Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Truls er klar for Eliteserien 2017

Truls er klar for Eliteserien 2017

BLANT ELITEN. Truls Skar Helland og Kristiansund BK er klar for spill på øverste nivå i norsk fotball. Det betyr mange flere travle og spennende dager på jobb for arrangements- og driftsansvarlig Truls Skar Helland, som melder om fotballfeber i byen. Foto: Christian Sager

Truls Skar Helland (37) fra Sørfold jobber i Kristiansund BK og er klar for Eliteserien neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2016 kl 14:37

KRISTIANSUND: - Det er fotballfeber i byen, ja. Vi har opplevd en markant stigning i interesse de siste par årene. Klubben er jo bare 13 år, sier Truls, som er arrangements- og driftsansvarlig på Kristiansund stadion.

Neste sesong er klubben i Eliteserien.

Sammenslåing

De to klubbene Clausenengen og Kristiansund gikk da sammen om toppfotballsatsing og ble KBK, Kristiansund ballklubb.

- Clausenengen er jo klubben som fostret Øyvind Leonhardsen, Ole Gunnar Solskjær og Arild Stavrum. Nå har de to klubbene fortsatt egne A-lag, men på lavere nivå. I KBK har vi bare A-lag og et rekruttlag, sier Truls.

Framgang i 13 år

KBK har hatt en framgang uten sidestykke i norsk fotball.

Hvert eneste år siden 2013 har man gjort det bedre enn året før. Tre ganger på rad har man hatt samme plassering som året før, men da med mer poeng, så det har vært resultatforbedring i samtlige 13 år.

- Noen har gjort det fortere enn oss, men ikke forbedring over så lang tid. Vi håper det har skat et godt fundament for oss. Etter at opprykket til øverste nivå ble klart sist helg har vi ikke tenkt på mye på 2017, men en god del på det som kommer etterpå. Klubben skal være godt rustet enten vi holder plassen neste år eller ikke, sier Helland.

Bygger ut stadion

Man er opptatt av å bygge klubb, og han mener Sogndal er et av de gode forbildene når de kommer til lag som klarer seg godt over tid med både opp- og nedrykk.

Stadion han i dag rår over tar 3.000 tilskuere. Holder det i Eliteserien?

- 3.000 er minimumskravet fra NFF. Det er en liten og intim stadion. De tre siste årene har vi utviklet den til å fylle kravene som toppfotballarena. Vi har investert 35 millioner og må investere 15 til for å spille Eliteserie. Spaden skal i jorda umiddelbart etter kamp søndag. Nå skal det bli flomlys, tak over resten av tribunen og utvidelse med 1.000 publikumsplasser, sier han.

Engelsk inspirasjon

Helland ser ikke bort fra at det blir fullt hus på hjemmekampene neste år, og melder allerede om stor etterspørsel etter sesongkort etter at opprykket ble klart.

- Går det som vi tror selger vi 2.500 sesongkort før jul. Da må vi bygge tribune på siste kortsiden også, sier han.

Klubben har en daglig leder som prøver å utvikle stadion i engelsk stil, men ikke fra Premier League.

- Inspirasjonen er hentet fra Chester sin stadion. Vi har Fish & Chips på stadion, det er jo naturlig for en by som Kristiansund, sier Truls videre.

Alltid jobbet fotball

Den tidligere Sørfold- og Fauske/Sprint-spilleren har vært i Kristiansund i fem år, og i jobben siden 1. august 2015.

Han var åtte år i Trondheim der han kombinerte studier med både futsal for legendariske Nidaros Futsal (som vant fire nasjonale mesterskap og var første norske lag i Champions League i futsal), og trenerjobb i Ranheim.

- Så ble det Kristiansund, der dama kommer fra. Da hadde vi en sønn på to. Han er nå sju og vi har en toåring til, sier Truls med en dialekt der Sørfold er borte og Kristiansund veldig tydelig.

Får høre det

- Dialektforvirra?

- Ja, er nok det. Jeg slår om litt når jeg er hjemme, men ikke i nærheten av nok til at det blir godkjent. Jeg både får kjeft og blir hånet. Og jeg skjønner det, for det er ikke bra, sier han og flirer litt.

Da han kom til Kristiansund var han først i Clausenengen, deretter trente han rekruttlaget i KBK samtidig som han fikk jobben i klubben.

- Da måtte jeg gi meg. Det ble for tidkrevende, sier han.

Variert arbeidsdag

Nå er hverdagene fylt med et lass oppgaver. Hovedsaklig er det drift og vedlikehold på stadion, samt ansvar for arrangementene på hjemmekamper. Man gjør litt av alt, og det kan bli både billettsalg og fiksing av lunsj til spillere. Det er en særdeles trivelig klubb å være i, sier Truls.

Molde er rivalen

Neste år har Møre og Romsdal tre lag på øverste nivå, KBK, Molde og Aalesund.

- Vi har økt tilskuersnittet med 500 i år sammenlignet med 2015. Neste år blir det noen massive kamper. For byen er nok rivaleriet med Molde størst. Som klubb har vi godt samarbeid med dem, blant annet på spillerlogistikk, men etter sykehusstriden - som Kristiansund per nå har tapt, er rivaleriet stort, sier han og tror det er flere Rosenborgsupportere i byen enn det er Molde-fans.

Med tapt sykehusstrid og større arbeidsledighet, spesielt i oljebransjen, har fotballen fått mye oppmerksomhet og blitt noe folk samler seg om.

Var nært Sprint-jobb

- Det er fantastiske dager og har vært det siden vi var i Grimstad forrige helg og sikret opprykket. Det var en nydelig opplevelse, sier han.

Han følger fortsatt litt med i lokalfotballen i Indre Salten, og kunne faktisk endt opp her før han dro til Kristiansund.

- Var i dialog med Fauske/Sprint om trenerjobb. Jeg valgte å si nei, og det gikk vel bare et halvt år før jeg fikk et tilbud i oljesektoren i Kristiansund, forteller Helland.

Hele byen skal feire

Sportslig mener han klubben er godt rustet til et opprykk.

- Vi har et godt lag. Mye fysikk og bra tempo. Vi har gode forutsetninger for å slå unnenfra neste år, men laget skal sikkert styrkes noe. Per i dag har vi fem afrikanere og et par svensker, samt mange fra hele fylket. Når de får på seg drakten er alle Kristiansundere uansett, sier han.

Nå jobber han fram mot søndagens kamp mot Sandefjord.

- Det spilles jo om første- og andreplass. Det er både ære og litt økonomi på spill. Deretter blir det en skikkelig feiring med hele byen, sier Truls Skar Helland.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Sport

Skadeplaget Sprint møter Stål

Trener Tom Erik lund er fortsatt langt unna å plukke det laget han vil, men håper på snarlig bedring. Fredag venter Stålkameratene.

Klar for gull - eller få kjeft

Smøresjef Knut Nystad (46) håper Ski-VM i Lahti skal ha fokus på dueller i løypa, ikke i smøretrailerne.

Fem lokale spillere tatt ut

Både Sprint og FKSK er representert når Nordland fotballkrets har plukket ut lagene i Kretslagsturneringa.

 
Trening, trening og atter trening

Seriøs satsing og mer trening. Det er oppskriften Benjamin Hansen (13) har brukt for å bli en bedre bryter denne sesongen.

Kronerulling for rulleski

Nå ruller pengene inn for rulleskianlegg i Klungsetmarka.

Bronse til Marie (13)

Fauskejenta Marie Risvoll Amundsen gikk inn til tredjeplass i Holmenkollen lørdag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!