Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Det er vi som tar slike oppdrag

- Det er vi som tar slike oppdrag

ALLTID KLARE. Hjelpekorpset i Sulitjelma ble ikke kontaktet da en 12 år gammel gutt ble hardt skadd på hyttetur i helga. Han måtte vente i tre timer på å bli hentet av en urutinert politipatrulje. Vi har bare å vri om nøkkelen, så er vi på vei, sier operativ leder i Sulitjelma Røde Kors hjelpekorps, her med en av de to pulkene som de har fått sponset. Fra venstre Sebastian Krokstrand, Emma Lybergsvik, Svein Erik Pedersen, Karl Arne Hernes, Svein Olav Sørensen og Frank Krokstrand. Arkivfoto: Charlotte Bjørnbakk

Da Nikolai (12) skadet foten stygt på hyttetur, dukket politiet opp på snøskuter etter tre timer. Røde Kors er kritisk til at ikke de ble kontaktet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2016 kl 12:23

FAUSKE/ SULITJELMA: Det som skulle bli en trivelig hyttetur, ble en svært smertefull hendelse for Nikolai Stiansønn Oseng (12), og en sjokkartet opplevelse for resten av turfølget.

40 sting

Lørdag kveld var de fem barna ute og lekte i puddersnøen i området rundt hytta ved Kjelvatnet. Da Nikolai skulle hoppe ned i snøen fra en stor stein, gikk ikke ting helt etter planen. Han landet på noe skarpt metall som lå skjult i snøen nedenfor steinen.

Metallet skar seg helt inn til beinet og lagde et grotesk sår som avdekket deler av beinet opp til kneskåla.

- Det resulterte i 40 sting på sykehuset, forteller guttens pappa, Stian Olsen.

Kontaktet AMK

Nikolai, som var på hyttetur med noen kompiser og de to mødrene Lene Strøm og Gry Janne Rugås, måtte vente i timevis med den stygge skaden. De måtte på provisorisk vis behandle skaden.

Det var rundt klokken 20 om kvelden, like etter at ulykken skjedde, at kvinnene kontaktet AMK-sentralen.

Det skulle ta hele åtte timer før gutten ble tatt hånd om av helsepersonell, og tre timer før hjelpen var på plass.

- Lenge å vente

Først klokken 23 kom hjelpa, og rundt klokken 04 på morgenkvisten ble skaden behandlet.

- Det var veldig lenge for en 12-åring å ligge og vente. Vi hadde blitt forespeilet en times tid, sier Lene Strøm.

Hun forteller at det hele var traumatisk både for den skadde og de andre barna som var på hyttetur.

Satt seg fast

Rugås og Strøm reagerer sterkt på at det ikke var kvalifisert helsepersonell som dukket opp, men en politipatrulje.

Rundt klokka 23 var patruljen på plass utenfor hytta på Kjellvatnet. Da etter ringerunder om hva som var riktig vei, og etter at de hadde satt seg fast to ganger. Den siste gangen like utenfor hytta.

- De satt såpass fast med sin snøskuter, at jeg måtte beordre dem å ta min skuter, sier Rugås.

Ikke forberedt

Videre forteller kvinnene at de to politifolkene verken hadde medisinsk utstyr med seg, eller slede for å frakte skadde på. I tillegg peker de på at kunnskapene om terrenget og hvordan man bruker en snøskuter, var heller dårlige.

- Når de endelig kommer fram til stedet, viser det seg at de ikke har med seg en dritt. Det var et hell at vi hadde reinskinn de kunne pakke han inn i, sier Rugås oppgitt.

- Svært urutinert

Hun kaller politiet svært urutinert i sitt hjelpearbeid, og mener noe slikt aldri ville skjedd med Røde Kors.

- Jeg måtte fortelle dem hvordan de skulle plassere gutten på skuteren. De holdt på å legge han med hodet bak, slik at han ville pustet inn alle avgassene fra skuteren, forteller Rugås, som fikk avverget dette.

