Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kurses for å gi flyktningene et bedre liv

Kurses for å gi flyktningene et bedre liv

SPREKT KURS. De som arbeider med enslige og mindreårige flyktninger, enten det er sykepleiere eller lærere deltok på kurset som het Exit, denne uka. Her er det Bella Abrahamsen og Katharina Drage Vassbakk, fra mottaket på Vensmoen som deltar i øvelsene de gjorde i sirkelen. Alle foto: Ina Sand Solli

Denne uka har ansatte fra mottakene vært på kurs i Exit. Et kurs som skal gi unge flyktninger mentale verktøy.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.05.2016 kl 10:05

INDRE SALTEN: Kurset Exit er for alle som jobber med enslige, mindreårige flyktninger i hele Salten. Alle mottakene i Indre Salten var representert. Det samme var lærere, og ansatte fra BUP Indre Salten.

Teori og praksis

Kurset begynte med teori på mandag og tirsdag, og på onsdag fikk kursdeltakerne blant annet vite mer om hvilke øvelser de selv skulle lære seg.

Torsdag ble derfor en praktisk dag, og deltakerne delte seg inn i grupper på seks eller sju. Hver gruppe stilte seg i en sirkel, og hadde utnevnt hver sin leder.

Den viktige lederrollen

Lars Vassbotn fra mottaket på Vensmoen var første leder på sin gruppe. Første øvelse gikk ut på å gå ett steg inn i sirkelen, og presentere seg.

- Når dere har presentert dere, skal dere bli stående en stund inne i sirkelen. Kjenn på den følelsen, forklarer kursleder Melinda Meyer.

Dette kan være med å bringe fram mestringsfølelsen hos de sjenerte.

Speildans og akrobatikk

Så begynner de praktiske øvelsene.

- Nå skal vi rulle på alle leddene, og vi begynner med tærne, instruerer Vassbotn.

Han viser, og gruppen etterligner. Når alle leddene er ferdigrulla, er det tid for å gjøre en selvvalgt bevegelse. Denne bevegelsen kunne være å late som man drikker kaffe, eller sparke en fotball.

Lederen begynner med sin bevegelse. Og deretter skal alle i sirkelen vise sin utvalgte bevegelse.

Skal gi mestringsfølelse

Øvelsene skal brukes på mottaket med de unge flyktningene, og Meyer forteller at prosjektet har gitt gode resultater. Mye på grunn av at deltakerne opplever en mestringsfølelse.

- Det er et verktøy som skal hjelpe barn og unge å forstå og mestre det de føler. Alle har en medisinsk koffert, men den er gjerne rettet mot kroppen, og inneholder for eksempel plaster.

Kjenne igjen følelser

- Målsetningen er at alle skal ha en psykosomatisk koffert, fortsetter Meyer.

Altså en medisinkoffert rettet mot den psykiske helsa.

På denne måten skal de unge flyktningene lære blant annet å kjenne igjen symptomene på stress. Eller lære hvordan de mestrer stress, søvnløshet og vondt i magen.

En av øvelsene gruppene gjorde, var å kaste vekk de negative tankene. Med å dra seg i håret, og trekke ut tankene. Og deretter kaste de inn i sirkelen.

- Det handler også om grunnleggende pusteøvelser som er et verktøy for å mestre vanlige plager. De plagene som er en reaksjon på det de har vært gjennom, og situasjonen de er i nå, forklarer Meyer.

Tenner et håp

De unge flyktningene kan få en følelse av engasjement, og at de får kontakt med hverandre og de ansatte.

- De gjenfinner trygghet, og totalen av dette blir at det danner seg et håp gjennom mestringen, kontakten og engasjementet.

Hun sier også at erfaringene viser at ungdommen blir mer opptatt av samtaler, og at de tør å spørre om hjelp etter å ha gjort disse øvelsene.

Nøkkelord

Se bildet større

MANGE MED. Kurs i Exit for de ansatte på asylmottak for enslige mindreårige flyktninger, og lærere og psykologer som jobber med EM-mottak.

Se bildet større

TYDELIG LEDER. Kjetil Sørbotten fra mottaket i Sørfold deltok også på kurset. Her er han sirkelens leder, og skal instruere de andre på hvilke bevegelser de skal gjøre.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Dødsulykke i Sulitjelma Fjellandsby

En mann omkom i en akeulykke i Sulitjelma Fjellandsby onsdag.

Usikkerhet for industrien

- Regjeringen setter 11.000 norske, klimavennlige industriarbeidsplasser i fare.

Trailer sto fast i bakken

En estisk trailer sto godt fast i bakkene ovenfor Skar på FV 812 i formiddag.

 
Gjestland har sagt opp

- Jarand Gjestland har gitt en oppsigelse. Det slår kommuneadvokat Thomas Benson fast, men nå får legen anledning til å trekke oppsigelsen.

Går for å åpne Loppaløypa

Planutvalget går for å åpne Loppaløypa, men gir seg foreløpig på Nordlysløypa.

Blomstrer av kreativitet

Etter et hektisk og morsomt år drar det første kullet med blomsterdekoratører snart til Italia.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!