Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for kjempeutfordring

Klar for kjempeutfordring

TRENER. Siden han fikk klarsignal i mai, har Tom Arne økt treningsmengdene og er nå oppe imot 15 timer i uka med trening av høy kvalitet. FOTO: Ingrid Marie Alm

Nå trener Tom Arne Arnesen (37) fra Fauske til en skikkelig kraftprøve i Lofoten i august.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2015 kl 11:57

FAUSKE/BODØ: Fauskemannen, som nå bor i Bodø, er én av 20 som er plukket ut til å være testgruppe når XXLofoten neste år klinker til med en spektakulær og krevende triatlon.

- Jeg fikk høre om det via en bekjent, og meldte min interesse, og i mai fikk jeg beskjed om at jeg får være med på generalprøven, sier Tom Arne.

Verdens råeste

- Ekstreme utfordringer i ekstrem natur vil til sammen skape verdens råeste multisportløp, sier Frank Hagen i XXLofoten.

Det blir 4.000 meter svømming i havet i Svolvær havn, 200 kilometer på sykkel og deretter en maraton som tar løperne opp i høyden med utsikt over hele Lofoten.

Kan bli kaldt

- På svømminga er man jo ikke garantert verken at det blir bølgefritt eller strømfritt, og temperaturen er ikke på Fauskebadet-nivå. Jeg er ikke så veldig godt «polstra» og blir fort kald, så det blir ei utfordring, sier Arnesen.

Hans bakgrunn som svømmer i FSK hjelper nok litt, men den lengste svømmedistansen er 1.500 meter,

- Jeg kan svømme, men dette blir nok noe helt annet, sier han.

Spennende

- Jeg har syklet en god del de siste årene, men har ikke så mye mengdetrening på løpinga. Det trener jeg på nå. Det blir spennende å se hva som skjer med kroppen, spesielt under løpinga. Så er det jo dette med næringsinntak da, det å få i seg nok og rett type næring underveis, fortsetter han.

Da han syklet Trondheim - Oslo opplevde han at matlysten forsvant, selv om behovet var stort.

12 timer?

- Hvor lang tid regner du med å bruke?

- Det er vanskelig å mene noe om. Jeg har tidligere deltatt i triatlon på olympisk distanse og det er mye kortere. Jeg har ikke satt noe mål tidsmessig, men vil være storfornøyd med å komme under 12 timer, sier han videre. Det forutsetter en god dag og fine forhold.

Gjennomføre

Han er usikker på løpeløypa når det gjelder antall høydemeter, men sier at sykkeldelen er relativt flat.

- Jeg tror det blir «greit» fram til etter syklinga. Hvordan det blir når joggeskoene kommer på er mer et spørsmålstegn. Å gjennomføre blir fort hovedmålet, sier han.

Test av løypene

Arrangementet 29. august er en test for arrangørene for å se om løypa er slik de skal ha den til den offisielle konkurransen i 2016.

- Jeg håper å komme i mål og da ha en følelse som ikke er så dårlig at jeg ikke melder meg på til 2016, sier mannen med tre offisielle triatlon bak seg - men ikke så tøffe som denne.

- En gang må være den første, sier han.

Svømmebakgrunn

Tom Arne var aktiv svømmer til han var 18-19 år, og deretter kom en relativt stillesittende periode, i alle fall ifølge han selv.

Men etter at han møtte kona Ingrid Marie Alm, ble det fart på treninga. De kjøpte sykler i 2007 og han syklet Trondheim - Oslo året etter. I 2011 fullførte de sammen.

- Det er greiere å bruke mye tid på trening når begge gjør det, sier han.

15 timer i uka

Siden mai, da han fikk beskjed om at han var kommet gjennom nåløyet i Lofoten, har han økt treninga gradvis.

- Jeg har litt peiling på trening og treningslære og kjenner kroppen min godt. Nå ligger jeg vel oppunder 15 timer i uka. Det er vanskelig å få til mer, men jeg er rimelig trygg på at det er nok. Og jeg legger mye i å sørge for kvalitet i treninga, sier han.

Kan tape mye

Han mener de triatlonutøverne som har svømmebakgrunn ofte kan ha en fordel, i alle fall i starten.

- Det er nok svømminga som er den høyeste terskelen for mange som skal inn i idretten. Mange kan nok det i mindre grad enn de kan løpe og sykle. Men det er den korteste delen, og man kan uten tvil tape veldig mye tid i løpet av 200 kilometer sykling eller et marathon-løp, sier Tom Arne.

Viktig å ha mål

Hvorfor han utsetter seg for noe slikt?

- Fordi det er en utfordring og jeg liker utfordringer. Det blir en opplevelse uansett, og når man trener så er det viktig å ha et mål, sier Tom Arne Arnesen.

Et hårete og ekstremt krevende mål.

Nøkkelord

Se bildet større

SPENT. Tom Arne Arnesen står foran en kjempeutfordring i Lofoten i slutten av august. Da skal han sammen med blant andre tidligere Norseman-vinner Allan Hovda, teste løypene i det XXLofoten håper skal bli en helt rå konkurranse i 2016. Begge foto: Ingrid Marie Alm

Se bildet større

TEAM. Tom Arne har fullført Styrkeprøven tre ganger og brutt én. Her fra 2011 da han syklet sammen med kona Ingrid Marie Alm. Arkivfoto: Arne W. Arnesen

Annonse
Annonse

Siste nytt i Sport

Kronerulling for rulleski

Nå ruller pengene inn for rulleskianlegg i Klungsetmarka.

Bronse til Marie (13)

Fauskejenta Marie Risvoll Amundsen gikk inn til tredjeplass i Holmenkollen lørdag.

To NNM-gull til Fauske

På grunn av sterk konkurranse og et stevne med høy kvalitet, ble ikke NNM i bryting på Fauske det Fauske AK hadde håpet på resultatmessig.

 
Snart fullt i ISE Vintercup

Over 140 lag er allerede påmeldt til ISE Vintercup på Fauske om en måned. Det blir en gullgruve for Fauske/Sprint.

Kristoffer ser fram mot søndag

- Det er grymt bra her, sier Kristoffer Jakobsen (22) etter sin VM-debut fredag. Nå ser han fram til sin store sjanse i slalåm på søndag.

Kristoffer klar for VM-debut

– Det er grymt bra her, sier Kristoffer Jakobsen (22). Fredag kjører han storslalåm i alpin-VM.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!