Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Synspunkt

Imponerende damer

Imponerende damer

VIL BLI FLERE. Medlemmene i Fauske sanitetsforening vil gjerne ha flere sammen med seg. - Da får vi gjort enda mer, sier de. Da Saltenposten var innom et av møtene, var disse damene til stede. Sittende fra venstre: Nelly Johansen, Liv Holmen Mathisen, Anne-Lise Elstad, Lillian Slettvoll, Aud Nilssen, Dyveke Mosti og Grete Hegge. Stående fra venstre: Anne-Karin Bjørnstad, Lillian Risvoll, Mari Anne Melvik, Leikny Simonsen, Sigrun Moan, Maud Martinsen, Kari Storli og Ingebjørg Alvsåker. Alle foto: Eva S. Winther

Nylig traff jeg en gjeng med engasjerte, trivelige damer. Nærmere bestemt medlemmer i Fauske sanitetsforening.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.11.2016 kl 08:55

Jeg hadde lyst til å finne mer ut om hva sanitetskvinnene jobber med og høre litt om de utfordringene de har med rekruttering.

Sanitetskvinnene er ikke de eneste som gjerne skulle hatt flere med på laget. Jeg har inntrykk av at det er mange lag og foreninger som sliter med rekruttering, spesielt med å få folk til å stille opp i styre og stell.

I en travel hverdag kan det være vanskelig å finne tid til mer frivillig arbeid. Mange jobber allerede dugnad i forbindelse med aktiviteter som barna er med på, selger lodd til inntekt for klassetur eller støtter opp om egne fritidsinteresser.

Her kan du lese reportasjen om sanitetskvinnene.

Før var det mange kvinner som enkelt og greit var husmor. Eller enkelt og enkelt, det var en hel jobb å være hjemme for å stelle huset, lage mat og ta seg av barna.

Uten å kunne vite det sikkert, har jeg inntrykk av at de hadde bedre tid til frivillig arbeid enn dagens mødre som sjonglerer jobb, barn og husarbeid i tillegg til egne fritidsaktiviteter.

Men så kommer det en tid da barna er blitt store, og de etter hvert flytter ut. Kanskje man da har tid til å engasjere seg litt?

Man må uansett ha lyst til det, men det er ikke sikkert at det tar så mye tid som man skulle tro.

Uansett må man få velge selv hvor mye man vil engasjere seg, tenker jeg. Om man har lyst til å være med i et styre, selge lodd eller bare bake en kake når det er behov for det.

En liten håndsrekning er bedre enn ingen, og hvis man sier at man bare har kapasitet til å hjelpe litt, så må det respekteres.

Da Norske Kvinners Sanitetsforening startet opp for 120 år siden var det helt andre forhold og utfordringer i hverdagen enn det er nå.

Saker de engasjerte seg i var blant annet tuberkulose, en sykdom som er en sjeldenhet i dag. De sørget også for nærende mat til skolebarn under krigen.

På Fauske bidro de for eksempel til å få utdannet sykepleiere, og de var med på å opprette sykestua.

Det ble også bygget et hus ved siden av, som skulle fungere som bolig for de som arbeidet på sykestua. Det kalles i dag Sanitetshuset.

Barnevernet i Fauske ble opprettet som en underavdeling til Sanitetsforeninga, og de drev helsestasjon fram til det ble en offentlig oppgave.

Selv om mye av det sanitetskvinnene jobbet for den gangen er en selvfølge i dagens samfunn, er det fortsatt saker å engasjere seg i.

Vold mot kvinner har de en egen kampanje mot hvert år. Psykisk helse er også et viktig tema, og forskning på blant annet kreft.

Selv om medlemmene begynner å bli godt voksne, blir ikke behovet for engasjement noe mindre.

NKS sentralt har stadig nye satsingsområder, og det skal noe til for å nå over alt.

Lokallagsleder Lillian Slettvoll og de andre medlemmene på Fauske sier at de gjerne skulle ha vært flere, for da kan de få gjort enda mer.

Det gjelder ikke bare aktiviteter i tråd med foreninga sentralt, men også det å kunne påvirke politikerne i kommunen.

En helsesøster for eldre står høyt på ønskelista deres, men foreløpig har de ikke kapasitet til å trykke på for å få gjort noe med saken.

Sanitetsforeningene er mye mer enn en gjeng med damer som prater kjenning over en kopp kaffe når de ikke er ute for å selge fastelavnsris.

De er en flokk med engasjerte og omsorgsfulle medmennesker som bruker av sin tid til gode formål i lokalsamfunnet.

Det er fordi de bryr seg om det som skjer rundt dem. Det bekreftes av NKS sitt motto:

«I de små ting frihet

I de store ting enighet

I alle ting kjærlighet».

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

I fengsel for Nav-svindel

En 33 år gammel mann fra Saltdal er dømt til 21 dager fengsel etter å ha svindlet Nav for 106.519 kroner.

Travbanen på Fauske blir ikke solgt

Det har hersket usikkerhet om hva som skjer med travbanen på Fauske. Nå er det klart at den legges ikke ut for salg.

Får nytt dårlig nett

Familien Myhr Bjørknes i Sørfold får internett tilbake, men samme gamle løsning.

Bodø sa nei til Saltdal<br/>- går tilbake til Fauske

Bodø kommune sa nei til et samarbeid om legevakt med Saltdal. Nå må kommunen forhandle med Fauske og Sørfold igjen.

Vil ha med flere

Livsgledekonsulent Helene Halland ønsker flere frivillige som kan skape livsglede på Fauske sykehjem.

I fengsel for Snapchat-sex

Den 14 år gamle jenta tok kontakt på Snapchat og spurte 21-åringen om han ville ha sex med henne. Det endte med fengsel.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!