Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Beklagelig vedtak

Beklagelig vedtak

Fauske videregående skole har kunnet tilby noe unikt. Nå har fylkestinget satt en stopper for Utvidet toppidrett. FOTO: Sylvia Bredal

Fylkestinget i Nordland var omvendt julenisse i år, og rappet en av de fineste gavene under treet rett foran nesen på de som gledet seg til å åpne den...

Tekst:

Publisert:

Utvidet toppidrett skal ikke lenger være et tilbud ved Fauske videregående skole.

Siden 2012 har det unike studietilbudet fått vare. Det er ikke lenge, men på kort tid, har det bidratt til bemerkelsesverdige ting.

For det første så fikk lokal idrettsungdom med et talent utenom det vanlig et tilbud om profesjonelt tilrettelagt toppsatsing i lokalmiljøet.

Å slippe å reise vekk som 16-åring, til et eller annet NTG, er en enorm fordel.

Det gjelder både på det personlige, sportslige og skolemessige plan.

Ikke alle 16-åringer er klare for å ta kontroll over eget liv 24 timer i døgnet.

Noen klarer det helt fint, og finner fort rutinene i klesvask, matlaging, skolearbeid og trening. Men de som ikke knekker den koden, vil ikke få noe ut av det - kanskje med unntak av følelsen å ha mislyktes.

Da Utvidet toppidrett startet kunne de som kom gjennom det trange nåløyet der fortsatt bo hjemme, spise mat, få klærne vasket og de kunne konsentrere seg om skolearbeid og trening.

Det første under kompetansen til gode lærere på Fauske vgs, det andre i samarbeid med Norges sportslige flaggskip, Olympiatoppen.

Resultatene har ikke uteblitt. Sportslig har de som har gått Utvidet toppidrett tatt store steg, Ingrid Mathisen helt inn i Norgestoppen (og dermed også verdenstoppen) i sin idrett.

I svømming opplevde man at kombinasjonen Utvidet toppidrett og trener Kim Torry Simmenes i FSK, gjorde at det kom tilflytting til Fauske.

Ikke i samme stil som på 1980-tallet da Norges beste svømmere valfartet til Fauske for å svømme, men likevel.

Nå skal ikke folk flytte til Fauske for å drive idrett lenger - i alle fall ikke i fylkeskommunal regi.

Nå må Fauske videregående fase ut et tilbud som skolen, elevene, idrettslagene og nærmiljøet er fornøyde med. At tilbudet er vellykket presiserer fylkesrådet selv i saken som omhandler nedleggelsen.

Nå skal man tilbake til idrettslinje slik det var før. Det betyr rekruttering lokalt, ikke fra Tromsø, Harstad og Mosjøen.

Selvsagt er det fullt mulig for svømmere og langrennsløpere å flytte hit, men tilbudet blir ikke det samme, selv om Fauske vgs og klubbene har fått tilført verdifull kompetanse.

Man skal ha respekt for politikere som må kutte betydelig for å få ting økonomisk i havn.

Men når man da kutter et nytt, velfungerende tiltak forbeholdt noen av de mest lovende unge vi har, for så å opprette nye ting - da mister jeg det litt.

Jeg har den største respekt for alle skoler, studieretninger og interesser. Men jeg ser det som rart å legge ned Utvidet toppidrett på Fauske for å opprette en klasse i blomsterdekoratørfaget på Rognan, og det uten ett vondt ord om blomsterdekorering. Men med den brukte argumentasjonen gir det ingen mening, og det gir neppe den store innsparingen heller.

Blant annet kreves det 250.000 i investeringer bare for å sette i gang på Rognan.

Å kutte noe for å spare er helt greit, men når virkeligheten blir å kutte for å bruke pengene på noe annet er jeg ikke med lenger.

Jeg er dessuten helt i tråd med Olympiatoppens Trine Lise Andersen i synet på at vi må tørre å ha noen tilbud som er til for at de mest lovende vi har skal kunne realisere sitt potensial, enten det nå er i musikk, matte, eller langrenn.

Vi har det på Fauske nå. Men fylkestinget har sagt ja til blomster og nei til idrett.

Det er i min bok et underlig og beklagelig vedtak.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Det gror som bare det!

Det kryr av gode idrettsutøvere i lille Indre Salten.

Må ha det - bare må ha det

Det er lett å la seg påvirke av tilbudsplakatene i butikken. Og kanskje spesielt om man er på nye steder.

Så redde for å skille oss ut

Vi mennesker er flokkdyr. Det er det ingen tvil om, og vi blir syke om vi blir sittende alene å se i veggen.

Gi Newton-rommet ro

Newton-rommet har sin plass og sin verdi.

Det store valget

Det er ikke enkelt å bestemme seg for hva man skal bli «når man blir stor».

Glede trumfer alt

I debatten om topping av lag eller publisering av tabeller i barnefotballen må vi ikke glemme det aller viktigste.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!