Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ditt valg - Din fremtid

Nexans sikrer framtiden med lærlinger

Nexans sikrer framtiden med lærlinger

MANGE LÆRLINGER. Nexans har alltid mange lærlinger her ei gruppe på seks unge hvor to av dem nylig gikk over i fast jobb etter læretiden. Fra høyre Kristoffer Hegglund (22) lærling i litt over ett år, Jørgen Solbakk (23) fire måneder igjen av læretiden, Simen Mosti (21) ferdig med læretiden for en måned siden, Anthoni Larson (23) to år igjen av læretiden, Richard Spørck (21) nylig ferdig med læretiden. Alle fem fra Saltdal og alle seks har gått videregående skole i Saltdal. Lars Nordhaug (18) fra Fauske har vært lærling i et halvt år. Foto: Arild Bjørnbakk

- Vi ønsker å komme i kontakt med de flinkeste ungdommene, derfor er lærlingene viktig for Nexans, sier fabrikksjefen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2016 kl 08:45

SALTDAL: Fabrikksjef Karl Petter Johansen er personlig svært så engasjert i rekrutteringen til bedriften og at de skal komme i kontakt med de beste elevene. Han er også veldig opptatt av forholdet mellom skole og næringsliv.

Samfunnsansvar

Fabrikksjefen er klar på at de har et samfunnsansvar som de må ta på alvor. Det betyr blant annet at de skal bidra med lærlingeplasser, og gi ungdommen en mulighet. Nexans har 8-9 lærlinger i sving, de fleste av dem får jobb ved fabrikken når de er ferdig med læretiden.

- Får dere nok rekruttering denne veien, Karl Petter Johansen?

- Vi har ikke jobb til alle som kommer inn hos oss som lærlinger, men vi ønsker hele tiden å bidra i et samarbeid.

Tar inn mange

Vedlikeholdssjef Frank Ivar Bendiksen, som har lang fartstid innen industrien med ei fortid både hos Elkem Salten og Fauske Lysverk er svært så opptatt på å gi et godt tilbud i sin avdeling.

- Jeg har fem mekanikere og to innleide elektrikere, men i tillegg prøver vi å ta inn fem lærlinger. Vi har to som nylig har fått fagbrev hos oss, dermed står vi nå igjen med tre lærlinger for tiden, sier Bendiksen.

Forpliktelse

- Hvorfor er dere så opptatt av å gi et tilbud til ungdom under utdanning?

- Vi har en klar forpliktelse å bidra slik at de får læretid. Min erfaring er at ungdommene som kommer ut i lære er flinke til å tilpasse seg og lærer raskt. Ofte er de som full arbeidskraft bare etter et halvt år i lære, og kan gjøre en god jobb. Samtidig er det slik at bedriftene kan ikke bare stille opp og reklamere for sin bedrift og hvor flinke de er. De må også ta et ansvar for at de unge skal få opplæring, sier Bendiksen.

Utplassering

Bendiksen forteller at utplassering er første arena hvor ungdommene får prøvd seg i arbeidslivet.

- For oss er det den første muligheten hvor vi kan gjøre oss kjent med disse elevene. Vi hadde 7-8 personer utplassert hos oss i høst, hvor vi fikk lære dem å kjenne. Kontakt med arbeidslivet som kan være viktig for å komme seg videre. Det er også et svært så populært tiltak hos elevene som liker å komme ut i arbeidslivet.

Sikkerhet

Produksjonssjef Steffen Aarøe forteller at de ute i fabrikken må være svært strenge med sikkerhet for lærlingene når de skal bidra i arbeid.

- Det første lærlingeåret lar vi ikke elevene kjøre maskiner alene, da er de alltid sammen med en annen ansatt. I produksjonen lar vi lærlingene sirkulere innen de ulike arbeidsoppgavene og maskinene, forteller Aarøe.

Lærer alt

Når ungdommene er ute i læretiden har de 10-11 uker på hvert område i fabrikken. Dermed får de gjøre seg kjent med alle arbeidsområdene.

- Når de har vært hele runden og skal velge seg et fagområde de skal ta fagprøven, er det bra at de kjenner fabrikken. Dermed kan de lettere velge hvor de skal gjennomføre fagprøven, sier produksjonssjef Steffen Aarøe ved Nexans Rognan.

En fabrikk som har over 200 ansatte på Rognan.

Nøkkelord

Se bildet større

VIKTIG. Vedlikeholdssjef Frank Ivar Bendiksen fra høyre og produksjonssjef Steffen Aarøe har fem lærlinger hver som er tilknyttet Nexans.

Se bildet større

KARL PETTER JOHANSEN

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Samlet underskrifter til leirskole

Tre jenter på Vestmyra skole har samlet inn 62 underskrifter for å gi til ordføreren i Fauske kommune.

Esave har fått storkontrakt med Trondheim

Esave har sikret seg en storkontrakt med Trondheim kommune, og ser på utvidelser av staben til neste år.

Er på trygg grunn

De foreløpige rapportene etter grunnboringa ved Fauske hotell er positive.

I fengsel for seksuell handling mot lita jente

En 41 år gammel utlending er dømt til 90 dagers fengsel for seksuell handling med barn under 16 år.

- Jeg hater ikke rovdyr!

Siv Mossleth reagerer på at Naturvernforbundet påstår at hun hater rovdyr. Jeg hater ikke rovdyr.

Utstoppet mårhund på nasjonalparksenteret

Nordland nasjonalparksenter har som eneste nasjonalparksenter i landet fått på plass et utstoppet individ.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!