FRAMTIDEN. Enda flere må velge kokk- og servitørutdanningen mener Eskil Kristensen(t. v) og Trine Nøvik, her sammen med en del av personalet på kjøkkenet, fra venstre Jan Erik Karlsen, Mathias Båtnes, Ann Heidi Kyllingmark og Jørgen Båtnes.
FRAMTIDEN. Enda flere må velge kokk- og servitørutdanningen mener Eskil Kristensen(t. v) og Trine Nøvik, her sammen med en del av personalet på kjøkkenet, fra venstre Jan Erik Karlsen, Mathias Båtnes, Ann Heidi Kyllingmark og Jørgen Båtnes.

Hotellet krever matfag tilbake til Fauske

- Flytting av restaurant- og matfag ut av Fauske var en gal avgjørelse, sier Trine Nøvik og Eskild Kristensen ved Fauske Hotell.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: De to lederne ved Fauske Hotell er fortvilt over avgjørelsen som etter deres mening er en katastrofe for bransjen.

Mangler

Samtidig med at fylkespolitikerne velger å legge ned skolen på Fauske som skulle hatt 60 års jubileum i 2019, er det stor mangel på kokker i hele landet. I en nyhetssak på NRK nylig kunne man lese at det mangler 850 kokker her i landet.

Rekrutteringen til kokkeyrket er ikke godt nok, sier sjefredaktør Anya Seeberg Liaaen i Matmagasinet NORD.

Uforståelig

For tiden er det et enormt behov for faglærte i restaurantbransjen. I år utdanner Fauske og Bodø bare 13 kokk- og servitørelever.

- Det er halvparten av behovet i Salten, uttalte lærer Øystein Willumsen nylig.

Trine Nøvik viser til foredraget Erlend Bullvåg hadde på Fauske nylig, hvor han forklarte at ungdommen forlater Fauske.

Fortvilt

- Vi klarer ikke holde på ungdommen når politikerne legger ned skolene våre. I stedet for å fortvile over svak søking til skolen, burde fylkeskommunen været langt mer aktiv i å få flere elver til å utdanne seg i fag som det er mulig å få jobb, sier Nøvik og Kristensen.

16-åringene

- Det er ikke enkelt å sende en 16-åring bort på skole, sier Eskil Kristensen.

Han forteller at datteren nå skal ta utdanning som kokk.

- Eneste årsaken til at vi syns dette er greit er at hun kan pendle mellom skolen i Bodø og Fauske. Men det er ikke alle som kan, sier Kristensen.

Han legger til at han forstår foreldre som er engstelig og fraråder sine barn å flytte på hybel som 16-åring for å gå på skole.

- Om vi hadde bodd lengere fra Bodø hadde det aldri vært aktuelt å sende datteren på skole der.

Pendler

Alexander Jørgensen pendler fra Leivset til Bodø nå for å gå VK1. For tiden er han utplassert på Fauske Hoell.

- Vi er to klasser med kokker i Bodø med til sammen 30 elever. Det er bare 13 av dem som kommer fra Bodø, resten kommer utenfra og må enten pendle eller bo på hybel, forteller Alexander.

Regnskapet

De to etterspør hva dette egentlig koster. Det er nye lokaler velutstyrt på Fauske for å drive undervisning, men så stenges dette ned.

Fauske Hotell har alltid vært lærlingested for elevene i snitt har det alltid vært minst fem lærlinger. For tiden har de det svært så travelt ved hotellet for lærlingeaftenen på lørdag.

Gourmetmat

På lørdagens lærlingeaften er det de fem lærlingene ved Fauske Hotell sammen med sju lærlinger fra Bodø som skal stå for alt.

- Vi har allerede startet å lage mat blant annet graving av fisk, vi skal også servere gravet hjortekjøtt, speket rein og dette er mat som vi er i gang med, forteller lærlingene som lover mye godt på menyen på lørdag.

Powered by Labrador CMS