Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Idrettslinja var et lett valg for oss

- Idrettslinja var et lett valg for oss

SPREK. Emeli Valen Olsen (16) har både svømming og ridning i løpet av skoleuken, samtidig som hun deltar i breddeidrett sammen med resten av klassen. Dette på tross av at hun har ekstra utfordringer i hverdagen. FOTO: Ina Sand Solli

Emeli Valen Olsen (16) er funksjonshemmet, og i vår begynte hun idrettslinja på Fauske VGS.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2015 kl 15:26

ØVING. Det er ikke bare Emeli som drar nytte av å delta på lik linje som resten av klassen. De andre elevene får også trening i hvordan en kan tilrettelegge idrett og aktivitet for alle. Dette var Emelis første tur i enhjulssykkelen som idrettselev. Foto Lene Strøm

FAUSKE/VALNESFJORD: Da Emeli Valen Olsen møtte resten av elevene i idretts-klassen, spurte kontaktlærer Lene Strøm, hva som var hennes favorittsang.

Musikalsk hverdag

Da svarte BPA (brukerstyrt personlig assistent), Tove Myrvoll, at det var nok «Hompetitten». Dermed fikk klassen i hjemmelekse å lære seg sangen.

- Musikk er en viktig del av Emelis hverdag, og vi prøver å avslutte hver økt med litt musikk, sier Tove.

Sprek

Gjennom kantinen og en korridor, finner du stua til Emeli. Der er det spor etter den musikalske hverdagen. Et keyboard står i hjørnet, og Emeli selv ser på musikkvideoer på youtube. Tove sitter ved kontorpulten.

Det er ikke bare musikk som er viktig for Emeli, og utenfor stua står det bevis på at hun også lever et aktivt liv. Der står det sykler og andre hjelpemidler for å gi funksjonshemmede en lettere tilnærming til idretten.

Hjelpemidler

Emeli har Edwards syndrom, eller Trisomy 18 som det kalles. Det vil si at hun har ett ekstra kromosom 18. Hun er derfor avhengig av slike hjelpemidler for å kunne gå idrettsfag. Hun har i tillegg med seg BPA eller assistent under aktivitetene.

Foreldrene ønsket at Emeli skulle ha en aktiv hverdag. Blant annet fordi hun har hatt en ryggoperasjon som gjør at hun må holde seg i aktivitet.

- Hun er glad i å være aktiv, også er hun nødt til det for å holde kroppsfunksjoner i gang ved for eksempel ridning. Så idrettslinja var et enkelt valg, sier mamma Vera Valen.

Timeplanen

Nå har hun svømming og ridning to ganger i uken, og det er sistnevnte som står på timeplanen for resten av dagen.

Etter Emeli har fått på seg rette klær for en økt på hesteryggen, bærer det ut i den ventende taxien utenfor skolen. Turen går deretter til Stall Elverhøy i Valnesfjord. Der venter Marita Hammernes og fjordingen Maja.

Framgang

- Nå kan Emeli ri i en halvtime, men i starten så var det nok med bare noen minutter, sier Tove.

Turen går fra ridehallen, og videre langs en løype på omtrent en kilometer. Hammernes og Myrvoll går på hver sin side. Marita leier hesten, og Tove holder hånden til Emeli. Solen bidrar med et flott turvær.

Trives

Emeli bruker lyder og bevegelser for å gjøre seg forstått, og Marita og Tove kjenner henne godt nok til å forstå hva hun mener. Tove har vært Emelis BPA i ti år, og Emeli har ridd hos Marita i omtrent fire år.

- Det virker som hun trives, og at hun gleder seg om morgenen til å dra på skolen. Og vi får positive tilbakemeldinger fra skolen. Vi var veldig spent da hun skulle begynne, fordi det var mye nytt på en gang, sier mamma Vera Valen.

Tenke alternativt

Det er ikke alt Emeli deltar på i løpet av skoleuken. For eksempel har hun ikke utbytte av å delta i den teoretiske undervisningen, da har hun sitt eget opplegg. Men i aktivitetstimene skal hun delta på lik linje med resten av klassen. Som på onsdagene, da deltar hun sammen med resten av klassen på breddeidrett.

- Vi har et sterkt ønske om at hun skal bli en del av klassen, og ikke bare på papiret. Det blir en øvelse i integrering for alle. Klassen får øving i å tenke kreativt for muligheter for deltakelse. Vi vil ikke at hun skal være utenfor bare fordi hun ikke kan bidra på samme måte som de andre elevene, sier Vera.

Utfordret

Skolen og klassen vil bli utfordret på den tradisjonelle tankegangen.

- Det er spennende at de øvrige elevene kan lære om forskjellige mennesker med ulike behov. Dette kan bidra til økt forståelse, tilrettelegging og toleranse. Og det er viktige egenskaper å ta med seg videre i livet, sier kontaktlærer Lene Strøm.

Utbytte

- Hun har kanskje ikke samme utbytte av en vanlig skoledag som de andre elevene, men hennes utbytte kan være like fint. For eksempel det å stå sammen med noen i kantinen. Bare det å være sosial med de andre. Vi vet ikke bestandig hva hun får igjen, men vi ser godt på henne at hun har det bra. Og vi håper hun blir en helt naturlig del av fellesskapet og samfunnet, sier mamma Vera.

Se bildet større

Emeli Valen Olsen (16) har begynt idrettslinje på Fauske videregående skole. Der får hun tilrettelagt undervisning, som blant annet består i ridning. Her får Emeli ri på Maja, mens Marita Hammernes geleider hest og rytter gjennom turløypa. FOTO: Foto: Ina Sand Solli

Se bildet større

ØVING. Det er ikke bare Emeli som drar nytte av å delta på lik linje som resten av klassen. De andre elevene får også trening i hvordan en kan tilrettelegge idrett og aktivitet for alle. Dette var Emelis første tur i enhjulssykkelen som idrettselev. Foto Lene Strøm FOTO: Foto: Lene Strøm

Annonse
Annonse

Siste nytt i Sport

Ingrid slått ut i prologen

Ingrid Mathisen (20) gikk ikke videre fra prologen i fredagens sprint på Lillehammer, men tar med seg en god følelse til helgens to renn.

Idretten får økonomisk julegave

Idrettslagene får store summer fra staten inn på konto før jul. Se hvor mye ditt lag får.

Nå starter alvoret for Ingrid

Ingrid Mathisen (20) får knalltøff konkurranse i tre løp på tre dager på Lillehammer i helgen.

Tok sølv i svensk superstevne

Castro W. Lundh (14) imponerte i Glentons Mästarmöte i helgen, og nådde dermed målet sitt for 2016.

To nye klare for Fauske/Sprint

Mathias Toppen Halvorsen (20) og Magnus Pettersen (16) er klare for Sprint-spill i 2017-sesongen.

Skisesongen endelig i gang

Med fine forhold kom langrennssesongen lokalt i gang i Valnesfjord lørdag.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!