Konsekvenser

Nå håper kvinnene at hendelsen skal få konsekvenser, og at enten Røde Kors eller Sea King blir rekvirert i tilfeller som dette. Noe de hadde forventet.

- Det må være noen prosedyrer som ikke har blitt fulgt. Fra nå av skal jeg kontakte Røde Kors direkte ved slike tilfeller. Jeg håper politiet kan lære noe av dette, sier Gry Janne Rugås.

Beholdt roen

Nikolais mor satt hjemme og var bekymret underveis, men er glad at gutten hennes holdt seg så rolig. Hun forteller at alt er bra med han nå, bortsett fra et stygt arr. I tillegg må han spise antibiotika, fordi det tok så lang tid før han fikk helsehjelp.

- Jeg skal være glad at han ikke ble hysterisk og gikk i sjokk, sier hun og sender en takknemlig tanke til voksenpersonene han var sammen med.

- Det er ingen selvfølge at en 12-åring klarer å holde seg så rolig med en slik skade. Han var helt fantastisk, sier de.

Gjennomgår hendelsen
Nå holder politiet på å gjennomgå hendelsen ut fra loggen og de involverte i saken. De ville ikke kommentere saken i detalj mandag.
Ifølge Salten politidistrikt er det politiet som skal rykke ut på slike oppdrag.
- Røde Kors ligger ikke på vakt som våre folk, de er hjemme i beredskap, sier operasjonsleder Mads Bernhoft, som viser til at de har en skuter stående klar.
Lensmann på Fauske, Robin Johnsen sier at han kjenner til saken fra loggen, men at han ikke er kjent med alle detaljene som har kommet fram i saken her.
- Ut over dette har jeg ikke kunnskap til å si noe nærmere i saken før vi har hatt et møte, sier han.

- En jobb for oss
Operativ leder for Sulitjelma Røde Kors Hjelpekorps Frank Krokstrand mener dette helt klart er en jobb for Røde Kors, og som de har både erfaring og utstyr til å ta seg av.
- Jeg vil tro at vi hadde hatt han ute av fjellet i løpet av en time, sier operativ leder ved Sulitjelma Røde Kors hjelpekorps, Frank Krokstrand.
Han forteller at hjelpekorpset alltid har en snøskuter stående klar på skihytta.
- Det er bare å sette nøkkelen på start og kjøre ut i terrenget, sier han.
Krokstrand er forundret over at ikke Røde Kors ble kontaktet i denne sammenhengen, og ber om at de får beskjed hvis det er slik at rutinene er blitt endret på.

Nå skal han ta saken opp med områdeleder og de aktuelle involverte.

Se bildet større

INN TIL BEINET. Nikolai Stiansønn Oseng fikk foten oppskåret helt inn til beinet da han falt i snøen på hyttetur i Sulis.

Se bildet større

40 STING. Nikolai måtte sy nærmere 40 sting på sykehuset, og må nå ta antibiotika fordi han måtte vente så lenge på hjelp.

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Fem personer involvert i trafikkulykke

To biler har kollidert i Søbbesva-krysset. Fem personer sendt til legevakten for sjekk.

Språk kan være vanskelig

Elevene på Vestmyra videregående skole fikk seg noen aha-opplevelser om språk tirsdag.

Mann fra Sør-Amerika døde i akeulykken

Det var en mann i 50-årene fra Sør-Amerika som omkom i akeulykken i Sulitjelma onsdag ettermiddag.

 
Reforhandler alle legeavtaler i Sørfold

Alle legeavtalene i Sørfold skal reforhandles. Det skal også foretas en full gjennomgang av organisering av legetjenesten.

Innrømmer for dårlig kommunikasjon

Brannsjef Per Gunnar Pedersen sier det er flere ting Salten Brann har tatt grep om etter husbrannen på Røkland i fjor.

Vannlekkasje stenger Valnesfjord skole

Valnesfjord skole må sende hjem sine elever på grunn av brudd på hovedvannledningen. Elevene har dermed ingen sanitære forhold.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!