Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ble fratatt «lappen»

Ble fratatt «lappen»

OPPGITT. Morten Trælnes (22) synes det er merkelig at bare han og ikke andre i Norge med diagnosen cystisk fibrose må ha en dispensasjon for å kjøre bil. En dispensasjon det nå stilles spørsmål ved om er nødvendig i det hele og store. Foto: Helge Simonsen

Morten Trælnes (22) fra Fauske ble fratatt førerkortet på grunn av en dispensasjon han ikke trenger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2013 kl 08:44

FAUSKE: Morten Trælnes er stort sett som alle andre 22-åringer i Norge. Utenpå er det helt umulig å se at han skulle være noe annet enn en helt frisk og rask mann i sin beste alder.

Sykdommen

Men under huden er ikke alt som det skal være. Morten har den sjeldne sykdommen cystisk fibrose, en lidelse han deler med rundt 300 andre nordmenn.

Til tross for en alvorlig diagnose, som gir plager med både luftveiene og tarmsystemet, er Trælnes i bedre form enn de fleste på hans alder. Med trening og medisinering er det ingenting som tilsier at han ikke fungerer som alle andre.

Bilkjøring

Som en godt over gjennomsnittlig bilinteressert ung mann, så Trælnes fram til å ta førerkort da han fylte 18 år.

En del av prosessen er å få en gyldig legeattest på at man er i stand til å kjøre bil. Da fikk Morten oppleve at det ikke var plankekjøring for en med hans lidelse. Ikke i Nordland i alle fall.

- Med min sykdom fikk jeg beskjed om at kravene til helseforskriftene ikke ble møtt, sier Trælnes.

Fylkeslegen skriver at ingen med sykdommen til Trælnes kvalifiserer til helsekravene i førerkortforskriftene.

Dispensasjon

Til tross for en fysisk sterk helse, måtte altså Trælnes ifølge fylkeslegen i Nordland ha en dispensasjon for å ha førerkort.

Legen henviste til førerkortforskriftens første vedlegg, paragraf 2.6, som sier at «Det må ikke være andre sykdomstilstander som gjør eller kan gjøre føreren uskikket til å føre motorvogn.»

Tungvint

- Jeg fikk dispensasjonen i 2009, og kunne dermed kjøre opp. Lappen var i boks, og det kjentes bra ut, forteller en oppgitt Morten Trælnes.

Førerkortet kom i posten, og var utstedt med utløp på sjåførens 100-årsdag. Det ble ikke korrekt, i og med at fylkeslegen forlangte en ny dispensasjon etter to år.

- Jeg fikk beskjed om det, men det kom aldri noe brev før jeg fikk et fra vegvesenet som sa at førerkortet mitt var ugyldig. De sa da at jeg hadde fått en advarsel på forhånd, men det brevet har jeg aldri sett. Om det har kommet fram, så må det ha gått i søpla ved en feiltagelse, sier han.

Mistet lappen

Trælnes mener at både fylkeslegen og vegvesenet burde sende en purring når de så at ingen ny legeerklæring kom inn.

- De burde uansett kunne sagt ifra på et eller annet vis, for da førerkortet ble ugyldig kunne jeg ikke kjøre bil lovlig lengre. Jeg var uten sertifikat i over to måneder mens de behandlet den nye erklæringen, sier han.

Trælnes har i dag et gyldig førerkort og kjører som før.

Unødvendig

Men det viser seg at den dispensasjonen som kostet Trælnes førerkortet ikke er nødvendig i hans tilfelle i det hele tatt.

Flere reagerer sterkt på fylkeslegens tolkning av førerkortforskriften. En av dem er Ann Iren Kjønnøy, leder i Norsk forening for cystisk fibrose.

- Erfarne leger kjenner ikke til at personer med cystisk fibrose på generelt grunnlag må søke om dispensasjon for førerkort. I regler og veiledning for utfylling av helseattest for førerkort står det riktignok om respirasjonssvikt, men hvis alle som har en sykdom som en eller annen gang kan gi respirasjonssvikt, skal ha førerkort på dispensasjon vil det bli mye jobb for mange. Det kan umulig være lovens intensjon, og det er i alle fall ikke praksis i Norge i dag, sier hun.

Saltenposten har forsøkt flere ganger å få Fylkeslegen i Nordlands forklaring på hvordan de tolker regelverket, uten å lykkes.

- Feil vurdering

Seksjonsoverlege Pål Finstad ved senter for cystisk fibrose ved Oslo universitetssykehus, har ikke vært borti at alle med samme sykdom som Trælnes må ha dispensasjon fra førerkortforskriften

- Nei, dette er nytt for meg, sier Finstad til Saltenposten.

- Det er slik at det er eventuelle komplikasjoner og ikke diagnosen i seg selv som bestemmer hvem som må ha en dispensasjon for å få førerkort.

Over én kam

Overlegen jobber med pasienter som Trælnes hver eneste dag på senteret med mest kompetanse på sykdommen i Norge.

- Det er altså ikke slik at alle som har diagnosen cystisk fibrose i dag har et unntak fra den nevnte paragrafen i førerkortforskriften.

Denne oppfatningen deles også av Helsedirektoratet. Presseansvarlig Birgitte Bøen videreformidler fagavdelingen der på følgende måte;

- Man kan ikke skjære alle over én kam, det er den enkeltes tilstand som avgjør om de er i stand til å kjøre bil eller ikke, sier hun.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Ønsker næringslivet på kurs om demente

Demensforeningen inviterer næringslivet på kurs for å lære å møte demente på arbeidsplassen.

Snøskredfaren øker i natt

Natt til onsdag øker faren for snøskred til faregrad 4, noe som betyrstor snøskredfare i hele Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

Varslere ble avvist av rådmannen

De fikk ingen hjelp fra rådmann Ørjan Higraff, da de fortalte om uholdbare forhold ved legekontoret. Nå er den ene varsleren omplassert.

Fisket kveite på 15 kilo fra kaia

Britiske turister reiste helt inn til Salten for å dra på fiske-ferie. På kaia i Fauske sentrum dro de opp ei kveite på 15 kilo.

Radontallene er redusert

Radonverdiene på Sørfold rådhus har gått ned, men de utsatte kontorene tas ikke i bruk før en større jobb er unnagjort.

Håper på legesamarbeid med Fauske

Kommunelege Kjell Gunnar Skodvin synes ikke det er rart at Bodø sa nei.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!