Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frykter for at gulvet kan svikte

Frykter for at gulvet kan svikte

MÅ RIVES. MÅ RIVES. Storfe- og sauebonde Kim Børge Johansen på Stemland gård frykter for at barnehagebarn skal bli skadet etter at sju golv i sauefjøs har kollapset. Han har samme type golv i sitt fjøs og syns det er urovekkende. Hele denne delen av fjøset må rives fordi gulvet, som ble lagt for fire år siden, ikke holder mål. Begge foto: Maria Trondsen

Bonde Kim Børge Johansen (31) er redd for at gulvet i sauefjøsen kan svikte, ettersom sju gulv av samme type har kollapset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 20:42

VALNESFJORD: - Det skummelt, sier han til NRK Nordland som først omtalte saken. I tillegg er det daglig barn i fra Stemland gårdsbarnehage på besøk i sauefjøsen.

- Det gjør jo det hele mer ekkelt og prekært, sier han til Saltenposten.

Johansen har 33 sauer, og primærnæringen på gården er storfe.

Sprer usikkerhet

NRK skriver at ved sju gårder i Norge har det norskproduserte golvet kollapset. Det er solgt flere hundre slike gulv, og bonde Kim Børge Johansen føler seg usikker på om gulvet holder.

- Jeg fikk gulv og innredning montert for fire år siden. Etter det som har skjedd andre steder i landet er jeg skeptisk, sier han.

Han hørte første gang om gulv-kollaps i fjor høst, og sjekket ut om det var det samme som han hadde investert i.

- Det var det, men jeg visst den eneste i Nordland.

Lange spenn

Golvet er en kombinasjon av metallplater og plastplater, Johansen gikk til innkjøp av gulvet både fordi det skulle være bra å ligge på, samt at det var en rimelig løsning.

- Problemet er at det blir for lange spenn på dragerne når de er over fem meter. Mine er syv meter, og produsenten leverer opp til ti meters lengde.

Det er sju fjøsgulv av samme type som har brutt sammen, og sauer har havnet rett i møkkakjelleren. I mars kollapset tre ulike gulv, og i en av dem var det rundt 100 sauer ramlet ned. Kun sauer har omkommet ved disse uhellene.

- Tåler det de skal

Det er rogalandsbedriften Reime som har produsert golvet, og det er solgt flere hundre av dem. Daglig leder Erik Joa sier det kan være overbelastning eller bygningstekniske årsaker til at noen golv har sviktet, men at golvene tåler det de skal hevder Joa overfor NRK.

- Må ordne opp

Norges Bondelag vurderer hva de skal gjøre. Organisasjonssjef Astrid Solberg mener de som har produsert og solgt gulvene må ordne opp.

- Vi mener de må ta ansvar for at de har solgt et produkt som ikke tåler det de skal tåle. Det gjelder både produsent og leverandører, som her må være sitt ansvar bevisst, sier Solberg til NRK.

Må tømme fjøset

Kim Børge Johansen har montert sikringsanker som skal gjøre gulvet tryggere, og han har også fått nye og kraftigere drager fra produsenten Reime. Men han antar en kostnad på 100.000 kroner for å få på plass de nye bjelkene, og det er han ikke villig til å koste selv.

- Det har jeg ikke penger til å gjøre selv, og jeg anslår at det vil ta en måneds til å utføre arbeidet. I tillegg må fjøsen tømmes.

Johansen håper at Bondelaget vinner fram i denne saken.

Nøkkelord

Se bildet større

FORSTERKET. Kim Børge Johansen fått elementene til det nye gulvet, og her er metallet forsterket slik at det skal tåle aktiviteten i et fjøs. - Men det vil ta en måned for meg å skifte gulvet, og jeg kan ikke ta kostnadene alene.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Strammer inn for nye løyper

Rådmannen innstiller på ikke å opprette Nordlysløypa, Kjellvassløypa og Loppaløypa.

Samboergaranti for eldre

Høyre, Krf og Venstre vil at Fauske skal sørge for at eldre ektefeller og samboere får bo sammen på sykehjem.

Sklei inn til finale

Svein Idar Hansen brukte bare drøye ni sekunder fra toppen av vannsklia til han traff vannet i bassenget.

 
Utfor veien på Setså

Denne traileren havnet utfor veien på Setså tirsdag morgen. Politiet er på stedet nå.

Her snakkes det 20 språk

Denne uka skal morsmål markeres. På Fauske vgs har de mange.

E6 var stengt etter trafikkulykke

To biler kolliderte ved Kvænflågtunnelen mandag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!