Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Ser muligheter, ikke begrensninger

- Ser muligheter, ikke begrensninger

HJELPER. Godt humør preger Line Bergli (t.h.) som er utdannet ergoterapeut og jobber som fagkonsulent innenfor markedsføring ved Valnesfjord helsesportssenter. Her er hun sammen med aktivitør Mona Løkås. De hjelper mennesker som sliter med fysiske funksjonsnedsettelser. Foto: Simen William Stabelfelt og Nika Nielsen.

- En tur ut kan aldri bli for liten. Det er et fint motto for oss, sier en smilende Line Bergli ved Valnesfjord helsesportssenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.11.2016 kl 21:12

VALNESFJORD: Snøen har nettopp lagt seg på Valnesfjord helsesportsenter. Dyr og mennesker er i aktivitet, barn og voksne i alle aldre.

Valnesfjord helsesportsenter tilbyr tilpasset fysisk aktivitet for både barn og voksne som sliter med fysiske funksjonsnedsettelser.

Motto

Ved resepsjonen står en blid Line Bergli. Hun er fagkonsulent innenfor markedsføring og utdannet utdannet spesialpedagog i kroppsøving og ergoterapeut.

- For noen er det ikke noe problem å gå en tur i fjellet, men for andre kan det å kle på seg selv være en real treningsøkt. Et fint motto for oss er; En tur ut kan aldri bli for liten, sier en smilende Line Bergli.

Bruker naturen

Line Bergli studerte fysisk aktivitet og funksjonshemming på idrettshøgskolen i Oslo, og tok turen videre nordover til Trondheim for å studere ergoterapi. Hun har alltid vært interessert i friluftsliv og naturen.

- Mennesket er laget for å være aktive. Det er viktig å bruke mest mulig av naturen vi har rundt oss, samme hvilken årstid, sier hun.

Muligheter

Motivasjonen til Bergli var at hun ville hjelpe mennesker til å drive med fysisk aktivitet uavhengig av deres bevegelseshemninger. Det er nettopp det Valnesfjord helsesportssenter gjør

- Det skal ikke være noe hinder for en person i å kjøre slalåm om det er det han eller hun ønsker sterkt. Vi ser etter muligheter, ikke begrensninger, forteller hun.

Tverrfaglig samarbeid

Line gir en omvisning av bygget og peker mot renholdsavdelingen.

- Vi er alle avhengig av hverandre og driver med et tverrfaglig samarbeid. Uten renholdere ville det ikke sett særlig bra ut her, og uten tekniske avdeling er det ingen til å måke snø eller kjøre skiløyper når vi skal drive med aktivitet ute, sier hun.

Tilbyr ulike fasiliteter

Bygget består av tre etasjer og tilbyr ulike fasiliteter som kondisjonsrom, styrkerom, avspenningsrom, klasserom med digital tavle og gymsal med klatrevegg.

Kondisjons- og styrkeromet er omringet av vinduer med en avslappende utsikt mot fjellet.

- Her har vi ulike apparater som brukes til styrketrening. Vi fokuserer også på hvordan de kan trene de ulike muskelgruppene uten apparater slik at øvelsene også kan gjøres uavhengig av å ha tilgang til et treningsstudio når de kommer hjem, forteller hun.

Sammenligning

Skader og sykdom gjør det vanskelig å komme tilbake i hverdagen. Det vil Valnesfjord helsesportsenter gjøre noe med.

- Alle har en grunn for å være her. Noe av det vi prøver å lære våre pasienter er å sammenligne seg med seg selv - ikke med andre. Jeg liker virkelig ikke ordet pasienter, forteller hun.

Samler familien

I tillegg til et fokus på friluftsliv og kunnskap om bruk av aktivitetshjelpemidler, er Valnesfjord helsesportsenter opptatt av å kunne tilby noe for hele familien.

– Vi glemmer ofte at sykdommen eller skaden rammer hele familien når et familiemedlem sliter med en eller annen form for funksjonsnedsettelse. Her har vi mulighet til å samle hele familien på enkelte opphold.

- Det gjør jo at oppholdet blir bedre. Med en støttende familie blir hele behandlingen enklere å gjennomføre, sier Line stolt.

Inntil fire uker

De får inn familier av ulike grunner. Det kan være foreldre som er rammet av slag eller hvor en av foreldrene har fått diagnosen MS.

Vanligvis varer oppholdene generelt i minimum en uke og maksimalt fire uker. Det kan være vanskelig for barn og unge å være her over lengre perioder med tanke på skolegang og kontakt med venner hjemme, forteller hun.

Hobby- og fritidsrom

Siste stopp i omvisningen er hobby- og fritidsrommet. Her kan de velge fritt om de vil male, drive med lærarbeid, veve eller andre ting. I rommet står aktivitøren Mona Løkås – en av de ansvarlige for aktiviteten her. Hun holder fornøyd opp en kaffepose laget av skinn.

- Mennene er veldig glad i å lage disse, forteller en smilende Mona Løkås.

- Jeg er også ansvarlig for beltelagingen og vi prøver å flette inn den samiske kulturen, noe vi er veldig opptatt av.

Se bildet større

KLASSEROM. Line Bergli viser gjerne fram Valnesfjord helsesportssenter. Bygget består av tre etasjer og tilbyr ulike fasiliteter som treningsstudio, klasserom med digital tavle og gymsal med klatrevegg.

Se bildet større

KAFFEPOSE. Aktivitør Mona Løkås med en kaffepose laget av skinn som spesielt mennene er glad i lage.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

To biler utfor veien i Saltdal

Omtrent samtidig søndag kveld havnet to biler utenfor veien, den ene havnet på taket og den andre på siden.

- Man kan ikke oppføre seg som man vil på festival

Mannen begynte å krangle med politiet da han ble bedt om å forlate Slipen. Det må han betale dyrt for.

- Jeg trodde ikke folk var så ærlige

Da Rukan Aykut fant ut at han hadde mistet tusenlappen sin, trodde han aldri at den skulle dukke opp igjen.

 
Skal finne den originale fargen

Fauske kommune får ros for at de bevarer rådhuset. Nå skal bygget males i sin opprinnelige farge.

«Fjøsvarm» elg stjeler maten

Bonde Kjell Antonsen (64) har fått problemer med en frimodig elg som kommer inn i fjøsen og spiser høy.

OSL har sikret seg Fauskemarmor

Oslo Lufthavn har brukt nærmere 40.000 kvadratmeter Fauskemarmor. Nå har de sikret seg et stort lager på Fauske.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!