FLAMBERT BIFF SERVERT. Tigsty Habte, Thea Xin Frismo, lærer Øystein Willumsen, Ann-Heidi Kyllingstad og Adam Reiss lærer seg å flambere pepperstek. Alle foto: Victoria FinstadVARMT. Flambering er mest bare for showets del foran restaurantgjestene, men også litt for smakens skyld. Litt smør, konjakk, mot og dyktighet er alt som skal til.KORTREIST MAT. Thea Xin Frismo, Adam Reiss og Tigsty Habte legger opp kantarellsuppe, som de topper med pesto og selvplukkede kantareller.UNGE OG LOVENDE. På bakerste rad, fra venstre, står lærer Øystein Willumsen, Adam Reiss og Nachat Houdaifa. På fremre rad, fra venstre, står Ann-Heidi Kyllingmark, lærer Anita Misvær, Tigsty Habte og Thea Habte.
FLAMBERT BIFF SERVERT. Tigsty Habte, Thea Xin Frismo, lærer Øystein Willumsen, Ann-Heidi Kyllingstad og Adam Reiss lærer seg å flambere pepperstek. Alle foto: Victoria Finstad
Blir skuffet hvis de mister matfag
Elevene i andre klasse på restaurant- og matfag-linja syns det er synd å miste et så godt studietilbud.
FAUSKE: I klassen er de seks elever. I tillegg er det tre elever fra klassen på den såkalte lillegruppa, som er ungdommer med tilretteleggingsbehov.
Både elevene og lærerne ved restaurant- og matfag-linja synes det er trist dersom linja skal legges ned permanent.
Økende behov
- Tragedien er ikke at vi mister arbeidsplasser, det er at vi mister faglærte, konstaterer lærer Øyvind Willumsen.
For tiden er det et enormt behov for faglærte i restaurantbransjen. I år utdanner Fauske og Bodø bare 13 kokk- og servitørelever.
- Det er dobbelt så få som behovet i hele Salten, sier Willumsen.
- Elevene får lærlingplass hvor enn de vil, for det er ikke nok elever til å fylle alle lærlingeplassene, legger lærer Anita Misvær til.
Tap for bedriftene
Dersom linjene legges ned, mister Fauske videregående masse kompetanse og et godt læringsmiljø.
- Det har pleid å være slik at førsteklassen får lære av å arbeide sammen med andreklassen, og andreklassen får lære bort til førsteklassen. Det er veldig synd for de som kommer neste år, og synd for oss i år, forteller Ann-Heidi Kyllingmark og fortsetter:
- Og så er det veldig synd for bedriftene, som ikke får noen utplasseringselever. Men når vi er så få, klarer lærerne å hjelpe alle godt.
Talentkokker
Linja har spyttet ut kjente kokker, som Trond Svendgård i kokkegruppen «Flying Culinary Circus» og Andreas Spørck, kjent for, blant mange andre, Bjørk restaurant i Bodø.
- Ti stykker har meldt at de skal søke til neste år. Det blir utdannet altfor få nå for tiden. Det positive er at absolutt alle får lærlingeplass. Vi må bare få beholde linja, sukker Willumsen.
Praktisk arbeid
Det er full aktivitet på kjøkkenet. Hver fredag har de en ekstra fin lunsj.
Dagens hovedrett er flambert pepperbiff. I tillegg skal elevene lage kantarellsuppe til forrett. Til dessert skal det være sjokoladesorbet og vaniljeparfait i en kromkakeskål.
Tre dager i uka er elevene på et kjøkken. To dager i uka på skolekjøkkenet og en dag i uka på utplassering hos en bedrift. Hvilken bedrift de ønsker å være utplassert i, får de velge helt selv. Lærerne ordner det meste.
Eksistert lenge
I 2019 har linja 60-årsjubileum. Mye har skjedd på 58 år, da linja startet som husmorskolen. De synes det er synd å miste et tilbud som har vært der så lenge.
- På husmorskolen lærte de, i tillegg til å lage mat, å sy, brodere, stelle hjemme, alle huslige sysler, forteller Misvær.
Tverrfaglig
I dag samarbeider de ofte med andre linjer, slik at hele skolen får nytte av hverandre og de tilbudene de har.
- Vi har jo hatt julebord her, med elevene som kokker. Og så har vi laget tapas i verkstedhallen for TIP-elevene, smiler Willumsen og fortsetter:
- Det blir et mangfold. Vi har jo hatt elever fra de andre linjene her sammen med oss i en time. Det er godt for dem å få gjøre noe annet enn å sitte i kjemi-timen.
Er jo sentralt
Både lærerne og elevene synes det er synd hvis alle tilbud skal sentraliseres til Bodø.
- Det er jo ikke noe problem å pendle fra Bodø og hit. Det er derimot verre for de i Sørfold eller Saltdal. Fauske burde jo være naturlig, siden vi ligger i midten av alt, sier Willumsen.
Kokk i Dubai
Nachat Houdaifa er 38 år gammel. Han går i klassen, sammen med de andre. Han kom til Norge fra Syria for to år siden. Sammen med familien sin, en kone og to døtre som i dag er fire og syv år, flyktet han gjennom Russland.
Houdaifa er utdannet kokk fra før av og har jobbet som kokk i Dubai i 15 år. Det var litt av en omveltning for ham å komme til norske kjøkken.
To kjøkken
- Det norske kjøkkenet er veldig forskjellig fra et arabisk. I et arabisk kjøkken er det masse krydder og grønnsaker. Og masse, masse mat! Masse godt, forteller han mens han smiler bredt.
Nå skal han lære seg å arbeide på et norsk kjøkken. I Dubai dreide livet seg bare om jobb. Det ble lange skift som varte i over ett døgn.
- Det er veldig dyrt i Dubai. Du må ha masse penger hvis du skal bo der, sier han.
Arbeidsjern
I tillegg til å gå på skolen, har Houdaifa fått seg to jobber ved siden av. Den travle araberen bruker helgene sine på arbeid på både Fauske hotell og Rema 1000.
- Jeg jobber cirka 50 timer i uka. Nå trenger jeg ikke lengre trygden fra Nav, smiler han stolt.