Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anmelder måsefjerning

Anmelder måsefjerning

ULOVLIG. Fjerning av måsereir er ulovlig i yngletiden. På taket til Arkaden hadde måsen etablert seg. Arkivfoto: Arild Bjørnbakk

NOAH anmelder to tilfeller av måsemishandling på Fauske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2015 kl 11:01

FAUSKE: I sommer ble to skadeskutte måser observert på Fauske. Fuglene hadde blitt skutt med pil. På samme tid ble andre måser fratatt reir under ynglingen.

NOAH - for dyrs rettigheter, som organisasjonen heter, bekrefter at begge tilfellene er brudd på dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven.

Pil gjennom seg

Veterinær Siri Martinsen i NOAH mener dette er mishandlingssaker.

- Måsen har åpenbart lidd en smertefull død, sier hun.

Jakt med pil og bue er i seg selv ulovlig i Norge. NOAH har klart å forhindre jaktinteressenes forsøk på å få dette legalisert. Det er også ulovlig å avlive måser og andre dyr i hekketiden.

Martinsen forklarer at flere måsearter er rødlistet. Det vil si arter som er vurdert å ha en risiko for å dø ut i Norge.

Ulovlig fjerning

NOAH ble oppmerksom på saken om ulovlig fjerning av måsereir på Fauske via Saltenposten. Organisasjonen trekker fram naturmangfoldloven og presiserer at det er ulovlig å fjerne reir eller fugleunger i yngletiden.

- «Fjerning» betyr ofte å ta livet av ungene på måter som også bryter med dyrevelferdsloven, og dette må undersøkes i denne saken også. Denne loven er også brutt i og med at man påfører foreldredyrene stress og lidelse ved å ta livet av ungene, sier Martinsen.

Mangler mat

Ifølge NOAHs nettsider er fire av måseartene satt på rødlisten - krykkje, hettemåke, sildemåke og fiskemåke. «Likevel øker intoleransen mot disse flotte fuglene, som er så viktige for kystens økologi», skriver de.

Antall måser har sunket dramatisk de siste tiårene. I hovedsak på grunn av overfiske på fiskearten tobis, som i hovedsak bruker til produksjon av fiskemel og fiskeolje. Dette har ført til matmangel for måsene, som gjør at de leter etter andre kilder til næring på nye steder.

Naturlig adferd

Konflikter oppstår ofte når måsene trekker inn i landet og hekker i byer.

- En økende intoleranse for sjøfuglens naturlige adferd, næringsforsøk og beskyttelse av ungene, fører til hendelser som i juni på Fauske, mener dyrevern-organisasjonen.

NOAH ser at politiet tar sakene som gjelder dyr mer alvorlig enn før, og med etableringen av dyrepoliti-prosjektet, har denne type saker blitt satt fokus på.

Henlagt

Ifølge Fauske lensmannskontor har de to fornærmede måsene fått saken sin frem. Dessverre ble første anmeldelse sakene henlagt, siden vi ikke vet hvem gjerningsmannen er. Den andre måsens anmeldelse er fremdeles under etterforskning.

Lensmannskontoret kan ikke kommentere den ulovlige fjerningen av reir, siden anmeldelsen ikke har blitt ført ennå.

Nøkkelord

Se bildet større

SKADER. En måse hadde denne pilen i kroppen. Arkivfoto: Frank Øvrewall

Annonse
Annonse

Siste nytt i Nyheter

Fortviler over manglende dekning

Beboerne i Solvik syns de har vært tålmodig lenge nok. Det er 2016, men fortsatt ingen mobildekning i bygda.

Eiendomsskatt sørger for pluss-tall

Saltdal kommune klarer ikke å redusere på utgiftene, og skulle egentlig gått med et solid underskudd. Likevel ble det pluss.

- Det var akkurat det vi fryktet

Steinar Maarnes (H) og Ronny Sortland (Frp) mener eiendomsskatten bare pynter på de dårlige tallene i økonomirapporten.

Ble frastjålet campingvogn

Da Ørjan Alm skulle hente ei campingvogn etter jakta i Lønsdal, var den søkk borte.

Stamfisk-start i Sørfold

Nå er byggingen av Salmobreed Salten sitt anlegg på 10.000 kvadrat i gang i Sørfjorden i Sørfold.

Klage forsinker ny bru

Bygging av ny bru over Finneidstraumen kommer ikke i gang i høst.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!