Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Tidligere pasienter
har tatt sitt eget liv

- Tidligere pasienter<br/>har tatt sitt eget liv

FEILGREP. Leif Strømdal i Mental Helse Nordland kan ikke gi noen konkrete tall eller holdbar dokumentasjon på personer som har tatt sitt eget liv etter at traumeenheten ved Nordlandssykehuset ble lagt ned. - Det vi vet er at noen har tatt livet sitt i perioden etterpå, og jeg mener at det er et direkte resultat av at tilbudet ble borte, sier han. Foto: Robin Andersen

Leif Strømdal i Mental Helse Nordland mener nedleggingen av traumeenheten ved Nordlandssykehuset har fått alvorlige konsekvenser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.11.2016 kl 10:31

SØRFOLD: Han mener nedleggelsen har ført til at tidligere pasienter har tatt sitt eget liv, noe som er ukjent for Helse Nord.

Nedlagt i 2014

Som leder i Mental Helse Nordland kjempet Leif Strømdal fra Sørfold mot å legge ned traumeenheten. Likevel vedtok et enstemmig styre i Helse Nord å legge ned tilbudet ved Nordlandssykehuset i Bodø i april 2014

Nå finnes ingen fullstendig behandling for pasienter med traume type II i Nordland, ifølge Leif Strømdal i Mental Helse Nordland.

To typer traumer

Han forklarer at sykdommen deles inn i type I og type II traumer.

- Type I er traumeopplevelser er av engangskarakter. De har opplevd en situasjon som er en traumatisk opplevelse. Det kan for eksempel være en ulykke, forklarer Strømdal.

Traume II er de som har levd i traumatiske forhold over tid. Det at den går over en lengre periode gir større utfordringer når det gjelder behandling.

Fjernet behandling

- Det er denne typen behandling som er fjernet på Nordlandssykehuset, og det finnes ingen relevant eller fullstendig behandling for dem, sier Strømdal.

Pasientene får et behandlingstilbud, men Strømdal mener det er et ufullstendig tilbud.

- De behandles bare for å vedlikeholde en funksjon og for å klare seg gjennom de verste periodene. Men ikke for å bli bedre, sier han.

Voldsom debatt

Ifølge han var grunnen til nedleggelsen at sykehuset ønsket å spare 10 millioner kroner

Tilbudet gikk dermed fra sykehus-nivå til DPS-nivå, det vil si distriktpsykiatrisk senter. Dette skapte voldsom debatt den gang, og Leif Strømdal mener at det var et feilgrep.

- Dyp fortvilelse

Strømdal har gjennom personlige kontakter fått informasjon om at tidligere pasienter har tatt sitt eget liv etter at traumeenheten ble lagt ned. Han stiller spørsmål om nedleggelsen har vært medvirkende for at disse personene har tatt sitt eget liv.

- Det var mange pasienter som mistet tilbudet da nedleggelsen kom, og mange som skulle få dette tilbudet. Av disse var det mange som gikk inn i en dyp fortvilelse, og flere ga uttrykk for det gjennom ulike kanaler, forteller lederen i Mental Helse i Nordland.

Tragisk resultat

- Det vi også vet, er at noen har tatt livet sitt i perioden etterpå. Jeg mener at det er et direkte resultat av at tilbudet ble borte, sier Leif Strømdal.

Han kan ikke gi noen konkrete tall eller holdbar dokumentasjon, men mener at dette er et bilde på hvor alvorlig slike endringer kan bli for dem det sterkest angår.

- Riktig løsning

Da enheten ble lagt ned i 2014 var Bjørn Kaldhol leder i Helse Nord.

- Det har vært en vanskelig sak, men jeg føler meg trygg på at vi har kommet frem til riktig løsning, sa Kaldhol til NRK.

- Ikke grunnlag

Marianne Telle, leder for Helse Nord, er ikke kjent med at tidligere pasienter har tatt sitt eget liv.

- Det er ikke meldt om noen suicid til Helse Nord. I arbeidet rundt nedleggelsen samarbeidet vi med noen pasienter. De lever i dag. Helse Nord har ikke noe grunnlag for å vurdere utsagnet til fra Strømdal, skriver Telle til Saltenposten i en SMS.

Styrket tilbud

- Etter vår vurdering er det samlede traumetilbudet i Helse Nord styrket gjennom vår kompetansebygging i alle DPS og økning i behandlingsplasser på Viken senter, legger hun til.

Temakveld

Tirdag kveld arrangerte Mental Helse Nordland og Fauske Rotaryklubb temakveld på Fauske hotell. Temaet var «Livet etter sterke traumeopplevelser». Her deltok Monika Helen Sørensen som er en av mange som mistet behandlingstilbudet da Helse Nord la ned traumebehandlingen ved Nordlandssykehuset.

Kunnskap

En av hensiktene med det åpne møtet er å formidle kunnskap om Mental Helse.

- Det er fortsatt en del av befolkningen som lever etter tankegangen «vi» er psykisk friske, mens «de» der borte er psykisk syk. At det eksisterer et slags skille. Men den psykiske helsen er noe vi har felles, og som skifter fra god til dårlig gjennom hele livet, sier Strømdal.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Sjekker sikkerheten i Sulis-tunnelene

Tirsdag 17. januar blir det kolonnekjøring i tunnelene mellom Fauske og Sulis.

Skjøt på drone - fikk bot på 20.000

Våpenet hadde han heller ikke tillatelse til å ha.

Mørketida er over

I dag sendte sola sine første stråler over Fauske sentrum.

Smuglet alkohol, tobakk, dør og vinduer

En mann må betale 7.000 kroner i bot, og har fått inndratt varer og penger.

Bøtela uforsiktig kjøring

Det kan bli dyrt å ikke avpasse kjøringen etter forholdene.

Fridahl-brann etterforskes fortsatt

Etterforskningen av brannen på Fridahls møbelhus pågår for fullt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!