Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Stort øyeblikk i polarhistorien

Etter mer enn 90 år på norsk jord skal Shackletons kahytt sendes tilbake til Irland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2015 kl 12:47

INDRE SALTEN: I en hage på Tverlandet står en hvitmalt liten hytte, med to dører og flatt tak. For en uinnvidd person er det bare koøyet som gir mistanke om at dette er noe som en gang har stått på en båt.

En begivenhet

Vi befinner oss i hagen til Alester og Kari Røed Hansen. Det summer av aktivitet når tre irer, en saltdaling og et par tverlendinger blir intervjuet av NRK og Saltenposten, mens kahytten skal heises over på en stor lastebil.

Praten går ivrig gjennom en blanding av irsk, engelsk og norsk. Vi «multitasker» gjennom intervjuet med penn, blokk, sjokoladekake og kaffe i pappkrus, mens det irske flagget, for anledningen lånt av Shirley Bottolfsen, vaier i kjølig september-vind.

Døde i kahytten

For over 90 år siden sto kahytten på polarskuta Quest, og den tilhørte den irsk-engelske polarforskeren Ernest Henry Shackleton. Han var en av de viktigste oppdagerne av arktiske strøk.

I 1922 døde forskeren og polarhelten inne i kahytten, utenfor Sør-Georgia, av et hjerteinfarkt. Da var han i gang med en ekspedisjon som skulle kartlegge vitenskapelige aktiviteter.

På museum

Året etterpå havnet kahytten i Saltdal, av alle steder. Den havnet da på gården til Johan Drageid, oldefar til Ulf Bakke, som var den siste eieren i Saltdal.

Bakke syns det er bra at kahytten nå skal fraktes dit hvor den hører hjemme - på polarforskerens fødested, i Kildare i Irland, på Shackletons museum.

- Det er veldig flott at den får en sånn plass. En lykkelig slutt, sier saltdalingen.

Flyttet rundt

Tidligere har kahytten altså stått på Drageid og Bygdetunet i Saltdal, før den en periode ble tatt hånd om av skoleelever på Fauske for opprusting. Så har den vært en tur i Sandefjord før den ble fraktet tilbake til havna i Bodø.

De to siste årene har den stått altså stått i hagen til Alaster Hansen på Tverlandet.

- Faren min jobbet på båten, og min fars fetter, som var eier av Schjelderup selfangstrederi, kjøpte båten, forklarer han.

Til Oslo

Etter noen runder med filming, knipsing og konversering skalkes lukene på kahytten for siste gang på norsk jord.

Kranbilen rygger inn på gårdsplassen og fester stroppene om det lille huset som etter hvert dingler i lufta. Så senkes kahytten forsiktig ned på lastebilen som skal frakte den til Oslo, hvor den skal reise videre på sitt rette element, havet.

Nær historien

Ekteparet Hansen følger nøye med på begivenheten sammen med skuelystne naboer.

- Jeg syns det er litt trist. Men samtidig - den kommer hjem. Vi har bare hatt den på oppbevaring og passet på den, sier Kari Røed Hansen.

Hun kjenner hele historien som om den var hennes egen.

- Vi har markert Shackletons bursdag og dødsdag og har hatt venner på besøk her inne, smiler hun litt vemodig.

Norsk godvilje

Det har ikke vært bare-bare for irene Kevin Kenny og Joe O' Farrell fra Shackleton museum å finne fram til en av de siste bitene tilhørende polarskuta Quest.

- Vi brukte mye tid på å finne ut hvor kahytten befant seg, og på å finne en båt og en lastebil som kunne gjøre jobben.

Siden museet drives av frivillige, måtte de finne en rimelig løsning. Ulf Bakke og dampskipselskapet DFDS ble noen av nøklene.

- De var interessert i Shackleton-historien, og ville hjelpe. Vi har funnet godvilje her i Bodø og Norge, sier Kenny.

Starten på slutten

Før kahytten havner på museum, skal den på verksted for å få sitt opprinnelige utseende. Men først en lang ferd land og strand. Dette er ikke hverdagskost for en irsk museumsdirektør.

- Dette er begynnelsen på enden av en veldig lang historie. En hundre år gammel historie. At vi står her og ser på at kahytten til en av de modigste polfarerne i verden, som han døde i, nå fraktes hjem til hans fødested. Det er stort, sier Joe O' Farrell.

Se bildet større

NY EPOKE. Den historiske Shackletons kahytt fra polarskuta Quest sendes tilbake til stedet hvor polarhelten ble født; til Athy i Irland, hvor det finnes et eget Shackleton-museum. Det er et stort øyeblikk for Ulf Bakke (t.v.) som har hatt kahytten i familien mens den har stått på norsk jord, men også for Joe O' Farrell, direktør for det irske museet som skal ta imot kahytten. Her sendes kahytten avgårde fra sitt siste stoppested på Tverlandet. Foto: Maria Trondsen

Se bildet større

QUEST. Polarskuta Quest var med på Shackletons siste ekspedisjon. Hans private kahytt, som han også døde i, er den til høyre for styrhuset.

Se bildet større

SISTE REISE. Shackletons kahytt får endelig sitt permanente oppholdssted på museum i Irland, som er Ernest Shacletons hjemland.

Se bildet større

MYE JOBB. Det irske Shackleton-museet måtte gjøre mye research før de fant ut hvor i verden kahytten befant seg - på Tverlandet. Her har de kommet for å hente kahytten, som står i bakgrunnen. Fra venstre konservator Simon Brown, museumsdirektør Joe O' Farrell, lastebilsjåfør Kreysztof Alf og Kevin Kenny i museumsstyret.

Se bildet større

KOMMER HJEM. Kari Røed Hansen og Alester Hansen sammen med Ulf Bakke inne i hver sine rom i Shackletons kahytt. Det blir litt vemodig, men samtidig kommer den hjem nå, sier Kari. Hun og mannen Alester har oppbevart kahytten de siste par årene på Tverlandet. Før det tilhørte den Ulfs familie i Saltdal.

Se bildet større

OPPMERKSOMHET. Den irske museumsdirektøren Joe O' Farrell blir intervjuet av NRK foran kahytten som han snart skal ta med seg hjem til Irland.

Se bildet større

SISTE GANG. For siste gang settes hengelåsen forsvarlig på dørene til Schackletons kahytt, før den skal seile av sted til sitt opprinnelsesland, Irland.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Sjekker sikkerheten i Sulis-tunnelene

Tirsdag 17. januar blir det kolonnekjøring i tunnelene mellom Fauske og Sulis.

Skjøt på drone - fikk bot på 20.000

Våpenet hadde han heller ikke tillatelse til å ha.

Mørketida er over

I dag sendte sola sine første stråler over Fauske sentrum.

Smuglet alkohol, tobakk, dør og vinduer

En mann må betale 7.000 kroner i bot, og har fått inndratt varer og penger.

Bøtela uforsiktig kjøring

Det kan bli dyrt å ikke avpasse kjøringen etter forholdene.

Fridahl-brann etterforskes fortsatt

Etterforskningen av brannen på Fridahls møbelhus pågår for fullt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!