Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Avlyser ikke julen

- Avlyser ikke julen

GOD STEMNING. Julegaver, tysk pølse og glühwein. Terrorhandlingen stopper ikke julestemningen i Berling. - Byen har reagert voksent og modent. Alle tar litt mer vare på hverandre, sier Jørn Haukøy fra Fauske, som har bodd der i 18 år. Her sammen med sine foreldre Karin og Roger på julemarkedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche.

Jørn Haukøy (40) fra Fauske har bodd i Berlin i 18 år. Terroren mandag stopper ikke foreldrene i å feire tysk jul med sønnen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.12.2016 kl 15:48

BERLIN: Mandag ble 12 personer drept og mange flere skadd da en lastebil kjørte inn i folkemengden på julemarkedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, som ligger mellom Kurfürstendamm og Budapesterstrasse - rett ved Europa Center, KaDeWe og Zoologische Garten.

Ved kirkeruinen

- Det er hjertet av Vest Berlin. Berlin har jo to av alt, men i vest er dette så midt i som det kan bli. Kirka er jo den som fortsatt er en ruin etter krigen. Man valgte å ikke bygge den opp og restaurere den for å ikke glemme terroren fra den gang. Dette skjedde altså i skyggen av nettopp den kirka, sier Jørn Haukøy.

Er blitt Berliner

Etter 18 år i byen er han fortsatt fauskeværing, men kan også si «Ich bin ein Berliner».

- Man blir jo det. Jeg har så mange venner her, kjæresten min er her, den ene søsteren min bor her. Det er blitt en veldig viktig by for vår familie. I likhet med terroren i Oslo så kommer det veldig nært, sier han.

Venner var der

Jørn har venner som satt på café rett ved da det smalt mandag.

- De så rett ned på det hele. Jeg kjenner folk som har kontorer rett ved, og dette er et område der kjæresten min Katharina, som er stylist, er på handletur omtrent daglig, sier han videre.

Tar vare på hverandre

Han sier at Berlin har reagert med sjokk og vantro over at dette kunne skje.

- Men veldig lite sinne. Byen har reagert med modenhet, litt som man opplevde da terroren rammet Oslo. Ingen løper ut og trekker forhastede konklusjoner, og folk tar litt ekstra vare på hverandre, sier Haukøy.

Knekker ikke byen

- Det samme er holdningen til hva som har skjedd, hvem står bak og så videre. Det er en tydelig reaksjon på at uavhengig av gjerningsperson, så skal det ikke knekke det Berlin som er et fyrtårn for liberale verdier i Europa. Man har stor påvirkning på andre byer, og er nok bevisste på ikke å skli ut, fortsetter han.

Er der ofte

Terroren skjedde ikke i bydelen han bor i nå, men i nabobydelen.

- 400 meter fra der jeg studerte og fortsatt har ei stamkneipe. Jeg er der fortsatt ofte og det er en helt naturlig del av byen å oppholde seg i. Det er et shoppingstrøk, har en viktig jernbanestasjon, og det er rett ved det store kjøpesenteret KaDeWe.

Dro på julemarked

Torsdag kom hans foreldre nedover, slik de gjør annet hvert år.

- Og vi dro på julemarked lille julaften. Vi var ikke alene. De siste dagene har sosiale medier vært fulle av folk som poster bilder av at de er på julemarked - som for å si at dette skremmer dem ikke fra verken å leve normalt eller feire jul, sier Jørn.

Julemarked er enormt viktig i Tyskland og i Berlin.

- Det er et relativt nytt fenomen i Norge, men her har julemarked lange tradisjoner. Det er like viktig som juletreet er for nordmenn, sier han.

Innflydd pinnekjøtt

Julaften feires med innflydd pinnekjøtt fra Norge, og forhåpentlig gikk den store kålrabijakten lille julaften bra.

- Det er vanskelig å få god nok kålrabi for å lage stappen så god som den må være, ler han.

Første juledag er den store juledagen. Da samler både hans og kjærestens familie, og da er det noe helt annet på menyen enn vi nordmenn er vant til.

Gås og bamsemums

- Da er det gås. Tysk gåsemiddag med mye tilbehør. Men også litt norsk røykalaks. Og den må være norsk. Jeg har flydd litt i det siste så bamsemums, smørbukk-karameller og seigmenn er også på plass. Man må passe på å få tak i det som er helt nødvendig, sier Jørn Haukøy.

Jørn sine foreldre Karin og Roger, som nå bor i Kristiansand, kom til Berlin midt i uka.

- Alt vel i storbyen, sier Roger til Saltenposten på telefon fra et av Berlins mange julemarkeder fredag formiddag.

Mistenkte drept

- Vi er her annen hver jul og Berlin er blitt viktig for oss. Det var aldri snakk om å ikke dra etter det som skjedde mandag. Da vinner terroren. Jeg ser nå at den mistenkte er skutt og drept, sier han videre.

Foreldrene sier de føler seg trygge, og gleder seg veldig til julefeiringen i Berlin.

- Og pinnekjøttet har vi med, sier han og hilser til kjente på Fauske.
- Slenger meg på den og hilser jeg også, avslutter Jørn Haukøy.

Nøkkelord

Se bildet større

SYMBOL. Terrorangrepet skjedde på julemarkedet rett ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche ved Kurfürstendamm, midt i hjertet av den vestlige delen i Berlin. Foto: Espen Johansen

Se bildet større

LYS. Det er lagt ned blomster og tent lys for å minne de omkomne etter terroren i Berlin mandag denne uka. Roger og Karin Haukøy besøkte lille julaften markedet sammen med sønnen Jørn som bor i Berlin og som de skal feire jul med. Foto: Jørn Haukøy

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Forsinka avis i Sulis

Det er dessverre forsinkelser på utlevering av avisene på Sulitjelma-ruta i dag.

Hepro solgt til svensk selskap

Bedriften som produserer hjelpemidler på Rognan får nå nye eiere.

Dødsulykke i Sulitjelma Fjellandsby

En mann omkom i en akeulykke i Sulitjelma Fjellandsby onsdag.

 
- Ikke alle gårdeierne er flinke

Kjetil Sørbotten ønsker at fremkommeligheten i Fauske sentrum blir bedre.

Usikkerhet for industrien

- Regjeringen setter 11.000 norske, klimavennlige industriarbeidsplasser i fare.

Trailer sto fast i bakken

En estisk trailer sto godt fast i bakkene ovenfor Skar på FV 812 i formiddag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!