Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uvanlig godt trent

Uvanlig godt trent

Overlege Tom Tørhaug ved avdeling for ryggmargsskadde på St. Olavs. FOTO: Espen Johansen

- Når det kommer til katastrofale hendelser, så er vi mennesker forbløffende gode, sier legen som behandler Arne Richard Kristiansen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.07.2015 kl 00:11

Ordene tilhører Tom Tørhaug, overlege ved St. Olavs hospital, avdeling for ryggmargsskadde.

Dette er en av tre avdelinger i landet, som spesialiserer seg på den type skader. Avdelingen har landsdelsfunksjon for Møre, Midt-Norge og Nord-Norge.

- De som skader seg i nord, kommer hit etter hvert, sier han.

Det er han som behandler Arne Richard Kristiansen.

Tørhaug sier at de fleste mennesker har en veldig stor omstillingsevne når det virkelig gjelder.

- Når det kommer til ekte katastrofer, så er vi mennesker forbløffende gode. Det ser jeg gang på gang. Det spesielle med Arne Richard var at han var usedvanlig godt trent. Jeg har ikke behandlet en syklist på det nivået før, sier overlegen.

Det ga noen fordeler, men også stor fallhøyde.

- Når nervesystemet slås brått av, blir det en reguleringssvikt i kroppen. Det er i seg selv ikke farlig, men veldig plagsomt. En av følgene hos Arne Richard var den sjeldne tilstanden som gjør at det begynner å gro bein i musklene. Men Arne har taklet alt dette veldig bra, sier Tørhaug.

Legen sykler mye selv, og de to prater naturlig nok mye sykkel.

Tørhaug forteller om et bra treningsmiljø på avdelingen, og at han holder på med en doktorgrad innen treningsmedisin ved Institutt for nevromedisin, NTNU.

- Arne har det vi kaller en høy skade. En lavere ryggskade er noe helt annet. Jo høyere, jo dårligere kroppslig svar på trening. Man blir lammet fra det nivå der skaden inntreffer. En slik skade har også mye å si for indre organer, som mage/tarm-systemet, men vi får kontroll på det, sier han.

Tørhaug er opptatt av trening og kosthold og at man skal være et sunt menneske, selv om man sitter i rullestol - eller kanskje spesielt da.

- Jeg blir godt kjent med de som behandles her. De er her lenge, sykehusmessig sett. Med en slik skade er jeg tett på dem i tre måneder. Det er ikke lenge, livsløpet tatt i betraktning, men det er et langt sykehusopphold, sier han.

En ryggmargsskade av den type Arne Richard Kristiansen fikk, mener overlegen er en av de mest kritiske hendelsene en person og en familie kan oppleve.

- En ryggmargsskade er en av de mest kostbare diagnosene hvis man regner samfunnets totale kostnader fra skadested til gravsted, men da er ikke lidelsen disse gjennomgår medregnet, og kan jo aldri måles sånn. Arne er en klok mann og til tross for noen tilbakeslag så er han i live, og han får se og møte samboer og barn. Nå bruker han kreftene sine til å bli sterk og til å tilpasse seg en helt ny situasjon, sier Tom Tørhaug.

Han ønsker ikke at noen skal slutte med idretter som sykling.

- Det er risiko med de fleste idretter, men det er jammen en risiko å ikke drive idrett også. Man skal holde seg i form. Det gjelder oss alle. Jeg håper og tror Arne får prøve en armsykkel neste sommer, avslutter Tørhaug.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Travbanen på Fauske blir ikke solgt

Det har hersket usikkerhet om hva som skjer med travbanen på Fauske. Nå er det klart at den legges ikke ut for salg.

Får nytt dårlig nett

Familien Myhr Bjørknes i Sørfold får internett tilbake, men samme gamle løsning.

Bodø sa nei til Saltdal<br/>- går tilbake til Fauske

Bodø kommune sa nei til et samarbeid om legevakt med Saltdal. Nå må kommunen forhandle med Fauske og Sørfold igjen.

Vil ha med flere

Livsgledekonsulent Helene Halland ønsker flere frivillige som kan skape livsglede på Fauske sykehjem.

I fengsel for Snapchat-sex

Den 14 år gamle jenta tok kontakt på Snapchat og spurte 21-åringen om han ville ha sex med henne. Det endte med fengsel.

Flere hører på lokalradio

Folk i Beiarn er negative til DAB-skiftet. Beiarradioen opplever flere lyttere som følge av slukkingen av FM-nettet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!