Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Vi tar lærdom av hendelsen

- Vi tar lærdom av hendelsen

BEKLAGER. Lensmann i Fauske og Sørfold, Robin Johnsen sier at politiet har gått gjennom rutinene sine etter at en patrulje i helga bestemte seg for å dra ut på redningsoppdrag med snøskuter i Sulisfjellene. De var uten redningsutstyr og kjørte i tillegg fast skuteren. - Vi skulle brukt de som kan dette, altså Røde Kors, sier Johnsen. Arkivfoto: Ina Sand Solli

Politiet innrømmer at de skulle latt Røde Kors slippe til for å hente en skadd gutt fra fjellet i helga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2016 kl 12:23

SULITJELMA: Etter at 12 år gamle Nikolai Stiansønn Oseng måtte vente i tre timer på hjelp fra nødetatene, tar politiet selvkritikk.

Les saken her.

De har hatt en intern gjennomgang av hendelsesforløpet fra meldinga kom inn ved 20-tida søndag kveld og til jobben var avsluttet.

En systemfeil

Først rundt klokka 23 samme kveld nådde politiet fram til den skadde gutten på snøskuter. Men da uten slede og førstehjelpsutstyr.

I tillegg hadde de kjørt seg fast.

Lensmann Robin Johnsen ved Fauske lensmannskontor betegner det hele som en systemfeil hos politiet.

- Tar lærdom

- Vi har tatt flere avgjørelser som endte med et dårlig resultat. Politiet beklager at det tok så lang tid i denne hendelsen, sier lensmannen.

Han opplyser videre at beklagelsen er gitt de involverte, deriblant gutten selv og hans mamma, og understreker at politiet kommer til å ta lærdom av denne saken.

Ikke kompetanse

Johnsen viser til Saltenpostens omtale av saken, der han mener det kom fram en del viktige punkter.

- Først og fremst at politiet ikke primært er de som skal kjøre på fjellet og hente ned skadde personer. Det har vi ikke kompetanse til, sier lensmannen, som imidlertid skjønner at den aktuelle patruljen forsøkte å gjøre det beste ut av situasjonen.

- De ønsket å løse dette selv. Men vi skal ikke bruke ressurser på dette.

- En svikt

Ifølge lensmannen har politiet hatt en rutine på å bruke hjelpekorpsene og Røde Kors i tilfeller som dette. De tar kritikk for ikke å ha gjort det i dette tilfellet.

- Vi skulle funnet en annen løsning enn å sende en patrulje som ikke hadde de kunnskapene som trengs. Der er Røde Kors mer egnet. Det er en svikt at vi ikke har brukt de som er best på fjellet til jobben.

Unntakstilfeller

Johnsen sier avslutningsvis at politiet skal løse liknende oppdrag på en annen måte. Men han mener det likevel går an å bruke hodet i enkelte unntakstilfeller.

- Det er klart, er politiet de som er nærmest der og da, så må man se det an. Politiet skal også kunne redde liv.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Uenig om eiendomsskatt

Et flertall av politikerne i Beiarn vil ikke innføre eiendomsskatt

Hun kan bli Nordlands-benkens mest erfarne

- Ved å stemme på meg får dere en politiker med 15 års erfaring fra Stortinget. En som sitter i maktapparatet og kjenner spillet.

Drivstoff-konkurrent etablerer seg på Fauske

Bodø-firmaet Ess Partner har kjøpt de gamle lokalene til A. Moan i Kleiva.

- De tar bort livsgrunnlaget vårt

Siden 1700-tallet har forfedrene til Kristine og Ingvild sluppet beitedyrene på Vassbotnfjell. Nå frykter de det er over.

Overtok stamfisktomta

Marine Harvest overtok torsdag eiendommen der de skal bygge stamfiskanlegg i Elvkroken.

- Vi må redde neste generasjon

- Vi må rette innsatsen mot de unge for å forebygge kreft, mener helsesjef Jarand Gjestland. Han tenker spesielt på sunnere kosthold.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!