Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Petit

Kaffe bakom sidelinja

Kaffe bakom sidelinja

PÅ SIDELINJA. Vår journalist Maria Trondsen skriver om hvordan det er å sitte på sidelinja som fotballmamma.

Jeg er en stolt fotballmamma med kaffekopp og solbriller.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2016 kl 11:43

Jeg er fotballmamma. Hvilket betyr at jeg tilbringer relativt store deler av fritida mi, det vil si den lille delen av fritida mi som faktisk er nettopp det; fritid, bak ei hvit stripe på ei grønn gressmatte.

Kaffekopp. Det er viktig. Solbriller. Samt et ansiktsuttrykk som gir inntrykk av at jeg forstår hva som skjer der ute på banen.

En annen ting som er smart, er å klappe ved de riktige skåringene. Altså når laget til mitt barn skårer. Akkurat det er ikke alltid så lett å følge med på, når mødrepraten på sidelinja tar helt av, og vi plutselig er helt oppi det med å snakke om morsomme TV-programmer eller planlegge treningsturer.

Så vi spør de skrålende og heiende fotballpappaene hva stillingen er underveis. De har knapt tid til å mumle et halvt forståelig svar før de fortsetter å heie fram de håpefulle eller småkjefte halvhøyt på dommeren.

Jeg har forresten funnet ut at en fotballmamma ikke bør sitte ved sidelinja. Da kan hun få ballen midt i planeten, uten å være forberedt. Skal man først sitte, må man ha et visst forsvar intakt, og helst ikke holde en varm kopp kaffe og en pølse med ketsjup.

Hendene bør være klare til å skyve unna en ball som kommer rett mot deg i 60 km/t. I det minste klare til å dekke ansiktet.

Det er også smart å ha på seg varme klær. Veldig varme klær. Under en kamp jeg var på nylig, da det regnet på kryss og tvers, hadde jeg tatt på meg den ekstremt vind- og vanntette turjakken min. Utenpå der hadde jeg dunjakken. En lue pluss to hetter. Jepp, vi snakker juni.

Noen ganger faller jeg for fristelsen å kjøpe et stykke sjokoladekake i den lille bua ved siden av banen. Sånn dugnadskake med tutti-frutti-strø på. Så står jeg der, med kaffekoppen i den ene handa og kaka i den andre, klissete og innpakket i en serviett.

Det er akkurat da det blir mål, og så jeg som skal juble og samtidig spise kake. Ja, ja. Det er noe av det som ikke er så smart.

Jeg burde kanskje være flau for å innrømme dette som jeg nå skal innrømme. Spesielt midt under et fotball-EM. Det blir litt som å si noen særlig stygge banneord;

Tross i alle timene jeg har tilbrakt ved den hvite linja, vet jeg faktisk ikke hva det er som gjør at det blir corner. Offside? Ha'kke peiling.

Men en ting vet jeg. Og det er at jeg er en kry og lykkelig fotballmamma. Jeg er sprekkeferdig av stolthet og glede over ungene mine. Ikke for at de er noen målmaskiner, eller noe. Men fordi de lærer seg samspill, lagspill.

Fordi de lærer å gjøre hverandre gode.

De forstår at de kan gjøre en innsats, men at det likevel ikke trenger å være de som gjør hele forskjellen. De gjør litt av forskjellen, som en del av et fellesskap.

Målgivende pasninger, er et av de få fotballuttrykkene jeg forstår og som jeg har lagt min elsk på. Det er nemlig sinnsykt viktig.

Sånn ellers i livet også.

Så selv om jeg ikke skjønner alle detaljene der ute, sitter jeg der på den grønne matta og smiler med kaffekoppen min, klar for å skyve unna harde baller og det som måtte komme i min vei.

At huset og hele dets interiør, ja selv kopptuene viser seg å inneholde svarte gummipartikler fra kunstgressbanen, kan vi jo snakke om en annen gang.

Nøkkelord

Annonse
Annonse

Siste nytt i Kultur

Ga seg hen til publikum

En utadvent Sivert Høyem ba selv om å få spille et kvarter ekstra for et svært mottakelig Blåfrost-publikum.

Lørdagen på Slipen

Lurer du på hvem som var innom Slipen scene lørdag kveld?

Sugarfoot er en særdeles trivelig gjeng

Sju mann med mer talent enn de fleste må jo bare bli bra.

 
Som en gammel venn

CC Cowboys er som flykapteinen som har vært ute i mange stormer over Nordlandskysten, som inngir masse, masse tillit.

Det stoppa definitivt ikke mæ heller

Den første lørdags-konserten på Slipen Scene la energinivå-lista høyt for etterfølgerne.

Lattermusklene fikk kjørt seg på Krisemøte

Uhøytidelig moro karakteriserer Drivhuset Scene når Krisemøte tar podcasten live på Rognan, med en lokal vri.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!