Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Inge reiser til Moskva med håp

Inge reiser til Moskva med håp

NÆRMER SEG. Inge Karlsen fra Fauske ser ikke syk ut på dette bildet tatt i august i fjor, men hverdagen blir stadig vanskeligere å komme seg gjennom grunnet MS'en. Søndag reiser han og samboeren til Moskva der stamcellebehandlingen starter på AA Maximov sykehus. Der blir han i opptil en måned. Arkivfoto: Espen Johansen

MS-rammede Inge Karlsen (46) setter søndag kursen for Moskva og stamcellebehandling. Kjente og ukjente har samlet inn over 200.000 kroner til Fauske-mannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2016 kl 18:17

FAUSKE: - Det har nå gått et år siden jeg fikk plass i Moskva. Siden da har det blitt samlet inn penger og beløpet er nå på 210.000 kroner, sier Inge Karlsen.

En halv million

200.000 har han lånt privat, og resten av prisen på behandlingen som koster nærmere 500.000 blir sparepenger.

- Flybilletter, visum, hotell første natten og losji for samboer Ina er allerede betalt. De skal ha 1.500 dollar for testing før jeg reiser, og det er også betalt. Dette for å se om behandlingen i det hele tatt kan gjennomføres, sier han.

Tilbys ikke i Norge

Håpet er at behandlingen skal bedre, eller i alle fall stoppe, sykdommen hans, slik at han kan leve videre med en viss livskvalitet. Han fikk diagnosen i 2001 og har blitt gradvis verre.

- Behandlingen «tilbys» nå også i Norge, men de vil kun ta noen få i året foreløpig, og kriteriene er for strenge til at jeg får sjansen. Vi får se om demonstrasjonen utenfor Stortinget nå på kommende fredag hjelper på for kommende MS-syke, sier han.

Inge er rammet av MS (multippel sklerose), en nevrologisk sykdom som per i dag er diagnostisert som en kronisk sykdom som rammer sentralnervesystemet.

De vanligste symptomene er nedsatt førlighet, lammelse og koordinasjonsvansker.

For snart et år siden ble han permittert fra jobben i oljebransjen og i januar ble han helt arbeidsledig.

- Jeg har tatt prosjektlederutdanning siden januar, og hadde eksamen i slutten av mai. Det gikk fint, sier han.

- Bilen, som jeg har leaset i tre år nå, blir borte. Det blir vanskelig uten bil utover høsten, og en ny må bli høyt prioritert. Der må jeg vel bare se an formen. Det blir vanskelig å skaffe seg jobb uten bil, fortsetter Inge.

Uten bil og jobb er en bekymret for framtiden, siden han ikke vet hvordan framtiden blir.

Kjente og ukjente gir

Innsamlingen han startet har gått sin gang og er nå på over 200.000 kroner.

- Jeg har fått penger fra kjente og ukjente. Noen har jeg verken sett eller hørt fra siden gymnaset. Datteren til en tidligere kollega fylte nettopp 18, og hun oppfordret sine Facebook-venner om å gi meg kroner i stedet for bursdagspresang til henne. Det genererte en god del overføringer. Vakkert, sier han takknemlig.

Setter strek i juli

En kompis arrangerte «Nissepub» som ga penger på konto og noen har satt inn litt hver måned.

Han takker inderlig alle som har bidratt, men sier at et sted må grensen gå og at han i slutten juni en gang - når hovedbeløpet skal betales - setter strek for innsamlingen.

Inntil da er fortsatt alle bidrar, store som små, kjærkomne.

Dokumenterer helsa

Det siste halve året har han ført statistikk på sin fysiske form med balanseøvelser, styrkeøvelser og gangtester på tid. Dette for å ha et godt sammenligningsgrunnlag til tiden etter at cellegifteffekten gir seg. Problemene er nå størst fra hoften og ned.

- Man kan godt si at man er bedre/verre, men det betyr lite hvis man ikke har tall/bilder/video å sammenligne med. Min fysioterapeut hjelper til med det, sier han.

Hans foreldre skal passe leiligheten i Oslo mens han og samboer Ina er i Moskva. Hun blir med under hele oppholdet.

- Det må være strøkent når jeg kommer hjem. Skitt og basselusker bør være fraværende etter hjemkomst. Og Ina både har vært og er til stolt hjelp og støtte. Det setter jeg enormt pris på, sier Inge.

- Gruer meg litt

- Nå skal vi begynne å pakke. Søndag er det avreise. Jeg gruer meg litt nå, men tror det blir verre framover. Samtidig skal det blir godt å komme i gang, slik at man vet bedre hvordan tilværelsen kan bli videre. Leser at mange har ulike utfall. Noen blir veldig mye bedre med en gang, mens andre stabiliserer situasjonen. Å ikke gjøre dette er i hvert fall ikke noe tema. No pain-No gain!, avslutter Inge Karlsen.


PS! Vil du gi et bidrag til Inge sin kamp mot MS, så er kontonummeret 1208.11.20704 eller du kan bruke Vipps og telefonnummer 909 56 092.

Nøkkelord

Se bildet større

BLIR MED. Samboer Ina Valle har vært og er en enormt god støtte for Inge. Hun blir med til Moskva. Her er de på Henie Onstad-senteret.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Sjekker sikkerheten i Sulis-tunnelene

Tirsdag 17. januar blir det kolonnekjøring i tunnelene mellom Fauske og Sulis.

Skjøt på drone - fikk bot på 20.000

Våpenet hadde han heller ikke tillatelse til å ha.

Mørketida er over

I dag sendte sola sine første stråler over Fauske sentrum.

Smuglet alkohol, tobakk, dør og vinduer

En mann må betale 7.000 kroner i bot, og har fått inndratt varer og penger.

Bøtela uforsiktig kjøring

Det kan bli dyrt å ikke avpasse kjøringen etter forholdene.

Fridahl-brann etterforskes fortsatt

Etterforskningen av brannen på Fridahls møbelhus pågår for fullt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!