Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Dagen for rosa refleksjon

Dagen for rosa refleksjon

GODT OPPMØTE. Kvinnedagen på Fauske pleier å ha godt oppmøte. Arkivfoto: Sylvia Bredal

Så er 8. mars her igjen, den internasjonale kvinnedagen.

Tekst:

Publisert:

Det markeres mange plasser, og i hovedstaden går fortsatt damene i tog med paroler som fremmer likestillingssaker.

Også i kveld blir dagen markert på Fauske. En liten, men standhaftig kjerne av sterke damer sørger for det.

De venter godt oppmøte, slik de har hatt de siste årene, og de trekker inn unge kvinner til å tale rundt viktige tema - i år er det unge jenters psykiske helse som er temaet, og to sykepleiere i kommunen kommer for å foredra om dette viktige emnet.

Det er muligens få norske jenter eller gutter som bryr seg eller reflekterer noe rundt likestilling i dag. De tror nok også at vi har det, i alle fall her til lands, med foreldre som jobber og er engasjerte på fritiden, fedre lager middag og er hjemme i pappapermisjon med sine små. Mamma er kanskje trener for håndballaget i bygda, og bestemmer like mye på hjemmebanen.

Kvinnedagen er blitt godt over 100 år, og selv om nesten alle dager i året har et eller annen tema som skal markeres, så bør denne dagen fremmes i nye 100 år.

Det fordi vi må se lenger enn det nesa rekker. Vi har fortsatt tvangsekteskap, kjønnlemlestelse, kvinnelige sex-slaver, størst fattigdom blant kvinner på verdensbasis og årlig dør tusenvis av kvinner da de foretar illegale aborter.

Jeg kan vel også nevne at det skjer flest voldtekter blant kvinner, og at det er flest kvinner som blir rammet av spiseforstyrrelser, trolig fordi vi lever under et skjønnhetstyranni, hvor presset på de utseende, trening, helse og prestasjon er ufattelig omfattende.

Det er også flere kvinner enn menn som er arbeidsufør. I tillegg til at vi damene er underrepresentert på Stortinget, i regjeringen og for få av oss engasjerer oss i lokalpolitikk.

Men i tillegg bør jeg nevne at det er jentene som gjør det best på skolen og på høyere utdanning. Nå er det flere kvinner enn menn som går på lege- og tannlegestudiet eksempelvis, og det er flere kvinner som tar en doktorgrad. Vi er veldig flinke og vi tar vare på våre syke foreldre og menn.

For øvrig er det er flere gutter som dropper ut av skolen enn jenter. Det er flere menn enn kvinner som tar livet sitt, og det er flere gutter som mister livet i trafikken enn jenter eller begår kriminelle handlinger og sitter i fengsel. Jeg leser også med jevne mellomrom at det er flest menn som går arbeidsledige, men flest kvinner som jobber deltid.

Kvinner er altså langt i fra tapere på alle områder. Punktene nevnt over er for øvrig alvorlig nok til at de burde langt oftere fram i søkelyset. Det er ikke bare bare å være en mann heller.

Livet byr på mange utfordringer både for kvinner og menn, og bare i gjennom dialog og handling blir endringer til. Man kan la være å dresse opp jentene som rosa prinsesser og guttene som tøffe superhelter. Man kan prøve å gi jenta en hammer i bursdagsgave i stedet for ei dukke, og det omvendte til gutten. Eller man kan gi de begge deler.

Hvordan man behandler ungene sine på hjemmebane har selvsagt noe å si, men de store bildene i verden må man fortsatt jobbe med på storpolitisk nivå.

Som mamma til tre barn av begge kjønn håper jeg at alle mine barn lykkes i livet, enten det gjelder studier, valg av yrke, partner og så videre. Det er ikke noe mer jeg ønsker enn at de skal bli behandlet ut i fra det mennesket de er og de kvalitetene de har, og ikke ut i fra kjønn.

I kveld markeres altså kvinnedagen på Rødbrakka på Bygdetunet. Arrangementet er også åpent for menn, og dørene åpner 1830.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Plastposer - få det bort!

I løpet av 30 år kan det være mer plast enn fisk i havet.

Vi er bra heldige

Muligheten er der, nesten rett utenfor stuedøren din.

Å gi noen en sjanse

Hvordan er det egentlig å komme ut fra soning i fengsel, og føle på at man her helt på bar bakke?

 
En omstridt avgift

Til høsten er det ti år siden vi fikk den første parkeringsavgiften i Fauske sentrum. En omstridt avgift som også har gitt mye positivt for sentrum. ...

- Dette er et overgrep

Hvorfor må Norge være først ute med å velge DAB i stedet for FM?

Har du en drøm?

Det er stort sett bare du selv som står i veien for dine drømmer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!