Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I norgestoppen på sosiale medier

I norgestoppen på sosiale medier

AVHENGIG: For disse ungdommene er sosiale medier tilgjengelig hele døgnet. Bak fra venstre Mette Haldorsen, Henrik Seljeås, Karoline Marken. Foran: Emilie Kosmo, Tonje Olsen, Vilde Gimse. Alle foto: Oda Stine Viken og Johannes Ødegård

Ungdommene i Fauske er blant landets mest aktive på sosiale medier. Det er ikke nødvendigvis negativt, mener professor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.11.2016 kl 11:02

Et kjapt blikk rundt i lokalene på Fauske videregående skole levner ingen tvil. Sosiale medier er populært blant Fauskeungdommen. Elevene som går i gangene her har alle et fast grep om mobilen. En av dem tar et raskt bilde av seg selv, før hun trykker videre på telefonen. Alt mens hun går.

- I stedet for å ringe eller sende meldinger, så bruker vi bare Snapchat, forteller Henrik Seljeås.

Han går på Fauske VGS og sitter ved et av bordene utenfor biblioteket. Det gjør også Vilde Gimse, Mette Haldorsen, Emilie Kosmo, Tonje Olsen, og Karoline Marken.

Alle har de mobilen enten i hånden, eller på bordet foran seg.

- Er telefonen borte så er det litt krise. Når vi drar på lengre turer tar vi alltid med oss en eller flere «powerbanker», forteller Tonje.

En «powerbank» er en ekstra batteripakke du kan lade telefonen med, om du skulle være så uheldig at den nærmer seg å gå for strøm. For sosiale medier som nettsamfunnet Facebook, og bildedelingstjenestene Instagram og Snapchat er sjelden langt unna.

Ungdataundersøkelsen fra 2016 viser at ungdommen på Fauske er blant landets mest aktive på sosiale medier. Forskere har lenge advart mot at ungdommer utsettes for et stort press om å prestere på sosiale medier. Det handler om å få nok «likes», gode nok kommentarer og om å få nok «følgere».

Willy-Thore Mørch er professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Han påpeker at det også er flere positive sider ved sosiale medier.

- For mange er sosiale medier en arena for både læring og aktiviteter sammen med andre, så det er klart at sosiale medier er med på å fremme psykisk helse blant unge, forteller han.

Det er elevene på Fauske videregående enige i.

- Jeg bor et stykke fra sentrum, så det er ikke så ofte jeg møter noen på ettermiddagstid. Da er det fint å ha telefonen så vi kan nå hverandre, forteller Emilie Kosmo.

De sitter rundt bordet og prater. Flere sjekker telefonen inn i mellom, men samtalen flyter likevel fint. De innrømmer likevel at telefonen noen ganger kan ta litt overhånd.

- En dag man ikke har så mye å gjøre kan det fort gå åtte-ni timer på Facebook og Instagram, forteller Henrik.

Selv om elevene på Fauske videregående skole mener de er mer sosiale ved hjelp av sosiale medier, viser også ungdataundersøkelsen fra 2016 at stadig færre unge er fysisk sammen på fritida.

Kontrasten er stor til Minas Spiseri på Amfi Fauske.

Rundt et reservert langbord på spiseriet sitter det en gruppe eldre herrer her. De møtes daglig og løser små og store verdensproblemer. Kaffekoppene ryker av varm kaffe, mens mobiltelefonene ligger trygt plassert i jakkene.

- De gode replikkene kommer over bordet, mener de.


- Skulle vi bokstavert replikkene hadde det tatt en halv ettermiddag før noen hadde ledd, skyter eldstemann, Bernt Kristiansen på 87 år inn.

Det brytes ut i høylytt latter rundt bordet. Kameratgjengen mener de aldri kunne tatt de gode samtalene et annet sted, for det viktigste er den fysiske sosiale kontakten de har opparbeidet og vedlikeholdt gjennom mange år.

De er ikke overrasket over at fauskeungdommen er blant landets mest aktive på sosiale medier, for de har også lagt merke til unges mobilbruk.

- Ungdom både går og sitter med telefonen i hånda nærmest hele tiden. Sannheten er at folk slutter å prate med hverandre. På en annen side er det positivt også, for de unge følger vel med på sin måte. Det får vi iallfall håpe, samstemmer de.

Se bildet større

RUNDT KAFFEBORDET. Kameratgjengen mener de ikke kunne tatt de gode samtalene på sosiale medier. Fra venstre Sverre Frostmo (73), Vidar Wilhelmsen (70), Jørn Bendiksen (71), Rolf Johansen (66), Magne Selnes (73). Tilstede var også: Leif Larssen (71), Bernt Kristiansen (87).

Se bildet større

MED MOBIL. Elevene på Fauske VGS har alltid mobilen i nærheten. De innrømmer at telefonen av og til kan ta litt overhånd. Fra venstre Mette Haldorsen (18), Emilie Kosmo (18), Tonje Olsen (18), Vilde Gimse (18)

Se bildet større

ELDSTEMANN. Bernt Kristiansen (87) er eldstemann rundt kaffebordet.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

I fengsel for Nav-svindel

En 33 år gammel mann fra Saltdal er dømt til 21 dager fengsel etter å ha svindlet Nav for 106.519 kroner.

Travbanen på Fauske blir ikke solgt

Det har hersket usikkerhet om hva som skjer med travbanen på Fauske. Nå er det klart at den legges ikke ut for salg.

Får nytt dårlig nett

Familien Myhr Bjørknes i Sørfold får internett tilbake, men samme gamle løsning.

Bodø sa nei til Saltdal<br/>- går tilbake til Fauske

Bodø kommune sa nei til et samarbeid om legevakt med Saltdal. Nå må kommunen forhandle med Fauske og Sørfold igjen.

Vil ha med flere

Livsgledekonsulent Helene Halland ønsker flere frivillige som kan skape livsglede på Fauske sykehjem.

I fengsel for Snapchat-sex

Den 14 år gamle jenta tok kontakt på Snapchat og spurte 21-åringen om han ville ha sex med henne. Det endte med fengsel.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!