Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feirer jul midt i havet

Feirer jul midt i havet

Dette er alle som feirer jul på Hopen. Fra venstre Erik Sommerseth fra Fauske/Tysfjord, Hans-Olaf Reitås fra Meråker, Trond Helland fra Grimstad og Bjørn Ove Finseth fra Leksvik.

På en øy i Barentshavet feirer Erik Sommerseth fra Fauske jul sammen med tre andre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.12.2016 kl 19:59

- På ishavsøya Hopen i Barentshavet, er vi fire stk som jobber og bor på den meteorologiske stasjonen, skriver de i en julehilsen som Saltenposten nå kan videreformidle.

- Hit kom vi den 2. desember og skal være til månedsskiftet mai/juni, og her feirer vi jul. Vi har nettopp vært i den gamle fangsthytta «Nilsebu» som ble satt opp i 1908, der vi spiste den tradisjonelle julegrøten, skriver de.

Det var god stemning i ei lita fangsthytte med stearinlys, varm grøt og spekemat mens storhavet slo innover stranda rett utenfor.

- Vi har fått et lett snødrag, nesten vindstille og temperatur så vidt under null, så vi skal få en rolig og fin jul. I ettermiddag blir det tradisjonell ribbemiddag med multer og fløte til dessert, heter det videre i julebrevet.

Hopen er ei øy som utgjør en del av Svalbard. Øya ligger i Barentshavet 185 km øst for sydspissen av Spitsbergen. Øya er 33 km lang, to km bred og fredet. Bortsett fra en meteorologisk stasjon med en besetning på fire er øya ubebodd.

Her kan du lese mer om Hopen Radio.

Ifølge Wikipedia er Hopen omkranset av is store deler av vinteren. I denne perioden får Hopen stadig besøk av isbjørn og fjellrev.

Det verserer forskjellige historier om hvordan øya ble oppdaget, men sannsynligvis var det Thomas Marmaduke som først så øya i 1613. Han var en engelsk hvalfanger som arbeidet for Det moskovittiske kompani i London.

Han ga øya navnet Hope Island, sannsynligvis etter skuta hans, «Hopewell». Sørspissen av øya heter Kapp Thor etter fiskeriinspektør Thor Iversen som også besteg Iversenfjellet (1924) og ga navn til Iversengrunnen sørøst av Hopen.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Videreutvikler Nordlandsruta

Nå er det bestemt at det skal blåses liv i den merkede turstien tvers gjennom Nordland og innover til Sverige.

Ber om tålmodighet

Nattens snøfall i Indre Salten skaper utfordringer for brøytemannskapene.

Tia flytter nærmere E6

Brukthandelen Tia skal bygge opp ny butikk i nye lokaler.

Skredfare i Salten

For Salten er det meldt betydelig skredfare denne helga.

I fengsel for Nav-svindel

En 33 år gammel mann fra Saltdal er dømt til 21 dager fengsel etter å ha svindlet Nav for 106.519 kroner.

Travbanen på Fauske blir ikke solgt

Det har hersket usikkerhet om hva som skjer med travbanen på Fauske. Nå er det klart at den legges ikke ut for salg.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!