Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reddet av bilen da elgen kom

Reddet av bilen da elgen kom

PLUTSELIG SMALT DET. Kent Paulsen og kameraten kjørte i 80 kilometer i timen. Plutselig smalt det og en fullvoksen elg dundrer inn i frontruta. Bildet er fra en annen elgpåkjørsel i Saltdal. Arkivfoto: Knut F. Olsen

Kent Paulsen og kameraten kommer kjørende fra Sverige og inn i Junkerdal i Saltdal. Det er mørkt, vinter og de har en fart på 80 kilometer i timen. Så smeller det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2016 kl 12:22

SALTDAL: - Jeg sitter i helt egne tanker etter en trivelig helg i Sverige, og i det jeg ser elgen bykser ut fra veikanten roper jeg alt jeg makter. «Nå smeller det», forteller Paulsen.

Med et brak

Instinktivt beskytter han ansiktet, legger hendene over fjeset og forstår at det er for sent.

For noen sekunder senere treffer den fullvoksne elgen panseret, dundrer inn i frontruta, over biltaket og lander med et brak på veien bak.

- Det var fælt. Hele kroppen stivnet og det første jeg tenkte på mens jeg satt der med blodige hender, var kameraten min. Hvordan gikk det med han, forteller Paulsen.

Reddet av bilen

Begge to kom fra ulykken uten større skader. Paulsen er ikke i tvil om at Volvoen de kjørte denne sene vinterkvelden var en av årsakene til at det gikk bra med både han og kameraten.

- Konstruksjonene på denne store, trygge og tunge bilen er garantert grunnen til at vi overlevde, sier yrkessjåføren som til daglig kjører tømmerbil på norske veier.

Hadde de truffet elgen med en mindre sikker passasjerbil, så tror han hendelsen kunne blitt en helt annen. At både han og kameraten ville blitt stygt skadet, og i verste fall mistet livet.

Følger med

- Jeg har kjørt på elg med trailer også. Og der ble det også store skader, selv om bilen er stor. Elgen er hard og tung, sier Paulsen.

Etter ulykken følger han godt med når han kjører. Er mer observant der han vet elgen kan komme ut i veibanen, snakker gjerne med lokale kjentfolk og får ofte råd om hvor han skal være ekstra forsiktig.

- Nå kjenner jeg konsekvensene av å kjøre på et så stort dyr. Og det er ikke en opplevelse jeg unner andre, det er en desperat følelse. Og at det er mye elg på veiene, og fortsatt kommer til å være det, er det ingen tvil om, sier Paulsen.

Høst og vinter

Bare i september var det fem elgpåkjørsler i Nordland og Troms på under 16 timer. Og i følge trafikksikkerhetskoordinator Mailene Landbakk hos Statens Vegvesen går vi nå inn i tiden hvor elgen naturlig krysser veiene på tur ned til vinterbeite.

- Vi vet at det nå og framover vil være mye elg på veiene. Er man ute og kjører, så beveg blikket ut i sideterrenget og tilpass farten. Gode lys på bilen er også viktig, sier Landbakk.

Hun forteller at det enkelte områder er mye aktivitet.

- Kjør bil når du kjører bil, og ikke konsentrer deg om andre ting, oppfordrer hun.

Se bildet større

STIVNET. Kent Paulsen forteller at hele kroppen stivnet da elgen var påkjørt.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Hepro solgt til svensk selskap

Bedriften som produserer hjelpemidler på Rognan får nå nye eiere.

Forsinka avis i Sulis

Det er dessverre forsinkelser på utlevering av avisene på Sulitjelma-ruta i dag.

Dødsulykke i Sulitjelma Fjellandsby

En mann omkom i en akeulykke i Sulitjelma Fjellandsby onsdag.

 
- Ikke alle gårdeierne er flinke

Kjetil Sørbotten ønsker at fremkommeligheten i Fauske sentrum blir bedre.

Usikkerhet for industrien

- Regjeringen setter 11.000 norske, klimavennlige industriarbeidsplasser i fare.

Trailer sto fast i bakken

En estisk trailer sto godt fast i bakkene ovenfor Skar på FV 812 i formiddag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!