Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Beiarn Challenge

- Den optimale naturopplevelsen

- Den optimale naturopplevelsen

NATUROPPLEVELSE. For Louise Kjelstrup (35) er det den optimale naturopplevelsen å gå topptur og kjøre på ski ned igjen. Slik finner hun en annen ro enn hun gjør i slalåmbakken. Hun var en av 17 deltakere under Beiarn Challenge, som ble arrangert for første gang i helga. Alle foto: Maria Trondsen

Louise Kjelstrup (35) vil helst slite seg opp til toppen av egen kraft, framfor å bli dratt opp av en heis. Da er premien desto bedre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2016 kl 14:44

BEIARN: Det tykner til med skyer rundt Leiråtinden. Vi befinner oss øverst i Beiardalen, hvor 17 spreke mennesker med ski på nakken står klare til å delta i historiens første utgave av Beiarn Challenge. Opp dit skal de, til skydekket, 1.310 meter over havet.

Første gang

Deltakerne kommer fra Salten, men også folk fra Sverige og England er med. En av dem er Louise Kjelstrup (35) fra Bodø.

- Det er første gang jeg er med på en konkurranse som dette, sier Louise om utfordringen, som altså går ut på å bestige Leiråtinden og komme først ned igjen.

Hun har imidlertid valgt å melde seg på i den litt uformelle turklassen, der tida ikke er like viktig. Startpunktet er Staupåmoen, 275 meter over havet.

- Det betyr mye å komme nærmere selve naturen

Nærmere naturen

Rennleder Stein Simenstad gir deltakerne diverse sikkerhetsinstruksjoner og informasjon om traseen de skal gå.

Louise og de ni andre som skal gå i turklassen starter først, gjør seg klare. Skredsøkere registreres. Ferden oppover den bratte fjellsiden kan starte.

For Louise er toppturbestigning med ski et perfekt tidsfordriv.

- Det betyr mye å komme nærmere selve naturen, nyte utsikten, fjorden og stillheten. Og det å gå opp fjellet selv, framfor å bli dratt av en heis.

- Dele gleden

Hun kaller det den optimale naturopplevelsen.

- Jo hardere turen føles mentalt og fysisk, jo bedre føles det. Og ikke minst at du kan dele den følelsen med andre. Det er vel en måte å rebooste energien på, som gjør at man kobler ut alt der og da, og bare er.

Louise og de andre går lenger og lenger opp, og er etter hvert små prikker som til slutt blir borte på toppen av skaret.

- Jo hardere turen føles mentalt og fysisk, jo bedre føles det

Smart snøbrett

En halv time seinere er det klart for de mer ambisiøse deltakerne. Syv stykker stiller i denne klassen i sine tettsittende skidresser. To kvinner og fem menn. Noen går på toppturski, såkalt randonee-utstyr, andre på splitboard, snøbrett som kan deles i to og bli til ski.

En av dem er engelske Melissa Brandner, som har valgt å flytte til Salten og Bodø for å kunne bruke mer av tiden sin til det hun elsker å gjøre; å kjøre på ski i uberørt natur.

- Jeg elsker naturen her, det er derfor jeg har flyttet hit, sier hun.

Ikke til topps

Underveis har rennleder Stein kontakt med fjellpostene lenger opp, der turkomiteen har plassert ut fjellvante folk. Det er vind og lett snødrev i lufta.

Han forteller at rennkomiteen har brukt to dager på å tilrettelegge området og ta prøver av snøen for å avdekke skredfaren.

Siden været ikke blir bedre, heller verre, blir de gjennom sambandet enige om at selve Leiråtind ikke kan være målet, det må flyttes lenger ned, til brekanten ved rundt 1.200 meter.

56 minutter

Spenningen er stor ved målområdet om når vi skal begynne å se de første deltakerne komme over skaret. Så ser vi en prikk der oppe som blir langsomt større. Og en til. Før de jublende ender nede ved saftstasjonen i målområdet.

Vinner i den ambisiøse klassen er Stein Haugen fra Bodø. Han bruker 56 minutter på den utfordrende turen i bratt terreng.

- Jeg er veldig fornøyd, all ros til arrangørene, sier han etter rennet.

I kvinneklassen er det Melissa Brandner som kommer ned på best tid med en time og 24 minutter.

- Jeg tryna et par ganger, men det var gøy

Konkurranseinstinkt

I turklassen er det svenske Pontus Hedén som er raskest.

- Kjempegøy, dette gjør jeg gjerne om igjen neste år, gliser han.

Vel nede kan Louise si seg enig, selv om hun ikke er hundre prosent fornøyd med egen prestasjon.

- Jeg tryna et par ganger, men det var gøy, smiler hun, og forteller at hun fikk kjenne litt på konkurranseinstinktet. Mest i forhold til seg selv.

- Jeg skal nok prøve å slå tida mi neste år, sier hun.

Årlig hendelse

Rennleder Stein Simenstad er klar på at dette skal bli en årlig hendelse.

- Da kan det hende jeg stiller som deltaker selv, sier han ivrig.

Han har trua på denne typen arrangement, som allerede er stort ute i Europa.

- Det er en økende interesse for denne typen skiaktivitet. Folk vil tilbake til stillheten og naturen, er lei av å stå i heiskøer og vil komme seg opp med egen kraft.

Det er reiselivsselskapet Arena Beiarn som sammen med guidefirmaene Albmi Adventures og Fjellgutan Førarlang som står bak det spreke konseptet Beiarn Challenge.

Nøkkelord

Se bildet større

UTFORDRING. Beiarn Challenge skal være nettopp en utfordring og et nytt tilbud for de som liker å ferdes i naturen mer fritt enn man gjør i et skianlegg. Her opplyser rennleder Stein Simenstad om ruta mot toppen.

Se bildet større

RANDONEE. Slike ski og sko egnet for fjellbestigning og frikjøring, såkalt randonee-utstyr var det de fleste stilte med under Beiarn Challenge i helga.

Se bildet større

MOT TOPPEN. Målet, den 1.310 meter høye Leiråtind, ble ikke nådd denne gang, på grunn av dårlig vær på toppen. Deltakerne snudde ved rundt 1.200 meter, etter instrukser fra rennledelsen.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Sport

Fauske svømmeklubb briljerte på Trøndersvøm

Utøverne fra Fauske svømmeklubb gruste sine personlige rekorder til tross for basseng-utfordringer hjemme. Treneren er imponert over innsatsen.

Klar for sesong-<br/>åpning i Holtan

Tore Roterud gleder seg til lørdag, for da åpner alpinbakken ved Fauske.

Påmeldingen åpnet til Vev-al-plast-cupen

Tradisjonen tro arrangeres det konkurranser i boccia og svømming i Saltdal.

Satte norsk rekord

Håvard Strand Brustad i Fauske svømmeklubb satte i dag norsk rekord på 50 meter bryst.

Fauske/Sprint tar cupen på alvor

- Vi toner ikke ned cupen bare fordi vi neppe skal til Ullevål, sier Sprint-trener Tom Erik Lund.

Ekstremsport for ville vinder

For fem år siden lærte han seg selv å kite. Nå hjelper han nybegynnerne.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!