye vi kan håpe på å ha oppnådd til da. Det beste vil selvsagt være å vandre ut av denne verden gammel og mett av livet, helst i sin egen seng.


Men for noen er det dessverre ikke sånn. Noen kommer til å bli frarøvet store deler av sin eksistens.


Om det skulle skje med meg, håper jeg at jeg har levd et godt liv. At jeg har vært et godt menneske. At jeg forhåpentligvis har gitt mer enn jeg har fått.

Da kan jeg virkelig ikke tenke meg en bedre siste avskjedsgave enn å gi liv videre til noen andre.


For hva i all verden skal døde mennesker med friske organer?

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!