Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hege ble mor før jul, fikk MS-diagnosen i mars

Hege ble mor før jul, fikk MS-diagnosen i mars

DELER SKJEBNE. Inge Karlsen og Hege Karlsen Rike har kjent hverandre lenge. Nå er begge to rammet av MS. Han har hatt den lenge, hun fikk diagnosen i vår. FOTO: Ina Valle

Hege Karlsen Rike (43) sier MS-diagnosen er en stor psykisk påkjenning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2015 kl 16:28

OSLO/FAUSKE: Hege har bodd på Fauske i to lange perioder. Nå bor hun i Oslo.

- Jeg kom vel til Fauske som seksåring og var her til jeg var 17, og så kom jeg tilbake rundt år 2000 og flyttet igjen våren 2013, sier hun.

Nybakt mor

I november 2014 ble hun mor til lille Anthony. Fra før har hun sønnen Robin (20) - og i mars 2015 fikk hun diagnosen MS, nærmere bestemt relapserende-remitterende MS. Symptomer opptrer i episoder med forverringer, også kalt «Schub», mens det er få eller ingen symptomer ellers. Det kan gå måneder eller mange år mellom Schubene.

- Det var et sjokk. Jeg trodde først jeg hadde fått kreft eller noe slikt. Synet ble påvirket, jeg begynte å se uklart og dobbelt. Da jeg fikk diagnosen MS, tenkte jeg «da dør jeg i alle fall ikke». Men da det gikk opp for meg hva det kunne innebære likevel, så kom panikken, sier Hege.

Påkjenning

Fra lettelse etter å ha trodd at livet skulle bli veldig forkortet, begynte hun å forstå at hun kunne bli sterkt handikappet.

- Man vet ikke når. Skjer det noe om to år? Om 30 år? Den psykiske påkjenningen er stor, sier hun.

Kosthold og nok vitaminer er viktig i hverdagen, og hun skal nå i gang med styrketrening, noe som er veldig viktig for MS'ere.

Hege går for tiden på bremsemedisin.

- Jeg kjenner av og til at jeg er ustø og/eller nummen. Jeg har lite energi og blir fort utmattet. Småting kan bli kjempetungt. Jeg tåler ikke så godt varme, og får jeg sovet lite eller blir stresset så kommer det smerter og jeg blir slått ut. Jeg blir sliten av ting man egentlig ikke skal bli sliten av og batteriene lades ikke ved bare å hvile litt, forteller hun.

Ble undersøkt

Hege merker også at MS'en påvirker henne kognitivt, spesielt korttidshukommelsen - og det har hun reagert på i flere år før hun fikk diagnosen.

- Jeg tror jeg har hatt MS en god stund. I 2012 var jeg på sykehus et døgn til undersøkelser hos nevrologen etter å ha blitt nummen i halve kroppen. De undersøkte på kryss og tvers men fant ikke ut av det og konkluderte til slutt med at det var stress etter samlivsbrudd, noe jeg selv også trodde på det tidspunktet, sier hun videre.

For tiden er hun i mammapermisjon, og hun vet ikke hvordan det blir med jobb når den perioden er over.

- Jeg jobber som sekretær på nevrologisk avdeling på Ullevål sykehus - ironisk nok. Der er det ofte stressende, og det er det verste for MS-pasienter. Hvis det slår veldig negativt ut når jeg kommer tilbake, må jeg kanskje se etter annen jobb. Men jeg har jo denne diagnosen da, og det spørs hvor attraktiv man blir i arbeidsmarkedet, undrer hun.

- Skremmende

Hun har, akkurat som Inge Karlsen, sett på mulighetene for å stoppe sykdommen.

- Det haster mer for Inge enn for meg. For min del er det fortsatt nytt, og jeg er ennå litt i sjokk. Det er en lumsk sykdom, og jeg blir redd innimellom. Jeg møtte nylig ei dame på sykehuset da jeg skulle ta blodprøver. Hun hadde fått et attakk som lammet henne fra halsen og ned og gjorde at hun mistet taleevnen. Nå prater hun litt utydelig og førligheten er kommet litt tilbake, men det er likevel skremmende, sier hun.

Ikke innenfor

Dersom Hege på et tidspunkt skal behandles, utover bremsemedisinene hun får i dag, må også hun ut av landet til en svært kostbar behandling.

- Vi snakker samme summen for meg også, rundt en halv million kroner. Jeg har sjekket litt med Haukeland sykehus, men jeg er ikke innenfor kriteriene de har. Hittil har jeg ikke satt i gang prosessen med behandling utenlands, sier Hege Karlsen Rike.

Men hvis situasjonen hennes forverres, er det den eneste muligheten hun har til en bedre framtid med samboeren og sønnen.

Les også:

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Brøt vikeplikten

Lillejulaften kolliderte to biler på Fauske. En av førerne har nå fått bot.

Stakk av etter påkjørsel

En 34-år gammel mann har fått bot etter å ha stukket av etter en påkjørsel utenfor Megården tunnel.

Smuglet røyk og alkohol

Mann i 30-årene fikk svi for å handle over kvota.

 
Leter med dykkere

I dag leter dykkere fra Salten brann etter den savnete mannen ved Øvrevann.

- Som å komme hjem

- Når vi ser de store arealene med Fauskemarmor på Oslo lufthavn så er det nærmest som å komme hjem, sier en stolt Nils Ole Steinbakk.

To biler utfor veien i Saltdal

Omtrent samtidig søndag kveld havnet to biler utenfor veien, den ene havnet på taket og den andre på siden.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!