Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Å bare kjøre i vei...

Å bare kjøre i vei...

IDYLL. Kåsmohalsen rasteplass ligger idyllisk til ved Kjukkelvatnet i Vesterli, og er et eksempel på et fristende stoppested langs veien. Foto: Lars Olav Handeland

Noen ganger er det fristende bare å pakke en liten sekk, sette seg inn i bilen og kjøre i vei. Kjøre langt bort fra hjemmet og hverdagen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2016 kl 10:36

Noen ganger er det fristende bare å pakke en liten sekk, sette seg inn i bilen og kjøre i vei. Kjøre langt bort fra hjemmet, hverdagen og se nye hus, hager, trær, fjærer, fjell og kanskje reflektere litt over morsomme stedsnavn.

Og så er det artig å komme over uventede og overraskende saker eller severdigheter som gjør at en har lyst å stoppe opp.

Kjører en alene, så er det bare å dure på med favorittmusikken også og la tankene fare. Helt til en irriterende sakte-kjørende «hattkaill» dukker opp, og det blir et spørsmål om en rekker ei ferge... (Nå er det forresten lenge siden jeg så en haittkaill, men det uttrykket var vanlig i min oppvekst)

Med hele familien på lasset er situasjonen ganske så annerledes. Da må det pakkes noen timer i forkant, og det må planlegges hvor en drar og overnatter. Det skal stoppes og tisses, og det skal stoppes og spises.

Spontaniteten blir borte, frihetsfølelsen desidert litt mindre.

Men bevares, så er det godt å komme seg bort for alle, noen dager, og da særlig om sommeren. Korte eller lengre kjøreturer blir det vel uansett i sommer, kanskje blir det også på en av de såkalte turistvegene i dette vidstrakte land.

Turistene er ankommet Nord-Norge og landet for øvrig. Mange kommer for å oppleve en eller flere av de såkalte nasjonale turistveiene i Norge. Det er 18 av dem, spredt fra nord til sør. Salten er så vidt med på den såkalte Helgelandskys-ruta med Godøystraumen og Storvika nevnt blant høydepunktene.

Indre Salten er ikke med, men Fauske er nesten representert gjennom symbolet som går gjennom skiltmerkinga. Det er temmelig likt kommunevåpenet vårt, knuten, bare at det tillegg er en firkant med i bildet. Og så er vår knute rød, mens denne er hvit på brun bunn.

Statens vegvesen som står bak prosjektet, sier om disse veiene: Nasjonale turistveger er 18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser.

Prosjektet skal gjøre Norge enda attraktivt å reise i, det skal styrke næringslivet og bosettingen i distriktene. Til sammen skal det investeres 3,5 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv.

De er heldig de som er plukket ut, og det gir dem en mulighet så klart. Ikke vet jeg hvor mye disse kommunene selv har jobbet med å bli inkludert på veien.

Trondheim og opp til Finnmark har vi fått seks nasjonale turistveier. Mens fra Møre og ned til Jæren er de resterende 12. Er ikke det litt underlig? Jeg bare spør, og kanskje får en bare legge ut på veien selv og vurdere dette.

En plass må en jo også sette en strek for hvor mange slike merkede veier og flotte rasteplasser en skal ha, men jeg synes jo ikke vi er bortskjemte i nord, verken når det gjelder rasteplasser eller toalett langs veien.

NRK omtalte senest på torsdag misfornøyde turister på Stryn, som klagde på lange opp til fire timer i mellom hvert dostopp, langs såkalte turistveier på Vestlandet.

Mellom Hamarøy og Fauske er det ikke stort med toaletter, og jeg er glad vi har Kobbelv vertshus. Der har det blitt mange stoppepauser - og is på kjøpet.

I 2023 skal prosjektet Nasjonale turistveger stå fram som en fullverdig attraksjon med sine 250 rasteplasser og utsiktspunkt langs vel 2.000 kilometer vei. En får bare håpe at ikke viktige langstrekninger på E6 blir helt glemt av.

Har du selv lyst til å se bilder og lese om veiprosjektet, så kan du gå inn på nasjonaleturistveger.no.

Her er det også brosjyrer en kan laste ned og kart. Nå skal jeg hive meg i bilen og kjøre til Steigen - må bare på do først!

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Synspunkt

Mange tårer og farvel

Forrige mandag vil jeg huske lenge.

Rolig, det vil dabbe av

I det siste er det noen tema som mer enn andre har opptatt hylekoret i sosiale medier. Dab, Rema 1000 og Mack har dominert.

På tide med noe nytt?

Om en skummer gjennom TV-guiden, kunne deler av den like greit vært fra 2007, framfor 2017.

Det er en «æpp» for alt

Det har vel aldri vært så mye hjelp å få til å gjennomføre nyttårsløftene sine.

Må det hates så mye ved tastaturet?

Asylsøkere, kvinner, politikere, kortvokste, musikere og idrettsfolk. Det er noen av gruppene som har fått kjenne på internett-hat i 2016.

Verre vær i Verret

Var været verre før?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!